Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.09.16
2836 1 Печатать

За зберігання фальсифікованої підакцизної продукції — штраф

ВАСУ не погодився із висновками судів попередніх інстанцій щодо відсутності підстав для застосування до суб’єкта господарювання штрафу згідно з частиною другою статті 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 № 481/95-BP (далі — Закон № 481).

Свою позицію останні обгрунтовували тим, що виявлені в ході перевірки алкогольні напої, які марковані марками акцизного податку з візуальними ознаками підробки, не є власністю цього суб’єкта господарювання (прийняті ним на відповідальне зберігання).

ВАСУ, своєю чергою, звернув увагу на те, що для застосування відповідальності на підставі наведеної вище норми достатньо самого факту зберігання суб’єктом господарської діяльності фальсифікованих алкогольних напоїв та/або зберігання алкогольних напоїв без марок акцизного збору встановленого зразка або з підробленими марками акцизного збору. При цьому наявність вини продавця за реалізацію/зберігання алкогольних напоїв з підробленими марками акцизного податку не є необхідною передумовою настання відповідальності за встановлення факту правопорушення, передбаченого Законом № 481.

 Відхилив ВАСУ і доводи судів, що вилучення 23 акцизних марок для їх дослідження не може підтверджувати факт фальсифікації всієї продукції, що перебувала на зберіганні у суб’єкта господарювання на момент проведення перевірки.

Адже чинним нормативно-правовими актами не встановлено відсоткової частки алкогольних напоїв, яка має братись на експертизу для визначення автентичності марок акцизного податку, висновки якої б могли бути поширені на всю партію такої продукції. Водночас за відсутності норми, якою було б прямо встановлено відсоткову частку алкогольних напоїв для проведення експертизи для визначення автентичності марок акцизного податку, висновки якої можуть бути поширені на весь товар, пунктом 4.2 ДСТУ 416562003 «Горілки і горілки особливі. Правила приймання і методи випробування» встановлено, що для перевірки відповідності пакування і маркування вимогам нормативних документів відбирають пакувальні одиниці продукції методом випадкового відбирання.

Постанова ВАСУ від 21.03.2016 № К/800/17508/13

 

По материалам Головбух24
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • сачсвм
22.09.16 17:22

вывы

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям