Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.05.22
1663 0

Винагорода від переданої ЗСУ бойової техніки держави-агресора НЕ оподатковується

Адвокат Морозов Адвокат / судовий захист / спори з контролюючими органами

Винагорода від переданої Збройним Силам України бойової техніки держави-агресора НЕ оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором

Законом України "Про встановлення винагород за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави агресора" було встановлено винагороду за добровільно передану Збройним Силам України придатної для застосування бойової техніки держави-агресора.

Разом з цим, 21.04.2022 р. Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора» № 2214-IX, який набув чинності 07.05.2022 р.  (далі – Закон).

Як вбачається із пояснювальної записки до Закону, відповідно до норм Податкового кодексу України, у разі отримання винагороди за добровільну передану техніку держави-агресора остання буде оподатковуватися податком на доходи фізичних осіб та військовим збором, що має певні негативні наслідки, зокрема, для збереження в таємниці факту передачі такої техніки. Крім того є не зовсім логічним надання винагороди за передану військову техніку поруч із стягненням із такої винагороди податків, що фактично означатиме зменшення такої винагороди поруч із додатковим адміністративним навантаженням на утримання податків.

З урахуванням вказаного, Верховна Рада України постановила пункт 165.1 статті 165 Податкового кодексу України («До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи:») доповнити підпунктом 165.1.63 такого змісту:  "165.1.63. сума винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора відповідно до Закону України "Про встановлення винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора".

На думку Законодавця це сприятиме посиленню привабливості передачі Збройним Силам України придатної для застосування бойової техніки держави-агресора.

ВИСНОВОК: Вищевказаним Законом звільнено від оподаткування винагороду у розмірі 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору, за добровільно передану Збройним Силам України та придатну для застосування бойову техніку держави-агресора.

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям