Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.09.16
2666 1 Печатать

В яких випадках та яким чином платник податку може збільшити обсяги пального за певним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД шляхом зменшення обсягів пального за іншим кодом товарної підкатегорії згідно УКТ ЗЕД?

  Відповідно до абзацу другого п. 1 розд. ІV Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2016 № 218, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 17.03.2016 за № 405/28535, заявка на поповнення залишку пального (далі – Заявка) складається зокрема, якщо в результаті зміни фізико-хімічних показників пального збільшується обсяг пального за певним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, в тому числі при одночасному зменшенні обсягів пального за іншим кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД.

     Згідно з п. 35 Порядку електронного адміністрування реалізації пального, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 113 (далі – Порядок № 113), у разі збільшення обсягу пального за певним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД з одночасним зменшенням обсягів пального за іншим кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД такий платник податку може оформити Заявку, в якій зазначаються обсяги пального, які збільшуються та які зменшуються.

     Якщо суми акцизного податку на таке пальне є рівними, така заявка оформляється з нульовою сумою акцизного податку і реєструється без зміни показника (SАп).

     У разі коли сума акцизного податку на пальне, обсяги залишку якого збільшуються, є більшою, ніж сума акцизного податку на пальне, обсяг залишків якого зменшується у зв’язку із зміною їх фізико-хімічних показників, Заявка оформляється на суму різниці сум акцизного податку, розрахованих за відповідними ставками з відповідних обсягів залишку пального, що збільшуються та зменшуються, та реєструється із збільшенням показника (SАп).

     У разі коли сума акцизного податку на пальне, обсяги залишків якого збільшуються, є меншою, ніж сума акцизного податку на пальне, обсяги залишку якого зменшуються у зв’язку із зміною їх фізико-хімічних показників, Заявка оформляється з нульовою сумою акцизного податку і реєструється без зміни показника (SАп).

     Абзацом першим п. 44.1 ст. 44 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

     Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим п. 44.1 ст. 44 ПКУ (абзац другий п. 44.1 ст. 44 ПКУ).

     Отже, при здійсненні реалізації пального, у виробництві якого як сировину використано інші оподатковувані підакцизні товари, складається Заявка з урахуванням порядку її заповнення, тобто збільшуються обсяги пального за певним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (наприклад палива моторного альтернативного, виробленого з бензину) при одночасному зменшенні обсягів пального за іншим кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (бензину). При цьому не здійснюється складання Заявки на таке збільшення/зменшення обсягів пального, зміни фізико-хімічних показників якого не підтверджені документами, що визначені абзацом першим п. 44.1 ст. 44 ПКУ.

По материалам Категорія 116.13.02 ЗІР
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Данил
16.09.16 15:20

thanks

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям