Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.07.21
4929 6

Якщо не подали всі документи для розблокування.

Євген Власов Податковий адвокат

Час від часу платники податків, отримуючи  квитанцію про зупинення реєстрації податкової накладної, подають письмові пояснення, а згодом і скаргу на рішення про блокування цієї накладної, проте не прикріплюють (не долучають) увесь пакет первинних документів.

 

Перелік документів для розблокування накладної вичерпний чи бажаний (орієнтовний)?

 

Загалом, можливий перелік документів, необхідний для розгляду податковим органом питання про реєстрацію податкової накладної зазначається в п. 5 Наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження порядку прийняття рішень про реєстрацію/ відмову в реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (Порядок № 520) за № 520 від 12.12.2019:

 

(1) договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них;

(2) договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлено повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції;

(3) первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки-фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм і галузевої специфіки, накладні;

(4) розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;

(5) документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством.

 

І хоче ці документи є можливими, проте саме їх відсутність може стати причиною для прийняття рішення про відмову в реєстрації податкової накладної (див.  п. 11 Порядку № 520).

 

Отже, вже звертаючись до суду виникає питання: «Як суди оцінюють первинні документи відносно заблокованої податкової накладної вже на стадії судового оскарження?».

 

Суд повинен займати активну позицію

 

Відразу слід зрозуміти, що квитанція про зупинення реєстрації повинна містити причини блокування та конкретний перелік документів, що мають подаватися платником для розблокування (для прикладу, Постанова Верховного Суду (ВС) від 04.02.2021 у справі за № 818/1159/17): квитанція про зупинення реєстрації податкової накладної не містить безпосереднього переліку документів, які позивач повинен був подати, а в рішенні про відмову у реєстрації податкової накладної викладена загальна норма без зазначення конкретних документів, яких, на думку відповідача, не вистачає для здійснення реєстрації податкових накладних, а також без повідомлення причин та мотивів, за яких надані позивачем пояснення та документи не були враховані. Подібний підхід підтримується апеляційними судами (Постанова Третього апеляційного адміністративного суду від 20.04.2021 у справі за № 160/6794/20, Постанова П’ятого апеляційного адміністративного суду від 20.04.2021 у справі за № 400/4285/20).

 

Отже, уже на стадії отримання квитанції про зупинення реєстрації має бути зазначена конкретна інформація про ті документи, які слід надати податковому органу платником для прийняття відповідного рішення.

 

Ясна річ, що податківці - абстракціоністи, а тому вони лише обмежуються загальними формулюваннями як у квитанції, так і в рішеннях про відмову в реєстрації чи комісії ДПС України вже на стадії адміністративного оскарження.

 

Проте, на щастя, поки, що касаційний суд закликає суди нижчих інстанцій до активної позиції, всебічно досліджувати питання правомірності відмови в реєстрації податкових накладних, в тому числі на підставі додатково поданих документів уже на стадії судового розгляду справи: враховуючи, що питання про наявність підстав для реєстрації податкової накладної після відмови у її реєстрації контролюючим органом, постає вже перед судом, який розглядає відповідний спір, право платника довести обставини, на яких ґрунтуються його вимоги, не обмежене поданням виключно тих доказів, що надавалися ним контролюючому органу. Право надавати заперечення щодо висновків податкового органу та долучати до матеріалів справи докази на підтвердження таких заперечень надається платнику як на усіх стадіях податкового контролю, так і на стадіях судового процесу, на яких допускається подання учасником процесу нових доказів. Крім цього, вимоги частини четвертої статті 9 КАС України зобов`язують суд до активної ролі в судовому процесі, в тому числі до офіційного з`ясування всіх обставин справи і у відповідних випадках до витребування тих доказів, яких, на думку суду, не вистачає для належного встановлення обставин у справі, що розглядається. … Перелік документів, неподання яких стало підставою для прийняття рішення про відмову у реєстрації податкової накладної, знайшов своє відображення лише у запереченнях на позов, що не можна вважати підтвердженням обґрунтованості прийнятого відповідачем рішення, враховуючи, що цей перелік документів є незмістовним до доводів позивача щодо подання податкової накладної на реєстрацію за фактом саме отримання передоплати, а не фактом відвантаження товарів (Постанова ВС від 04.02.2021 у справі за № 818/1159/17).

 

Апеляційні суди також дотримуються підходу про можливість подання документів на стадії судового оскарження рішення про зупинення реєстрації податкової накладної: судова колегія відхиляє аргументи апелянта про те, що ті документи, які не було надано позивачем під час подання податкових накладних до контролюючого органу для їх реєстрації в підтвердження здійснення господарської операції, не повинні враховуватись судом час судового розгляду справи, оскільки, як відзначено вище, контролюючим органом не було чітко вказано, які саме документи необхідно надати платнику податків (Постанова Сьомого апеляційного адміністративного суду від 02.09.2020 у справі за № 240/5353/18). Подібна аргументація міститься і в інших рішеннях судів апеляційної інстанції (для прикладу, Постанова П’ятого апеляційного адміністративного суду від 28.05.2019 у справі за № 540/2393/18).

 

Отже, для того, щоб не сподіватися на мінливий настрій української Феміди, все-таки слід подавати максимально можливий пакет документів з детальним описом господарських операцій, що були підставою для формування «вхідного ПДВ», якщо залучалися субпідрядники чи куплявся витратний матеріал у постачальників, так і «вихідний ПДВ», що був заблокований податківцями.

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ірина
12.07.21 15:03

Подали все  и даже штатное,приказ на директора, вписку из ЕДР в общем 58 документов на одну услугу в 750,00грнотказали даже по скарге,написали нет документов,твари

Ответить
  • Бусяка
12.07.21 21:54

Ірина,звоните на горячую линию налоговой.Узнавайте телефон региональной комиссии.Они могут сказать причину отказа в регистрации НН.(мои знакомые прикладывали кучу доков,что-то около 80,но не помогло.Дозвонились в комиссию и им огласили причину ( сказали,что нужно повысить зп работникам т.к.низкий коэффициент по зп, или принять на работу 7 человек)

Ответить
  • Eugene
12.07.21 19:53

Ірина, как одной из причин "косоглазия" или "слепоты" налоговиков это недостаточная налоговая нагрузка либо неподанные 20-ОПП, поэтому перед подачей эти моменты необходимо учитывать.

Ответить
  • Eugene
12.07.21 19:51

Ірина, что самое парадоксальное, бывает и такое, что документы в упор не видит и ДПС Украины, при подаче жалобы. 

Ответить
  • Мария
12.07.21 19:04

Ірина, 58 доков у них называется нет документов??? я бы и не додумалась приказ на директора подавать, думала только по сделке документы надо. им приказала на директора мало, еще и анализы его хотят? кошмар  какой-то 

Ответить
  • Лариса
15.07.21 07:55

У нас блок нн с одной причины-, одна нн проходит регистрацию с кодом УКТЗЕД, друга нет- это КАЗИНО для лохов , ведь нас так считают-что твориться в нашей стране и кто правит налоговой

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям