Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.04.23
12392 6

Відстрочка від мобілізації багатодітним та батькові одиночці

Багато чоловіків, які мають дітей, плутаються, мають вони право на відстрочку чи ні. Постійно чую запитання на кшталт, а якщо мати дитини за кордоном, чи є в мене відстрочка, а якщо у нас двоє спільних дітей, а один у дружини від попереднього шлюбу, а якщо дитина інвалід і догляд оформлений на матір, а чи можна стати опікуном своєї дитини чи дитини дружини. Про все це поговоримо у цій статті.

Також рекомендую своє відео на тему відстрочки від мобілізації батькам дітей за посиланням: https://youtu.be/AGQO2WgGeH0 

 

Відстрочка від мобілізації батько одинак

 

У ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» є така окрема підстава для відстрочення для чоловіків призовного віку, які самостійно виховують дитину до 18 років.

І з цього приводу багато хто помиляється.

Зрозуміло, що багато чоловіків вже мають 1-2 дітей. І що всі хочуть відстрочку від армії. І часто мені дзвонять із запитанням, а якщо у мене дитині немає 18 років і якщо я розлучуся з дружиною, у мене з'явиться відстрочка.

І відповіді це питання ні. Від того, що Ви розлучитеся з дружиною, у Вас відстрочки від мобілізації не з'явиться.

Щоб зрозуміти суть цієї відстрочки, треба розібратися, що означає поняття виховання дитини самостійно.

Це означає, що дитина не має матері або що вона позбавлена батьківських прав. Тобто. мають бути такі обставини, що повністю виключають участь матері у вихованні дитини.

Щоб отримати відстрочку від мобілізації як одинокий батько, потрібно, щоб у Вас була хоча б 1 дитина до 18 років, у якої:

- мати померла, що підтверджено свідоцтвом про смерть, або визнана за рішенням суду безвісти зниклою або померлою;

- мати позбавлена батьківських прав та про це є відповідне рішення суду.

Також можливий і третій варіант, але його практично я ще жодного разу не зустрічала.

Через органи опіки та піклування робиться акт обстеження умов проживання дитини та батька, де вказується, що мати не бере участі у вихованні дитини. І після цього в органах місцевої влади (посрада, сільрада, міськрада, РДА) або в центрі надання адміністративних послуг за місцем проживання дитини батько бере довідку про те, що дитина перебуває повністю на його утриманні.

Скажу одразу, цю довідку отримати не просто, і практично неможливо. По-перше, органи опіки та місцева влада всіляко ухилятимуться від її видачі. По-друге, тут справді мати навіть близько не повинна проходити біля дитини та спілкуватися з нею. І навіть якщо вона за кордоном і, наприклад, періодично спілкується з дитиною, чи бере участь у її житті фінансово чи якось ще, то швидше за все Вам цю довідку не видадуть.

Навіть якщо дитина не проживає з матір'ю, навіть якщо батьки в розлученні, або мати, наприклад, проживає за кордоном, це не є фактом, що підтверджує самостійне виховання дитини батьком.

Отже, підіб'ємо підсумки, щоб вважатися батьком одинаком і отримати на цій підставі відстрочку від мобілізації, потрібно, щоб мати дитини або померла, або була позбавлена батьківських прав або фізично давно зникла з життя дитини.

 

Відстрочка від мобілізації батькам трьох дітей

 

Щоб мати відстрочку від мобілізації як багатодітний батько, у Вас має бути троє своїх дітей, у свідоцтві про народження яких Ви вписані як батько та яким ще немає 18 років.

Якщо у Вас, наприклад, двоє спільних дітей та одна дитина дружини від іншого шлюбу, то у Вас немає відстрочки від мобілізації. У цьому випадку вона у Вас з'явиться тільки якщо позбавити батьківських прав генетичного батька дитини і стати опікуном або усиновити дитину.

Часто трапляються й протилежні ситуації. Наприклад, у Вас є троє неповнолітніх дітей, але кожен від матерів. У цьому випадку відстрочка від мобілізації у Вас є.

При цьому на практиці часто вимагають доказу змісту Вами цих дітей – це може бути документи про спільне проживання, або довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості за аліментами.

Я вважаю, що й так, навіть без доказів утримання дітей, у Вас є право на відстрочку від мобілізації, оскільки батьки все одно за законом зобов'язані утримувати неповнолітніх дітей. Але не факт, що з цією позицією погодиться військкомат і потрібно бути готовим доводити свою точку зору.

 

Важливий нюанс про багатодітність та відстрочку, про який Ви не знали

 

Часто бувають ситуації, що у чоловіка вже є двоє неповнолітніх дітей, а третім дружина ще тільки вагітна, але поки не народився.

Так ось, починаючи з 12 тижнів вагітності, плід вважається живою людиною. І навіть без спеціальних медичних показань на цей термін заборонено робити аборт. Це вже вважається вбивством. Тому, за наявності довідки про вагітність дружини терміном з 12 тижнів, Ви також можете говорити, що Ви багатодітний батько і у Вас є третя дитина.

Звичайно, людський фактор не виключений і потрібно бути готовим довести свою точку зору на кордоні. Але будьте впевнені, що закон на Вашій стороні.

 

Відстрочка від мобілізації усиновителю чи опікуну

 

У ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» є така підстава для відстрочення від мобілізації як відстрочка для усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків та батьків-вихователів дітей віком до 18 років.

І багато чоловіків, які мають свою дитину до 18 років, побачивши цю статтю, почали мені дзвонити з питанням з проханням допомогти оформити опіку на свою ж дитину.

Скажу одразу, це неможливо.

Опіку чи усиновлення можна оформити лише на чужу дитину. На свого власного це зробити неможливо. І всі, хто Вам обіцяє, що допоможе з опікою на Вашу рідну дитину – шахраї. Не піддавайтеся на ці провокації.

Ця стаття та підстава для відстрочення стосується лише тих, хто усиновив чи оформив опіку над сиротою чи чужою дитиною, батьки якої позбавлені батьківських прав.

 

Відстрочка від мобілізації батькам дітей-інвалідів

 

Якщо у вас є дитина інвалід до 18 років, то у вас є відстрочка від мобілізації.

При цьому часто у військкоматі вимагають, щоб догляд, допомога на таку дитину інваліда була оформлена на батька. І відмовляються надавати відстрочку, якщо догляд оформлений на матір.

Але, на мій погляд, ця відмова незаконна і відстрочка від мобілізації у батька дитини інваліда є незалежно від того, на кого оформлено догляд та допомогу. Обидва батьки зобов'язані брати участь у житті дитини. І подібну відмову я оскаржила б у судовому порядку в разі чого. Хоча, звичайно, судова практика щодо цього є різна.

 

У цій статті я розповіла про нюанси відстрочки від мобілізації для багатодітних, батьків одинаків і тих, у кого дитина є інвалідом. Також на даному каналі є відео про кримінальну відповідальність за ухилення від мобілізації та просто про відповідальність за неявку на порядку денному, про те, як відмовитися від повістки законно, що робити, якщо не визнають відстрочку, тягнуть у військкомат та багато іншого. Раджу всім ознайомитись.

Також рекомендую своє відео на тему відстрочки від мобілізації батькам дітей за посиланням: https://youtu.be/AGQO2WgGeH0 

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Володимир
05.04.23 14:35

Автор дуже пагано вивчив це питання і не знає законів. Відстрочку від мобілізації має батько, якщо на його УТРИМАННІ знаходяться три або більше неповнолітні дитини!  Тобто ці діти можуть і не буди його і в свідоцтві про народження буде інший батько! Головне, це доказ того, що вони на утриманні. Прикладом може бути свідоцтво багатодітної родини!

Ответить
  • Дмитро
23.01.24 12:24

Володимир,у ТЦК клали вони болт на свідотство багатодітної родини. Ба більше вимагають ще зі школи довідку що чоловік приймає участь у вихованні. І довідку від ОСББ про спільне проживання. А від батька одинака - довідку зі школи і докази "що бачить дитину хоча б раз на тиждень". Тобто якщо батько одинак наприклад дальнобій, а дитина з його мамою вдома весь час то відсрочку не дадуть. Лише через суд. А ще кажуть про якусь нотаріально заверну заяву дружини що чоловік утримує родину та приймає участь у вихованні. Отакі от справи. Як раз бігаю папірці збираю.

Ответить
  • Вера Тарасенко
10.04.23 18:50

Володимир, на сколько мне известно, такие основания на отсрочку спорные и положительной судебной практики, чтобы их принимали, не слышала. И по выезду за границу не знаю, чтобы выпускали. При этом, буду рада, если разговор будет более конструктивным, а не в виде каких-то провокаций. Если у Вас есть конкретные практические примеры, где такому человеку, не родному отцу 3 детей, дали отсрочку или же пропустили через границу - расскажите о них, дайте информацию. Изучим, обсудим. И может быть появится новая тема для людей. Но по имеющейся у меня информации пока таких не выпускали.

Ответить
  • Ігор
25.04.23 17:56

На відстрочку має право чоловік,на утриманні якого 3 та більш дітей.І логічно,що це може бути чоловік,який офіційно розписаний з мамою дітей Адже він їх утримує.Він же не йде на роботу,заробляє гроші,а потім витрачає їх лише на себе ,дружину та наприклад 1 спільну дитину.Він утримує їх всіх.Тоді чому ж він не має права на відстрочку,бо діти офіційно не його???

Ответить
  • Дмитро
23.01.24 12:27

Ігор,ТЦК хочуть докази того, що він їх утримує. Якщо у дитини є біологічний батько, то він своїми аліментами утримує дитину. Якщо постанови на аліменти нема, тоді мати утримує дитину. Довести у суді факт утримання чужої дитини ви не зможете, ну або мені не відомо хто може видати відповідну довідку.

Ответить
  • фЄДЯ
11.04.24 15:32

ст.268 СК

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям