Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.04.22
1865 0

Проект Закону про компенсацію за знищене нерухоме майно

Адвокат Морозов Адвокат / судовий захист / спори з контролюючими органами

Проект Закону про компенсацію за знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій спричинених військовою агресією Російської Федерації

На сайті Верховної Ради України з’явився текст проекту Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації» (далі – проект Закону).

Відповідно до пояснювальної записки проект Закону розроблено з метою визначення правових та організаційних засад надання державою компенсації за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації з дня набрання чинності Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні».

Основними новелами законопроекту є: 

  • визначення категорії пошкоджених та знищених об’єктів нерухомого майна та способів надання компенсації, зокрема:

а) грошової компенсації шляхом перерахування грошових коштів  на поточний рахунок отримувача компенсації;

б) об’єкта нерухомого майна шляхом фінансування його будівництва;

в) фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку;

- врегулювання механізму подання та розгляду заяви про надання компенсації;

- визначення джерел фінансування компенсації;

- визначення основних положень щодо обліку осіб, які мають право на отримання компенсації та її надання;

- створення Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації як єдиної державної інформаційно-комунікаційної системи.

Проектом Закону пропонується, що джерелом фінансування компенсації є:

  • фонд відновлення майна та зруйнованої інфраструктури України у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації;
  • міжнародна технічна та/або поворотна або безповоротна фінансова допомога;
  • інші джерела, не заборонені законодавством України.

Також необхідно підкреслити, що вкрай важливим механізмом є те, що одночасно з отриманням компенсації отримувач компенсації укладає договір про відступлення державі права вимоги до Російської Федерації щодо відшкодування збитків за пошкодження або знищення об’єкта нерухомого майна, заподіяних внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації. Такий договір укладається шляхом приєднання до цього договору. Форма такого договору встановлюється Кабінетом Міністрів України.

ВИСНОВОК: Прийняття Закону забезпечить:

отримання громадянами України компенсації за пошкодження та знищення об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій спричинених військовою агресією Російської Федерації;

Збільшення обсягів будівництва житла (як з нового будівництва, так і щодо виконання ремонтно-будівельних робіт);

Відновлення житлової інфраструктури.

 

 

#компенсаціязапошкодженежитло, #зруйнованежитло, #нерухомість, #втратаквартири, #збройнаагресія, #переміщеніособи, #квартирнийоблік, #грошовакомпенсація, #військоваагресія, #реституція, #надзвичайніобставини, #ПостановаКМУ380, #воєннийстан, #АдвокатМорозов

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям