Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.02.23
7439 1

Бронювання військовозобов'язаних та відстрочення від мобілізації

Ті, хто має бронювання в організації, зараз щасливчики. І звичайно ж свою броню цінують і бережуть. Але часто буває так, що термін дії броні спливає, а нову на підприємстві або не продовжують або не встигають продовжувати. І мало хто знає, що навіть після закінчення терміну дії броні у Вас однаково деякий час є відстрочка від мобілізації. Так, термін минув, а бронь все одно діє. Коли у яких випадках це відбувається, розповім у цій статті.

У ній Ви дізнаєтесь:

- термін дії бронювання минув, а відстрочка від мобілізації є, як це працює;

- що робити, якщо у військкоматі не визнають бронювання під час мобілізації та продовження термінів дії броні;

- чи дає бронювання для підприємства право виїзду зарубіжних країн.

 

Також рекомендую моє відео на тему бронювання та відстрочення від мобілізації за посиланням: https://youtu.be/TfnKYCiRqCg 

 

Термін дії бронювання минув, а відстрочка від мобілізації є, як це працює

 

У багатьох мобілізованих, у кого була броня дійсною станом на 10.11.2022р., але вже закінчилася за терміном, вона додатково продовжена ще на 3 місяці, і всі ці 3 місяці Ви вважаєтеся заброньованими, у Вас є відстрочка від призову у воєнний час та Вас не можуть мобілізувати.

Наприклад, термін дії Вашої броні був до 5 грудня 2022р. І Вам зараз не встигли її продовжити.

Або, як зараз часто буває, змусили добровільно-примусово проходити медкомісію і сказали, що якщо її не пройдете, броню не продовжимо.

І виходить, що Ви весь цей час ходите та боїтеся, що Вам вручать повістку у військкомат. Або що тільки-но Ви пройдете медкомісію, одразу відправлять на фронт.

Але річ у тому, що все одно не мають права.

Якщо термін дії Вашої броні минув, наприклад, 5 грудня 2022р., то вона автоматично продовжена ще на 3 місяці до 5 березня 2023р. І до дати можна нічого не боятися.

А це тому, що 04.11.2022г. було прийнято ухвалу КМУ № 1259 «Про продовження термінів дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації». Ця постанова набрала законної сили 10.11.2022р.

І згідно з цією постановою терміни дії всіх броней, які були дійсними станом на день набрання законної сили цієї постанови КМУ, тобто. станом на 10.11.2022р. автоматично тривають ще на три місяці. Точніше спочатку їх автоматично продовжили на 1 місяць, потім внесли зміни і продовжили на 2 місяці, а потім на 3.

Тому, якщо у Вас є броня, термін дії якої закінчився або скоро закінчиться, подивіться, чи була вона дійсна станом на 10.11.2022р. Якщо так, то додайте до дати закінчення терміну дії сміливо ще 3 місяці. І весь цей час можете спати спокійно.

 

Що робити, якщо у військкоматі не визнають бронювання під час мобілізації та продовження термінів дії броні

 

Дуже часто чую, що у військкоматах сидять досить дивні так звані представники влади, які колись чують про якусь відстрочку від мобілізації, відповідають, що їм все одно на закони, на постанови КМУ і зараз все воюють.

Як кажуть, дали людям у руки зброю, і вони відчули силу. І забули, що взагалі закони на них теж поширюються.

Ну що ж, їм доведеться нагадати, що таке закон.

Якщо Ви прийшли у військкомат, пройшли медкомісію, Вас визнали придатним у військовій службі або частково придатним, Ви сказали, що у Вас бронь, але Вам все одно вручають мобілізаційне розпорядження та запрошують через 24 години у військкомат із речами та воювати, то тут треба вчинити наступним чином.

Заздалегідь під штамп або під розпис, бажано ще до того моменту, як Ви пройшли медкомісію, здати в канцелярію копію Вашої броні з супровідним листом та з посиланням на постанову КМУ № 1259 від 04.11.2022р. про продовження терміну дії ще на 3 місяці. Не приймають – все це надіслати на адресу військкомату поштою з описом вкладення та повідомленням про вручення.

При спробі вручити Вам мобілізаційне розпорядження можна зробити двома способами:

- або відмовитися від підпису, зажадати, щоб склали акт відмови від підпису, у якому причиною відмови написати те, що у Вас є броня, термін дії якої продовжено, та у Вас відстрочка від мобілізації;

- або підписати мобілізаційне розпорядження зі словами не згоден, чи є бронь, термін дії якої продовжено.

Далі це мобілізаційне розпорядження можна самому оскаржити у судовому порядку. Або чекати, чи заведуть на Вас кримінальну справу щодо ухилення від мобілізації. І якщо заведуть, вже в рамках цієї кримінальної справи надати копію броні, послатися на продовження її термінів та додати документи про повідомлення про це військкомату.

І звичайно нікуди за таким незаконним мобілізаційним розпорядженням не з'являтися.

І все, забрати Вас на війну не зможуть, і притягнути до відповідальності теж, оскільки Ви маєте рацію та закон на Вашому боці.

Чи дає бронювання на підприємстві право виїзду за кордон

 

Часто чую це питання від тих, хто має броню. І їхня аргументація така, я ж не підлягаю мобілізації, у мене ж бронь, тож я не військовозобов'язаний і можу виїхати за кордон.

Але, на жаль, це не так.

Для виїзду за кордон заброньованому співробітнику, крім броні, потрібно мати офіційно оформлене відрядження за кордон від Вашого підприємства. Якщо бронь є, відрядження є, то можете виїжджати на термін дії відрядження.

А якщо відрядження немає – то броня сама собою права на виїзд не дає.

 

У цій статті я розповіла про автоматичне пробивання термінів дії бронювання та відстрочення від мобілізації. Також на вже опубліковано безліч відео та статей про те, що робити, якщо у Вас є відстрочка від призову у воєнний час, але у військкоматі її не визнають і все одно хочуть забрати Вас на війну, яка є кримінальна відповідальність за ухилення від мобілізації, а також багато всього цікавого.

Також рекомендую моє відео на тему бронювання та відстрочення від мобілізації за посиланням: https://youtu.be/TfnKYCiRqCg 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Наталя
05.07.23 14:47

Добрий день. Ви описали ситуацію тільки якщо бронь була дійсна станам на 10.11.2022, а якщо бронь оформленна з 30.12.2022 то закінчується вона 30.06.2023, нове бронювання ще не оформили, що тоді робити до оформлення нової броні

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям