Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.04.22
2241 4

Ввезення авто на митну територію України без сплати податків

Адвокат Морозов Адвокат / судовий захист / спори з контролюючими органами

Ввезення авто на митну територію України без сплати податку на додану вартість, акцизного податку та митного збору

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» від 24.03.2022 р. № 2142-IX, який набрав чинності 05.04.2022 р. передбачає, що вносяться зміни до Податкового кодексу України, зокрема:

«69.24. Тимчасово, з 1 квітня 2022 року на період дії воєнного стану на території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком операції з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту».

"9-11. Установити, що тимчасово, на період з дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану", але не раніше 1 квітня 2022 року, до припинення чи скасування воєнного стану на території України, пропуск та митне оформлення товарів, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України для вільного обігу, здійснюється з урахуванням таких особливостей:

1) звільняються від оподаткування ввізним митом:

автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб i більше, транспортні засоби для перевезення вантажів, які ввозяться громадянами на митну територію України для вільного обігу.

В свою чергу, Державна митна служба України повідомляє, що процедура оформлення автомобіля з іноземною реєстрацією залишається незмінною, окрім скасування мита, податку на додану вартість та акцизу.

Спрощення не застосовуються до авто з росії, білорусі та тимчасово окупованих територій.

ВАЖЛИВО: По завершенню дії воєнного стану, громадянам не потрібно буде доплачувати платежі, від яких вони наразі звільнені. Законом не передбачено відстрочень.

 

image.png

ВИСНОВОК: Вказаний закон передбачає звільнення від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком операції з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту.

 

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Олексій
13.04.22 11:13

Тим, хто збирається ввозити авто (тощо), не завадить ознайомитись з постановою КМУ від 20 березня 2022 р. N 330
 Деякі питання здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, зокрема транспортних засобів, в умовах воєнного стану

Ответить
  • Олексій
13.04.22 11:15

 і цікаво, чи розроблені митниками форми заяв, про які йдеться у цій постанові, і як ці звільнення працюють на практиці

Ответить
  • Євген
13.04.22 12:32

Олексій, Заява в паперовій формі подається безпосередньо у пункті пропуску через митний кордон або до відповідної митниці.

Отже, ДМС повинна вже розробити форми цих заяв, оскільки  п. 4 Постанови КМУ передбачає, що  Державній митній службі протягом двох днів з дня набрання чинності цією постановою:

забезпечити спрощення форми попередньої митної декларації, у тому числі шляхом передбачення можливості її подання в електронній формі, зокрема засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;

затвердити форми заяв, передбачені пунктом 1 цієї постанови.

Ответить
  • Олексій
14.04.22 08:02

Євген,
як Ви зрозуміли, теорія мені відома, цікаво, як на практиці. бо форм заяв і попередньої МД ще не бачив

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям