Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


31.05.23
9471 3

Комунальні платежі під час війни

Ця стаття буде про борги ЖКГ за комунальні послуги. Ми обговоримо, чи потрібно платити комунальні платежі під час війни, чи варто збирати борги за ЖКГ, що буде, якщо не платити і чи можуть списати ці борги.

 

            Також рекомендую своє відео на тему, чи потрібно оплачувати комунальні послуги під час війни, за посиланням: https://youtu.be/oB-hIY__f1I  

            

Нещодавня заборона на стягнення боргів ЖКГ і чи означає вона, що платити не потрібно

 

Зовсім нещодавно 21.04.2023р. постановою КМУ № 390 було внесено зміни до постанови КМУ від 05.03.2022р. № 206 "Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг у період воєнного стану".

Згідно з цими змінами до припинення або скасування воєнного стану в Україні заборонено стягнення заборгованості за боргами ЖКГ за борги, що виникли після 24.02.2022 р., для мешканців територій, на яких тривають бойові дії або тимчасово окупованих територій, тобто непідконтрольних Україні.

            Цю зміну дуже активно освячували у ЗМІ. І після такого освячення багато людей вирішили, що комунальні борги під час війни їм списали і їх можна не платити, якщо немає такої можливості.

            Але чи так це, давайте розберемося і для цього насамперед вивчимо детально, що ж написано в постанові КМУ від 05.03.2022 р. № 206, до якої власне і було внесено ці зміни.

            Скажу одразу, жодних фраз про списання комунальних боргів і про те, що борги по ЖКГ можна не оплачувати там немає.

            І взагалі на даний момент немає ніяких законів про списання боргів ЖКГ.

            У цій постанові КМУ йдеться про заборону стягнення боргів за комунальні послуги. І тільки на період дії воєнного стану. І тільки на борги, які утворилися після 24.02.2022р. І тільки на мешканців певних територій за умови, що вони тимчасово не проживали у своїх будинках і можуть підтвердити це документарно.

            Заборона стягнення - це означає, що поки діє воєнний стан комунальні служби не можуть звернутися до суду і стягнути примусово з такого боржника заборгованість. А потім скерувати рішення суду до виконавчої служби, заарештувати картки, майно тощо.

            Але заборона стягнення - це не означає, що Ваші борги списані. Ні, їх ніхто не списував. Просто ці борги за період війни поки що не зможуть стягнути примусово. Але від цього вони нікуди не діваються і накопичуються, і все одно, рано чи пізно їх платити доведеться.

            Просто зараз на час війни, поки ця заборона діє, Вам за ці борги, якщо говорити простіше, нічого не буде. А от щойно почнеться війна - одразу буде і буде всім. І доведеться або їх оплачувати, або судитися, або укладати договір реструктуризації, що я вкрай не рекомендую робити без консультації з адвокатом і якщо у Вас борги накопичилися більше, ніж за 3 останні роки. Для тих, хто не розуміє про що йдеться, є ролик на цьому каналі, де я розповідаю про списання боргів ЖКГ за позовною давністю, під назвою: "ЖКГ не платимо законно, списання боргів по ЖКГ, позовна давність" за посиланням: https://youtu.be/YdvKna93ajA 

            

            Кому борги по ЖКГ можна не оплачувати під час війни

 

            Нещодавні зміни щодо заборони примусового стягнення боргів ЖКГ на період війни поширюються лише на такі борги:

 

- на борги, які утворилися після 24.02.2022р. Тобто якщо у Вас були борги по ЖКГ, які утворилися до 24.02.2022 р., то їх ніхто примусово стягувати з Вас не забороняв. Для їх стягнення на Вас все одно можуть подати до суду, навіть якщо Ви із зони бойових дій;

- на борги, які утворилися у жителів зони бойових дій і тимчасово окупованих територій. Нагадую, що перелік таких територій постійно оновлюється. І перевірити, чи перебуває Ваша територія в зоні бойових дій, Ви завжди зможете в Наказі Мінреінтеграції № 309 від 22.12.2022 р. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1668-22#n15  

            І скажу відразу, в переліку цих територій залишилося не так вже й багато населених пунктів. Наприклад, якщо брати Харківську область, то в цьому переліку тільки деякі населені пункти деяких районів, і все. Саме м. Харків на момент випуску цього відео до зони бойових дій уже не належить;

- на борги тих жителів, які тимчасово не проживали у своїх будинках на вищевказаних територіях. І для того, щоб це підтвердити, Ви маєте надати в кожну комунальну організацію або довідку ВПО про те, що Ви тимчасово не проживали в себе вдома, або інший документ, що підтверджує Вашу відсутність, приміром, документ про тимчасове проживання за кордоном, про лікування, навчання, роботу не за місцем проживання, про проходження військової служби тощо).

            Тобто якщо Ви навіть мешканець зони бойових дій або непідконтрольних Україні територій, то щоб з Вас борги за комунальні послуги не стягували, поки триває війна, Вам ще потрібно побігати з довідками по всіх комунальних службах. Або ж подати їх в електронному вигляді. І пам'ятаймо головне правило, про яке я завжди нагадую, - усе, що подаємо, або під штампик і під розпис, або поштою, зі збереженням квитанції про відправлення та опису вкладення;

- на борги, які утворилися у мешканців, тобто у фізичних осіб. На борги по приміщеннях, які належать юридичним особам, це не поширюється, окрім випадку, коли ці юридичні особи розміщували в себе ВПО в цих приміщеннях і за законом не мали права на компенсацію комунальних послуг за їхнє розміщення.

 

            Якщо все це підсумувати, то виходить, що борги Вам не списують, а просто забороняють їхнє тимчасове примусове стягнення на період війни, і лише тих боргів, що утворились з 24.02.2022р., лише для мешканців зони бойових дій та окупованих територій, здебільшого лише для фізичних осіб, за умови, що вони не проживали у цих приміщеннях та підтвердять це документарно у кожній комунальній службі.

Як бачимо, чутки про те, що борги за ЖКГ можна не оплачувати, не просто перебільшені, а дуже сильно перебільшені.

            

            Чи можливе відключення комунальних послуг або інші наслідки за несплату комунальних боргів під час війни

 

            І знову повернемося до нашої постанови КМУ від 05.03.2022 р. № 206, де врегульовано це питання.

            І в цій постанові зазначено, що до моменту скасування або припинення воєнного стану в Україні заборонено припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню в разі їхньої неоплати або оплати не в повному обсязі.

            Звертаю Вашу увагу на те, що ця заборона діє тільки на період війни.

            І на те, що вона діє тільки щодо населення. На юридичних осіб, підприємства, чиї приміщення опинилися в зоні бойових дій, хто зараз не може працювати і оплачувати комунальні послуги, ця заборона не діє. І їх відключити можуть навіть у період війни. Це не заборонено. І це насправді велика проблема для багатьох підприємців зараз.

            Також у цій постанові зазначено, що в період війни заборонено нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, відсотків річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги. 

            Знову ж таки, це поширюється тільки на населення. На юридичних осіб це не поширюється.

            Але тут є один плюс - виходить, що нарахування вищезгаданих штрафних санкцій за несплату комунальних послуг заборонено на будь-які борги, хоч ті, що утворилися під час війни, хоч ті, що вже існували до 24.02.2022р.

            Тож боятися якихось штрафів поки що не варто.

            Ну і, звісно ж, потрібно пам'ятати, що якщо на Вас подали до суду для примусового стягнення заборгованості, або ж її вже стягують, то до цього питання потрібно підійти грамотно.

            Під час війни стягнення боргів ЖКГ можливе, окрім тих, що виникли після 24.02.2022 р. у мешканців зони бойових дій або окупованих територій, за умови, що вони зможуть документарно підтвердити свою відсутність.

            Арешт на Ваші банківські картки під час війни можливий, арешт Вашої нерухомості, квартир і автомобілів також. А вже стягнення на них - зі своїми нюансами і вкрай рідко.

            

            Чи є шанси, що комунальні борги спишуть

 

            Подібні запитання мені ставлять часто. І відповім чесно, це як ворожіння на кавовій гущі. І ніхто відповіді на це запитання не знає. 

            На реєстрації давно був законопроєкт про списання для жителів частини територій комунальних боргів, але він так і залишився на реєстрації. Його ніхто не ухвалив.

            І наразі законів про те, що борги ЖКГ спишуть, немає. Що буде далі - поживемо побачимо.

 

У цій статті я розповіла про борги ЖКГ за комунальні послуги. Ми обговорили, чи потрібно платити комунальні платежі під час війни, чи варто збирати борги за ЖКГ, що буде, якщо не платити і чи можуть списати ці борги. Також уже опубліковано безліч відео та статей про списання комунальних боргів і про оскарження газових штрафів за несанкціонований газопровід. Раджу всім ознайомитися.

Також рекомендую своє відео на тему, чи потрібно оплачувати комунальні послуги під час війни, за посиланням: https://youtu.be/oB-hIY__f1I 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • До відома
31.05.23 10:15

Навіть читати не став. За будь-які послуги за можливості завжди платити треба згідно договору. Знову воєнний стан (контрольований хаос, особливий правовий режим) з війною (хаосом) плутають... Під час реальної війни не буде можливості навіть чхнути без наслідків для життя.

Ответить
  • Перехожий
31.05.23 12:04

Щодо Харкова не згодний. Харків є в Переліку, в розділі Бойові дії, підрозділ "Можливі бойові дії". А постанова, яку аналізує автор, не конкретизує, можливі чи активні маються в ній на увазі. Значить, і ті, й ті. Тобто ніяке примусове стягнення з харків’ян наразі неможливе, не нада нас пугать :)

Ответить
  • Ольга
01.06.23 11:05

Багато змістових помилок у автора, що якось виклакає сумнів в якості матеріалу. Наприклад: "Просто зараз на час війни, поки ця заборона діє, Вам за ці борги, якщо говорити простіше, нічого не буде. А от щойно почнеться війна - одразу буде і буде всім." або "Цю зміну дуже активно освячували у ЗМІ."

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям