Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.11.21
13438 13

Зарплата робітника така сама, як і у директора. Чи буде штраф?

Євген Власов Податковий адвокат

Якщо коротко, то буде.

 

Влітку цього року Верховним Судом (ВС) було прийнято цікаве рішення, з огляду на те, що саме воно отримало широкого розголосу в ЗМІ, правда, стосувалося справи, яка розглядалися судами з 2016 року, і зрозуміло, що наче швидкоплинне законодавство перестає бути чинним доволі швидко.

Отож відповідно до Постанови ВС від 04.06.2021 у справі за № 816/1889/16 заробітна плата робітника (маляра) та бухгалтера (навіть без освіти) не може бути однаковою. При визначення розміру заробітної плати має братися до уваги тарифна сітка (схема посадових окладів) та міжкваліфікаційні співвідношення.

Власне, аналогічна позиція вже висловлювалася ВС і в цьому році і торік (див. для прикладу, Постанову ВС від 28.05.2020 у справі за № 816/345/17; Постанову ВС від 25.03.2021 у справі за справі № 816/2425/16).

Більше того, ще в далекому 2017 році Вищий адміністративний суд підтримав позицію судів нижчих інстанцій та зазначив що встановлення оплати праці на рівні мінімальної заробітної плати працівникам інших професій, передбачених 1-8 розділами Класифікатора професій, є порушенням законодавства про працю, а саме ст. 96 Кодексу Законів про Працю (КЗпП), оскільки до професії «продавець» встановлюються певні вимоги, які передбачають певні знання в цій сфері, вміння, навики, тощо (Ухвала ВАСУ від 29.06.2017 у справі за № 816/1717/16, провадження № К/800/9262/17).

Для наочності зазначу, що йдеться про такі розділи Класифікатора професій:

Розділ 1. Законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі). Коди 1110–1496

Розділ 2. Професіонали. Коди 2111.1–2490

Розділ 3. Фахівці. Коди 3111–3590

Розділ 4. Технічні службовці. Коди 4111–4229

Розділ 5. Працівники сфери торгівлі та послуг. Коди 5111–5312

Розділ 6. Кваліфіковані робітники сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства. Коди 6111–6154

Розділ 7. Кваліфіковані робітники з інструментом. Коди 7111–7990

Розділ 8. Робітники з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин. Коди 8111–8990

Як зазначається в судових рішеннях посадові оклади службовцям установлює власник або уповноважений ним орган відповідно до посади і кваліфікації працівника. За результатами атестації власник або уповноважений ним орган має право змінювати посадові оклади службовцям у межах затверджених у встановленому порядку мінімальних і максимальних розмірів окладів на відповідній посаді.

Підраховуємо приблизно розмір зарплат (їхнє співвідношення)

Щоб зрозуміти як це працює, допоможуть Рекомендації щодо визначення заробітної плати працюючих в залежності від  особистого внеску  працівника в кінцеві результати роботи підприємства  Науково-дослідного інституту соціально-трудових відносин  Міністерства праці та соціальної політики України за № 44 від 31.03.1999, а точніше Додаток № 9 Додаток 9 Приклад єдиної тарифної сітки з оплати праці усіх працівників підприємства (укрупнена).

Відповідно до цього Додатку різниця в заробітній платі робітника може бути і в 5 раз менше, і в 2 (в залежності від тарифних розрядів та коефіцієнтів), ніж у директора.

Зрозуміло, що директор/бухгалтер можуть працювати і неповний робочий день, а по факту отримувати як робітник, але це вже зовсім інша історія.

Підраховуємо штрафи

До лютого 2020 року (моменту набуття чинності в новій редакції статті 265 КЗпП) діяли «космічні» штрафи, зокрема за недодержання співвідношення в зарплатах, які розцінювалися як недодержання мінімальних соціальних державних гарантій, в розмірі 10 заробітних плат на момент виявлення. 

Після лютого 2020 року зазначена норма викладена так:

недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Тобто на сьогоднішній день це 12 000 грн. (6 000 грн.*2), а у разі сплати юридичною особою або фізичною особою - підприємцем, яка використовує найману працю, 50 відсотків розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу за порушення вимог законодавства про працю, передбаченого цією статтею, така постанова вважається виконаною.

***

Пам’ятаймо, що самодіяльність може зашкодити Вашому бізнесу, і краще ці штрафи попередити, ніж шукати правди в темних коридорах судів.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Влад
12.11.21 11:59

Автор красавчик, но обычному читателю нехватает таблицы с соотношениями и принципом заполнения типа: рабочий низжешо разряда - коеф. 1, и так далее аж до директора. Тут важно понять логику что чем выше должность по классифкатору тем больше должен быть именно оклад, хоть на копейку ( с надбавками и премиями ЗП рабочего может легко и законно быть выше чем у директора). При повышении окладов нужно соблюдать соотношение тарифной сетки. ОТСУТСВИЕ ТАРИФНОЙ СЕТКИ - отдельное нарушение с штрафом в 1 МЗП.

Ответить
  • Євген Власов
12.11.21 13:23

Влад, спасибо :)
 ОТСУТСТВИЕ ТАРИФНОЙ СЕТКИ - отдельное нарушение с штрафом в 1 МЗП - согласен.
это будет идти как порушення інших вимог законодавства про працю, крім передбачених абзацами другим - восьмим цієї частини, - у розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення (все та же  265 статья КЗпП).

Ответить
  • Андрей
12.11.21 12:05

Это каждый ФОП, мелкая ТОВка должны держать кадровика/юриста  чтобы все эти  тонкости соблюсти

Ответить
  • Євген Власов
12.11.21 13:20

Андрей, не обязательно, просто иногда даже обычной консультации хватает, чтобы понять проблему и предупредить последствия. Ведь иногда же лучше померять температуру тела (промониторить базовые, ключевые проблемы), чем потом бегать в гарячке по врачам (юристам, судам). 

Ответить
  • Влад
12.11.21 14:37

Євген Власов, проверено на себе, тут не консультации нужен, а продукт. С Евгением Вы можете поговорить за деньги, а я сделаю что должно

Ответить
  • Тетяна
12.11.21 12:37

"заробітна плата робітника (маляра) та бухгалтера (навіть без освіти) не може бути однаковою". Не может? Очень даже может! На рынке сейчас страшнейший перекос. Кол-во "юристов" зашкаливает, а рабочих профессий не хватает. И маляр, и официант получают по факту в 3 раза больше, чем напр.бухгалтер на первичке. Иногда мне кажется, что пандемия тоже регулирует рынок вакансий, если это не может сделать государство, и сейчас с он-лайн образованием вырастет идеальное поколение "дворников".

Ответить
  • Влад
12.11.21 14:42

Тетяна, оно уже выросло и давно ваше поколение. Евгений за требования законодательства говорит. Это не новинка, этому требованию столько лет сколько и КЗОТу. А вам всем бухгалтерам и дирам не доходит, что по 1 МЗП можно насобирать больше штрафов чем за выявленных неоформленных. Досыть скыглы, давно пора проштудировать КЗОТ и выполнить то что должно, ну или идти в дворники. Но нет, ваш путь- скыглыты после того как вжарит гоструда по полной.

Ответить
  • Євген Власов
12.11.21 13:15

Тетяна, именно в этом конкретном решении шла речь о маляре и бухгалтере (без образования) и как раз истец пытался обосновать свою позицию подобно Вашей. Я поддерживаю полностью, что рынок труда перекошен со всеми вытекающими.

Ответить
  • Ева
13.11.21 08:57

А у директора и бухгалтера может быть одинаковая ЗП? Они оба из раздела 2 Классификатора.

Ответить
  • Євген Власов
14.11.21 14:08

Ева, і так, і ні. Бо, як на мене, треба просто брати Класифікатор професій і дивитися, про якого конкретного бухгалтера йдеться - головного бухгалтера 1231  (який один на підприємстві і по факту у нього немає нікого в підпорядкуванні), чи бухгалтера (з дипломом спеціаліста) КП 2411.2, чи спеціаліст бухгалтер КП 2419.3 чи просто бухгалтер КП 3433. Потім беремо Кваліфікаційні вимоги (довідник кваліфікаційних характеристик професій) і дивимося можна їх віднести по Додатку 9 до провідних чи головних фахівців.  Якщо по суті можна віднести по характеристикам, освіті, досвіду можна віднести до головного фахівця, то по суті його зарплата може дорівнювати зарплаті директора.А взагалі, ідеально, під подібне треба розробляти локальні акти, зрозуміло, що воно може бути і не доцільно, коли два чи три працівники на підприємстві... але є ще посадові інструкції, які не залежать від кількості працівників :) штатний розпис... 

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
14.11.21 12:15

Я тоже смотрю розділи из КП (у ФОПа-работодателя). Например, молодша медична сестра оклад 6100, а лікар-стоматолог 6200 (остальные специальности – между 6100 и 6200). 
Многие работодатели даже не читают описание профессий и к "чему" они относятся. Например берут "Охоронник" ("Охоронець"): относится к: "516 Працівники служб, що надають захисні послуги" ("5169 Працівники захисних та охоронних служб"). Если организация/ФОП имеет соответствующие разрешения на предоставление захисних та охоронних услуг и предоставляет такие услуги, то тогда верно. Если организация/ФОП НЕ предоставляет такого рода услуги, то, конечно же правильно оформлять на работу сторожа с КП из "91 Найпростіші професії торгівлі та сфери послуг" ("9152 Швейцари та сторожі"). Точно также кто-то оформляет на работу "2332 Вихователя дошкільного навчального закладу" (для садика), не имея лицензии, вместо "5131 Няньки", лицензия на которую не нужна.
Честно говоря, даже мысли не возникает оформить работника по должности, которая требует лицензии, если работодатель не имеет лицензии и не собирается её получать. 

Ответить
  • Наталья
19.11.21 17:30


А нічого, що  КЗпП Стаття 96. Системи оплати праці  дозволяє мати Іншу (Другую) систему оплати, а не тільки тарифну?   
"
Системами оплати праці є тарифна та Інші системи, що формуються на оцінках складності виконуваних робіт і кваліфікації працівників...." 
Узгодьте з трудовим колективом свої оцінки складності виконуваних робіт, затвердіть СВОЮ систему оплати праці. 
)) і чекайте великих круглих очей перевіряючих. 
Печаль, що 99% підприємців та бухгалтерів в державі не бажають захищати свої права та здоровий глузд. 


Так,Тарифна система оплати праці включає: тарифні сітки,ставки,схеми посадових окладів і професійні стандарти (кваліфікаційні характеристики).
А Ваша система оплати праці може не мати ніяких тарифних категорій та сіток. 

Ответить
  • Євген Власов
17.02.22 16:06

Повністю погоджуюся, проте бізнесу пояснити, що має бути розроблений та погоджений з трудовим колективом локальний документ щодо цього, а до того ще треба  якось формалізувати наявність трудового колективу на підприємстві - це досить складно.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям