Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.09.16
1578 4 Печатать

Пенсійний збір з купівлі валюти можуть скасувати у листопаді – міністр фінансів

Міністр пояснив, що в поточному проекті бюджету цей збір передбачений, оскільки бюджет базується на чинній базі, проте ще є час, щоб відкоригувати проект, передає УНІАН.

Скасування збору до Пенсійного фонду з операцій купівлі готівкової іноземної валюти можливе в листопаді, після чого уряд відкоригує проект державного бюджету України на наступний рік.

Про це заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк в ефірі каналу 3S.TV.

Відповідаючи на запитання про те, чому в бюджеті передбачено надходження від пенсійного збору з купівлі валюти, тоді як скасування цього збору передбачено в меморандумі з Міжнародним валютним фондом, міністр зазначив, що останньої версії меморандуму з МВФ ще немає, оскільки він не оприлюднений Фондом, але при цьому підтвердив, що питання скасування пенсійного збору дійсно обговорювалося під час підготовки документа.

 «Позиція Мінфіну – цього не робити, тому що це зниження доходів бюджету. Але ми це підтримали, тому що розуміємо, що цей крок спрямований, щоб ліквідувати тіньові обороти. Тому ми це підтримали і десь, якщо не помиляюся, у листопаді маємо запровадити», - сказав Данилюк.

Міністр пояснив, що в поточному проекті бюджету цей збір передбачений, оскільки бюджет базується на чинній базі, проте ще є час, щоб відкоригувати проект.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України запропонував Верховній Раді зберегти в 2017 році збір до Пенсійного фонду з операцій купівлі готівкової іноземної валюти. Згідно з додатками до законопроекту «Про державний бюджет України на 2017 рік» (№5000) у наступному році уряд очікує надходження до держбюджету від операцій з купівлі іноземної валюти в готівковій формі в сумі 260,586 млн грн.

Крім того, 19 вересня головне науково-експертне управління Верховної Ради оприлюднило висновок до законопроекту №4741, який пропонує скасувати сплату пенсійного збору з купівлі готівкової валюти фізичними особами, в якому експерти рекомендували для ухвалення зваженого рішення отримати відповідний експертний висновок уряду.

Раніше в Національному банку України не раз заявляли, що скасування пенсійного збору з купівлі готівкової валюти знизить обіг тіньового ринку в Україні, який, за оцінками експертів, сягає 1 млрд дол. щомісяця.

Обов'язковий пенсійний збір з купівлі валюти в готівковій та безготівковій формах за ставкою 0,5% був запроваджений для юридичних і фізичних осіб у 2014 році Законом України «Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні».

На початку 2015 року Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» ставку збору була підвищена до 2%, при цьому юридичні особи і операції з купівлі безготівкової валюти були звільнені від сплати збору.

 

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Натали
26.09.16 10:24

Ну конечно, "запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні" возможно только путем вытаскивания из карманов людей их кровно заработанных. А почему, спрашивается, я должна платить государству за то, что я меняю свою зарплату на другую валюту? В чем мой доход, чтобы я платила налоги?

Ответить
  • Кузя
26.09.16 11:46

Да 100% беспредел с этими удержаниями. Раньше еще ВС удерживали как с дохода, придурки. Хотя это просто эквивалент одной и той же денежной суммы для физ.лица, с которой уже удержаны все налоги (если речь идет о ЗП или доходе СПД). Ну даже если удерживаю повторно взнос. То почему на пенсию этого физ. лица это никак не влияет в дальнейшем? При этом, юрики тоже валюту покупают, операция та же самая, только юр.лица "ровнее" получаются. С них ничего не удерживается при покупке валюты. Хотя именно там, у юрлиц, ходят суммы которые реально могут помочь ПФ.

Ответить
  • 0123456
26.09.16 12:53

а как же дефицит в ПФ? Во всем мире практикуется привлечение денег в ПФ из непенсионных источников. Это нормально. Если я правильно помню, например , у скандинавов на это идет акцизный сбор с алкоголя... Или лучше повышать пенсионный возраст?

Ответить
  • 0123456
26.09.16 12:56

если вопрос в покупке валюты для поездки, то данные деньги - гроши, а для валютных спекулянтов - это уже более серьезные деньги, но что-то мне их не жалко: они обрушивают нашу гривну и делдают пенсионеров и других людей нищими.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям