Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.08.22
11382 4

Виїзд чоловіків із України з білим квитком

Ця стаття буде про виїзд інваліда з України та виїзд із білим квитком.

 

У ній Ви дізнаєтесь:

- виїзд із білим квитком, виїзд інвалідів, які документи потрібні;

- на який термін дається відстрочка від призову непридатним до військової служби та на який термін можливий виїзд чоловіків за кордон із білим квитком;

- чи можливий виїзд інваліда 3 групи України;

- виїзд чоловіків за кордон, звільнених з місць позбавлення волі, які відбули покарання та зняті з військового обліку;

- чи можливий виїзд чоловіків з України сьогодні, які частково не придатні до військової служби або з застарілими довідками про непридатність, а також зняті з військового обліку;

- як зрозуміти, чи є шанси у чоловіка отримати білий квиток на військово-лікарській комісії;

- чи потрібно мати на кордоні військовий квиток та укладання військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби.

 

Також рекомендую роз'яснення Держприкордонслужби від 25.07.2022р. «Загальні питання виїзду за кордон у воєнний час»: https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovo-rezhimu-vonno-stanu-Pitannya-vidpovid/. Раджу всім ознайомитись, дає відповіді на багато поточних питань.

 

І рекомендую своє відео на тему виїзду за кордон із білим квитком за посиланням: https://youtu.be/2bLotooFTmw 

 

Виїзд із білим квитком, виїзд інвалідів, які документи потрібні

 

Серед чоловіків віком від 18 до 60 років право виїзду з України мають інваліди та особи, визнані непридатними до військової служби.

Зупинимося детальніше на даних категоріях осіб.

Оцінити стан придатності може лише військово-лікарська комісія, яка діє при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено категорію осіб, відстрочених від призову на військову службу під час мобілізації. А постанова КМУ від 27 січня 1995 р. «Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України» відповідно дає право перетину кордону цій категорії осіб.

 Зокрема, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців (з наступним проходженням військово -лікарської комісії).

Тобто для перетину кордону Вам потрібні документи, що підтверджують інвалідність, або документи, що підтверджують Вашу тимчасову непридатність до військової служби за станом здоров'я.

Щодо документів, що підтверджують інвалідність, його перелік наведено у п. 2-1 постанови КМУ від 27 січня 1995 р. «Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України».

Для інвалідів, які перетинають кордон, документами, що підтверджують його інвалідність, можуть бути:

- довідка до акту огляду МСЕК (форма первинної облікової документації N 157-1/о);

- посвідчення, що підтверджує відповідний статус;

- пенсійне посвідчення;

- посвідчення, що підтверджують призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" або відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю" , де вказано групу та причину інвалідності;

- довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

 

Щодо документів, що підтверджують непридатність до військової служби для тих, хто з білим квитком, то це має бути:

- висновок лікарської комісії, згідно з яким особу визнано непридатною до військової служби за станом здоров'я на строк до 6 місяців;

- тимчасове посвідчення військовозобов'язаного;

- військовий квиток, у якому має бути зазначено висновок військово-лікарської комісії про виключення з обліку за станом здоров'я із посиланням на відповідний пункт наказу.

Для представників, наприклад, МВС, СБУ мають свої накази, які передбачають порядок визнання непридатними до військової служби. Такі особи можуть мати довідку військово-лікарської комісії, де також зазначено про непридатність або тимчасову непридатність до військової служби за станом здоров'я.

 

На який термін дається відстрочка від призову непридатних до військової служби і на який термін можливий виїзд чоловіків за кордон з білим квитком

 

У воєнний час відстрочення від призову за станом здоров'я може надаватися призовникам на строк до 2 місяців. За медичними показаннями вона може бути продовжена.

Саме терміном до 2 місяців тимчасово непридатні чоловіки можуть залишати Україну.

Загалом для тих, хто не має постійної інвалідності і кому лише тимчасове відстрочення від призову виїзд з України можливий на той термін, який зазначений у документах про відстрочку. Інакше можуть виникнути проблеми при поверненні.

І не треба казати, що Ви потім не повернетеся. Все одно у багатьох в Україні залишаються родичі, майно, колись виникне питання спадщини чи ще якесь важливе питання. І далеко не все можна вирішити віддалено.

 

Чи можливий виїзд інваліда 3 групи Україна

 

Так, будь-які особи, з будь-якою групою інвалідності, хоч 1 та 2, хоч 3, мають право виїзду з України.

Для цього потрібно мати при собі документи, які б підтверджували Вашу інвалідність.

При цьому врахуйте, що в даній статті йдеться про право виїзду інваліда за кордон самостійно і одного, самого по собі, без будь-якого супроводу.

 Виїзд інших осіб разом із інвалідом для його супроводу має багато своїх особливостей, зокрема, виїзд для супроводу інваліда 3 групи неможливий. І докладніше про виїзд для супроводу інваліда я розповідаю в іншому своєму відео на тему: «Виїзд чоловіків за кордон з інвалідом» за посиланням: https://youtu.be/Q-G7j6U8HZk .

 

Виїзд чоловіків за кордон, звільнених з місць позбавлення волі, які відбули покарання та зняті з військового обліку

 

Дуже часто мені пишуть звільнені з місць позбавлення волі, які відбули покарання за особливо тяжкими статтями, і, відповідно, зняті з військового обліку. У них постає питання, а чи можуть вони виїхати за кордон.

І відповіді немає, такі особи виїхати з України не можуть. Оскільки такої категорії осіб, як громадяни України, зняті з військового обліку у зв'язку з відбуванням покарання за злочин, не передбачено п. 2-6 Правил та частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Тобто тимчасові обмеження у праві виїзду з території України поширюються і на цю категорію осіб також. Більше того, як правило, вони також є частково придатними до військової служби у воєнний час і мають право на відстрочку від мобілізації лише у мирний час.

 

Чи можливий виїзд чоловіків з України сьогодні, які частково не придатні до військової служби або зі застарілими довідками про непридатність, а також зняті з військового обліку

 

Дуже багато передплатників повну непридатність до військової служби, яка може бути встановлена ​​лише лікарською комісією, плутають із частковою непридатністю. Кажуть, що мають білий квиток, запитують, чи можна їм виїхати за кордон. Отримують ствердну відповідь, що так, з білим квитком можна. А потім дивуються, чому їх не пропустили. А все тому, що вони не мають жодного білого квитка. І в їхньому військовому квитку написано, що вони не придатні у мирний час, але придатні у воєнний час.

Обмежено придатні у час – не можуть перетинати кордон. Такий запис Вам дає шанс, що Вас у разі мобілізації не спрямують на поле бою, а швидше за все спрямують у тил. Але цей запис не дає Вам права виїзду з України.

Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки з позначкою/записом «знятий з військового обліку», теж часто помилково вважають, що це дає їм право виїзду з України. Однак, це не так. Дана відмітка/запис не підтверджує ні інвалідність, ні непридатність військової служби у воєнний час за станом здоров'я, а тому для уточнення права виїзду з України таким чоловікам рекомендуємо звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, по-старому, до військовокомату.

Якщо у Вас довідка про непридатність старого зразка і немає впевненості, чи діє вона зараз, то перед виїздом за кордон Вам потрібно звернутися за уточненням своєї непридатності до військкомату. У будь-якому випадку, якщо йдеться про білий квиток, Вам все одно знадобиться отримувати висновок військово-лікарської комісії про непридатність, так що військкомату не уникнути.

 

Як зрозуміти, чи є шанси у чоловіка отримати білий квиток на військово-лікарській комісії

 

Далеко не кожен хоче йти у військкомат, і це зрозуміло зараз. Однак, щоб отримати право виїзду за кордон, без укладання військово-лікарської комісії Вам не обійтися.

У багатьох є різний список хвороб, однак немає розуміння, чи є це підставою для визнання непридатним до військової служби.

І можливість попередньо перевірити Ваші шанси бути визнаним непридатним у Вас є.

Наказ МОУ № 402 від 14.08.2008 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України" передбачає перелік хвороб, з якими громадян визнають особами з інвалідністю або тимчасово непридатними до військової служби. Відповідно, Ви можете відкрити цей наказ та перевірити, чи є у Вас якісь шанси з Вашим діагнозом.

 

Чи потрібно мати на кордоні військовий квиток та висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби

 

Щодо осіб з білим квитком, то у будь-якому випадку і військово-облікові документи, і висновок лікарської комісії є єдиною підставою для виїзду їм за кордон. Відповідно, звісно, ​​всі ці документи треба мати. Інакше як Ви взагалі доведете, що маєте право на виїзд.

На кордоні спеціально уповноважена особа вивчатиме, серед іншого, такі військово-облікові документи: тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, військовий квиток. У цих документах перевіряється розділ, у якому зазначено висновок військово-лікарської комісії про виключення з обліку за станом здоров'я з посиланням на пункт наказу.

А от щодо осіб з інвалідністю, то у них є шанси перетнути кордон і без військового квитка, і без укладання військово-лікарської комісії, просто на підставі чинних документів про інвалідність.

Однак чітко позбавити інвалідів обов'язок пред'являти військовий квиток та інші документи на кордоні ніде не прописано. Тому краще все-таки це все мати при собі, щоб уникнути непорозумінь.

Мені неодноразово писали інваліди, і казали, що їх пропустили і так просто глянувши на документи про інвалідність. І це добре. Але це не дає нікому 100% гарантії, що так само буде з іншими людьми.

Остаточне рішення прийматиметься у пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з'ясування всіх обставин та фактів.

 

У цій статті я розповіла про порядок виїзду з України чоловіків із білим квитком. Про виїзд з інвалідом та особами, які потребують постійного догляду, я розповідала у своєму іншому відео та статті на тему: «Виїзд чоловіків за кордон з інвалідом Україна». Також є й інше відео та стаття з інформацією про те, хто має право виїзду з України взагалі на тему: «Правила виїзду за кордон для чоловіків». Є відео та стаття про виїзд студентів за кордон на тему: «Виїзд студента, які документи потрібні для виїзду за кордон». Про інші правила виїзду за кордон я розповідатиму в інших своїх відео та статтях у міру надходження інформації.

 

І рекомендую своє відео на тему виїзду за кордон із білим квитком за посиланням: https://youtu.be/2bLotooFTmw

 

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Галина
11.08.22 13:25

Дякую!

Ответить
  • Вера Тарасенко
22.08.22 20:31

Галина, пожалуйста:)

Ответить
  • ИринаКиев
13.08.22 00:11

дякую за статтю, але все ж запитаня залишаються, є  тимчасове посвідчення, непридатність у мирнай час,  частково непридатний у військовий,  повторна комісія в 2026 році, але висновку комісії не дали (ми не знали, що він повинна бути), якщо висновок все-таки отримаємо, то можна виїхати?

Ответить
  • Вера Тарасенко
22.08.22 20:31

ИринаКиев, сможете выехать, только если получите решение комиссии о полной непригодности. Без этого шансов нет, к сожалению.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям