Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.09.16
23390 5 Печатать

Податок на доходи самозайнятих осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність

Днями заступник начальника ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві Сергій Аксюков провів черговий сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія».

Пропонуємо до уваги відповіді на найбільш актуальні питання, з якими абоненти звертались на «Гарячу лінію».

1. Хто вважається самозайнятою особою?

Відповідь:  Відповідно до підпункту 14.1.226 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (Кодекс) самозайнята особа – це платник податку, який є фізичною особою – підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької діяльності чи  незалежної     професійної    діяльності.

Незалежна професійна діяльність - участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою - підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

2. Який порядок подання податкової декларації ФО, яка провадить незалежну професійну діяльність?

Відповідь:  Відповідно до пункту 178.4 статті 178 розділу IV Кодексу фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб.

Згідно з підпунктом 49.18.4 пункту 49.18 статті 49 Кодексу платники податку на доходи фізичних осіб подають податкову декларацію до 01 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділу IV Кодексу.

Таким чином, фізичні особи – які провадять незалежну професійну діяльність, подають податкову декларацію за результатами звітного року до 01 травня року, що настає за звітним.

3. Чи має право особа, що здійснює незалежну професійну діяльність, використовувати печатку в своїй діяльності?

Відповідь:  Питання щодо використання печатки або штампу при здійсненні незалежної професійної діяльності самозайнята особа вирішує особисто в залежності від специфіки своєї діяльності, але є випадки коли чинне законодавство вимагає обов’язкового використання печаток. Зокрема, коли фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, використовує найману працю.

Укладання з громадянином трудового договору (контракту, угоди) на використання його праці зобов’язує самозайняту особу забезпечувати умови та охорону праці, її оплату, а також інші соціальні гарантії відповідно до чинного законодавства.

Згідно із Законом України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці», яким визначені економічні, правові та організаційні засади оплати праці працівників, які перебувають у трудових відносинах, на підставі трудового договору, зокрема, з самозайнятими особами, та Кодексом законів про працю України (статті 49) на вимогу працівника роботодавець зобов’язаний видати йому довідку, зокрема, про розмір зарплати. Відповідальність про достовірність даних, відображених у довідці, несе роботодавець, який виплачує доходи найманим працівникам.

Якщо відповідними положеннями про надання субсидій встановлено, що при пред’явленні фізичними особами довідок про свої доходи відділам (управлінням) субсидій для призначення їм субсидій ці довідки повинні бути обов’язково скріплені печаткою роботодавця, то при видачі таких довідок роботодавець (в даному випадку самозайнята особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність) повинен дотримуватися вимог щодо правильності їх оформлення.

4. Чи враховується приватним нотаріусом у складі витрат звітного року сплата ЄВ, у тому числі на користь найманих працівників, за попередній звітний рік, що фактично сплачена згідно остаточного розрахунку у поточному році?

Відповідь: Відповідно до пункту 178.3 статті 178 Кодексу оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності. У разі неотримання довідки про взяття на облік особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, об’єктом оподаткування є доходи, отримані від такої діяльності без урахування витрат.

На підставі положень Закону України від 02 березня 1993 року № 3425-XII «Про нотаріат» та з метою встановлення єдиного переліку витрат, пов’язаних з організацією роботи приватних нотаріусів, Міністерством юстиції України видано лист від 02.02.2006 року № 31-35/20, в якому наведено перелік витрат, які приватні нотаріуси мають право враховувати при обчисленні загального річного оподатковуваного доходу, зокрема, сплату нотаріусами внесків, у тому числі на користь найманих працівників.

Враховуючи зазначене, сплата приватними нотаріусами єдиного внеску, у тому числі на користь найманих працівників, за попередній звітний рік, що фактично сплачена згідно остаточного розрахунку у поточному році, може бути включена до складу витрат при обчисленні оподатковуваного доходу за звітний рік.

5. Чи подає фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, додаток Ф4 до деклараціїї про майновий стан і доходи, якщо протягом звітного періоду дохід не отримувала?

Відповідь:  Відповідно до підпункту 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Кодексу платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Пунктом 178.4 статті 178 Кодексу визначено, що фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають податкову декларацію за результатами звітного року відповідно до розділу IV Кодексу у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб.

Іноземці та особи без громадянства, які стали на облік у контролюючих органах як самозайняті особи, є резидентами і у річній податковій декларації поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Форма та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 року № 859 (далі – Інструкція). Пунктом 2 розділу ІІ Інструкції зазначено, що додатки до податкової декларації про майновий стан і доходи є складовою частиною декларації.

Таким чином, самозайнята особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, заповнює та подає додаток Ф4 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою» разом з декларацією про майновий стан і доходи, незалежно від результатів провадження незалежної професійної діяльність недіяльності. Якщо протягом звітного періоду дохід від незалежної професійної діяльності не отримувався, то відповідні рядки додатку та декларації прокреслюються.

По материалам ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києв

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Лилия-Ника
14.09.16 08:27

к 5 вопросу письма - ВЫВОД налоговой неверный (и это касается и ФЛП, кот.сдают декларацию ту же) в упомянутой инструкции "02.10.2015 року № 859 (далі – Інструкція)" в разделе II сформулировано :"2. Додатки є складовою частиною декларації і без декларації не є дійсними. Додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках."

Ответить
  • 0123456
14.09.16 10:13

а как же то, что печать нынче не является обязательной? с чего бы это на справки для субсидий они не распространяются? все равно же все данные будут проверяться через налоговые и пенсионные фонды... как напрягают эти двойные стандарты.

Ответить
  • ovi
19.09.16 11:25

Раньше говорили, что ЕСВ за прошлый год включать в расходы этого года нельзя. А сейчас позиция изменилась.

Ответить
  • Наталия
19.09.16 13:48

ovi, дайте ссылку.

Ответить
  • Тамара
25.01.17 22:56

Всегда включали ЕСВ за себя и за наем в расходы, а вот налог на доходы, подоходный налог за наем 18 %, военный сбор1,5% нельзя невключать.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям