Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.05.23
18818 6

Чи потрібна довідка з військкомату для виїзду за кордон

Раніше мною було опубліковано досить багато відео і статей, де ми говоримо про правила виїзду за кордон, відстрочку від мобілізації і те, які документи для цього потрібні, які є проблемні моменти. При цьому майже щодня чую від своїх клієнтів одне й те саме запитання, а чи потрібно мені йти до військкомату, щоб виїхати за кордон.

І тому ця стаття буде на тему чи потрібен військкомат для виїзду за кордон. 

 

            Також рекомендую моє відео на тему чи потрібен військкомат для виїзду за кордон за посиланням: https://youtu.be/mbdBIEIObng   

            

Як зрозуміти, чи потрібна довідка з військкомату для виїзду за кордон

 

Для того, щоб зрозуміти, чи потрібно Вам іти до військкомату для того, щоб виїхати з України, потрібно насамперед знати, на якій підставі Ви виїжджаєте.

А після цього вивчити норми законів, які регулюють перелік документів, необхідних Вам для виїзду у Вашому конкретному випадку.

Коротко озвучу, які можуть бути підстави Вашого виїзду з України під час воєнного стану, якщо Ви чоловік:

- Ви не є чоловіком від 18 до 60 років і можете спокійно виїжджати з України і повертатися, коли Вам завгодно;

- Ви інвалід 1, 2 або 3 групи;

- Вас визнано повністю непридатним до військової служби на підставі висновку військово-лікарської комісії у військкоматі;

- Ви супроводжуєте інваліда або когось, хто за висновком лікарської комісії потребує постійного догляду;

- у Вас 3 і більше дітей або Ви виховуєте дитину самостійно, тобто мати померла або позбавлена батьківських прав;

- Ви усиновили дитину або є її опікуном;

- у Вас неповнолітня дитина інвалід;

- у Вас оформлена опіка за інвалідом.

Це найпоширеніші підстави для виїзду за кордон. Бувають, звичайно, й інші, але не будемо акцентувати на них увагу.

Так ось, перелік документів, який Вам потрібен для виїзду з України за кожною з цих підстав, зазначений у 2 основних нормативних документах. Це Закон України "Про порядок виїзду за кордон громадян України", де в ст. 2 зазначено, що Ви повинні при собі мати паспорт громадянина України для виїзду за кордон. І це постанова КМУ № 57 від 27.01.1995 р., з подальшими змінами та доповненнями, якою затверджено Правила перетинання державного кордону громадянами України в кожному конкретному випадку, і зазначено вичерпний перелік документів, потрібний Вам.

І все, більше жодних додаткових законів, якщо Вам потрібно виїхати з України, Вам вивчати не потрібно.

І, підбиваючи підсумки, скажу одразу, що серед згаданих мною вище можливих підстав виїзду за кордон візиту до військкомату вимагає тільки одна з них - коли Вас визнано повністю непридатним до військової служби на підставі висновку військово-лікарської комісії у військкоматі, і при цьому інвалідності у Вас немає.

І все більше жодні з перерахованих вище підстав виїзду з України жодних довідок з військкомату не вимагають.

 

За яких обставин для виїзду з України потрібен військкомат

 

Як я раніше вже сказала, документи з військкомату Вам потрібні за умови, що Ви виїжджаєте з України на підставі того, що Вас визнано повністю непридатним до військової служби на підставі висновку військово-лікарської комісії у військкоматі, і при цьому інвалідності у Вас немає.

У цьому випадку Вам потрібен висновок військово-лікарської комісії, свіжий, з чинним терміном непридатності, і запис у військовому квитку, що Ви повністю непридатні до військової служби з посиланням на відповідний пункт наказу. І звісно ж, при виїзді з України за цією підставою візиту до військкомату Вам не уникнути. І тільки в цьому випадку.

І все, більше ні для яких інших підстав виїзду Вам військкомат не потрібен. І військовий квиток теж не потрібен. І довідки з військкомату не потрібні.

Якщо у Вас є інвалідність 1, 2 або навіть 3 групи - виїжджайте спокійно, якщо супроводжуєте якогось інваліда - теж виїжджайте спокійно. Так само і за всіма іншими підставами.

Вам не потрібно для цього йти у військкомат і отримувати від нього якісь довідки. 

Ваше головне завдання, щоб у Вас був при собі повний перелік документів, необхідних Вам для перетину кордону в кожному конкретному випадку. І все. І в цьому переліку документів з військкомату немає.

Річ у тім, що військкомат і Держприкордонслужба - це 2 абсолютно різні структури. І вони не залежать одна від одної.

Держприкордонслужбу не цікавить, що там у Вас у військкоматі, а військкомат не цікавить, що там від Вас хоче Держприкордонслужба.

Тому якщо Ваша мета виїзд за кордон - Ви збираєте перелік документів, необхідних для виїзду за Вашою підставою. А якщо Ваша мета відстрочка від мобілізації - тоді вже Ви збираєте перелік документів для військкомату.

 

Чи можливий виїзд з України, якщо не з'явився за повісткою

 

Багато хто мене запитує, а що мені робити, якщо мені вручили повістку, а я не з'явився у військкомат. Тепер хочу виїхати з України для супроводу мами інваліда, і що, мене на кордоні тепер не випустять.

Можете бути спокійним, якщо у Вас на руках є повний перелік документів, необхідний для виїзду з мамою інвалідом, то випустять. Незалежно від того, які повістки Вам раніше вручали чи ні, і з'являлися Ви за ними чи ні.

Ще раз повертаємося до того, що військкомат і Держприкордонслужба - це різні структури. І їм однаково, що там у Вас десь іще.

Тобто якщо у Вас усе гаразд із документами для виїзду, прикордонник Вас випустить, навіть якщо Вас хоче бачити у себе військкомат.

При цьому потрібно врахувати, що факт того, що Ви виїхали за кордон, не звільняє Вас від обов'язку явки за повісткою і від можливої адміністративної або кримінальної відповідальності за неявку за нею. Вже опубліковано багато відео і статей, яка відповідальність за яким видом повістки застосовується і за яку неявку, тому не буду цим завантажувати в даній статті. Ви знайдете легко цю інформацію на моєму Ютуб-каналі або в інших моїх статтях. Єдине, про що вважаю за потрібне попередити, це те, що якщо Вам вручили мобілізаційне розпорядження, Ви на нього не з'явилися і виїхали з України - то в деяких випадках це може бути розцінено як ухилення від мобілізації та може бути порушено кримінальну справу. Знову ж таки, в деяких, не у всіх, і все багато в чому ще залежить від наявності або відсутності у Вас підстав для відстрочки від мобілізації.

Також звертаю Вашу увагу на те, що за законом Ви маєте повідомляти військкомат про всі Ваші переміщення. Якщо Ви цього не зробили, це не означає, що Вас не випустять, - випустять. Але далі можливий адміністративний штраф за недотримання правил військового обліку і за те, що Ви вчасно військкомат не повідомили про свій виїзд. Знову ж таки, адміністративний штраф невеликий і це не кримінальна відповідальність. Але потрібно розуміти, що ризик цього все одно є.

 

Що робити, якщо прикордонник не хоче пропускати і вимагає документи з військкомату

 

Багато хто, хто підготував уже повний перелік документів для виїзду з України і не хоче йти до військкомату, хто не має військового квитка або взагалі на військовий облік не ставав, запитують, а що робити, якщо під час перетину кордону в мене попросять військовий квиток. Що мені говорити.

Звичайно, людський фактор виключати не можна. І потрібно бути готовим до будь-якого повороту подій. Тому відповідаю на Ваше запитання.

У разі, якщо у Вас під час перетину кордону попросять документи з військкомату, треба відповідати, що в переліку документів, необхідних для виїзду за кордон на Вашій підставі, у постанові КМУ № 57 від 27.01.1995 р., документів з військкомату немає. Для більшості підстав для виїзду, наприклад, для супроводу інвалідів, такий перелік зазначено в п. 2-1 вищевказаної постанови.

Так само як немає документів з військкомату в переліку документів для виїзду в будь-якому іншому законодавчому акті. 

І попросіть прикордонника показати Вам закон, де військовий квиток зазначений у переліку документів для виїзду за Вашою підставою.

Якщо не допоможе - вимагайте письмову відмову.

Так, згодна, ситуація конфліктна. Але від неї ніхто не застрахований і потрібно бути готовим. Тим більше це Ваш страх, Ваше запитання, на яке Ви самі просили дати відповідь у разі такої ситуації.

Але щоб Вас заспокоїти, можу сказати, що якихось відгуків про те, щоб на кордоні когось, хто, наприклад, виїжджав для супроводу якогось інваліда, не випустили через те, що не було довідки з військкомату, у мене немає.

До цього моменту все було нормально і документи з військкомату ніхто ні в кого не вимагав, окрім випадку, коли причиною виїзду є повна непридатність до військової служби, якщо в людини немає інвалідності.

Щоб у цьому переконатися, можете подивитися відео на моєму Ютуб-каналі про відгуки про виїзд, де я цитую реальні випадки реальних людей.

 

У цій статті я розповіла чи потрібен військкомат для виїзду за кордон. Також уже опубліковано безліч відео та статей про те, які документи потрібні для виїзду за кордон у кожному конкретному випадку, як оформити відстрочку від мобілізації у військкоматі та про багато іншого. Раджу всім ознайомитися.

Також рекомендую моє відео на тему чи потрібен військкомат для виїзду за кордон за посиланням: https://youtu.be/mbdBIEIObng 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Тетяна
10.08.23 19:12

Доброго вечора.
Скажіть якщо є документ (посвідчення)
багатодітного батька,але сім'я збірна
но є виконавчий лист від першого шлюбу жінки про заборгованість аліментів.
Чи цих документів достатньо для прикордонної служби.
P.S була остання повістка ще в січні 2023року, но не з'явився.Чи є підставою не брати довідку з військомату для виїзду за кордон.
Чи пропустять по тим документам що вищ сказано?
Дякую 

Ответить
  • Arnold
21.08.23 15:36

Якщо їхати закордон на навчання - то так, вона потрібна. Звісно, якщо ви тільки поступили і збираєтеся їхати на навчання, цього буде замало. Ще потрібно знати мову. Якщо ви їдете в Польщу, то можу вам порекомендувати чудові курси https://slavic-center.com.ua/izuchenie-polskogo-yazika-v-kieve/ 

Ответить
  • Arnold
21.08.23 15:36

Якщо їхати закордон на навчання - то так, вона потрібна. Звісно, якщо ви тільки поступили і збираєтеся їхати на навчання, цього буде замало. Ще потрібно знати мову. Якщо ви їдете в Польщу, то можу вам порекомендувати чудові курси <a >https://slavic-center.com.ua/izuchenie-polskogo-yazika-v-kieve/</a>

Ответить
  • Ірина
03.10.23 18:21

Чи потрібно брати довідку з воєнкомату,для виїзду за кордон,чоловіку,по Закону про право виїду родинам загиблим в АТО?

Ответить
  • любомир
20.01.24 15:24

скажіть будь ласка  зараз також не треба довідки  з воєнкомату  якщо опікун супроводжує інваліда 2 групи Д якую,

Ответить
  • Ірина
03.04.24 23:22

Скажіть будь ласка, якщо у мене 2 група, які документи потрібно, щоб чоловік міг виїхати за кордон, дякую 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям