Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.09.16
3444 6 Печатать

Який порядок заповнення додатку 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування» до податкової декларації з ПДВ?

Податківців запитали: який порядок заповнення додатку 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування» до податкової декларації з ПДВ?

Відповідь була наступною. Пунктом 200.4 ст. 200 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено, що при від’ємному значенні суми, розрахованої згідно з п. 200.1 ст. 200 ПКУ, така сума:
    
 а) враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до ПКУ) в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200 прим.1. 3 ст. 200 прим.1 ПКУ (далі – реєстраційна сума) на момент отримання контролюючим органом податкової декларації з ПДВ (далі - декларація), а в разі відсутності податкового боргу –
     
б) або підлягає бюджетному відшкодуванню за заявою платника у сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України, в частині, що не перевищує реєстраційну суму на момент отримання контролюючим органом податкової декларації,
     
в) та/або зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.
     
Отже, з урахуванням п.п. «б» п. 200.4 ст. 200 ПКУ при від’ємному значенні різниці між сумою податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду платник ПДВ має право заявити таку суму, в частині, що не перевищує реєстраційну суму на момент отримання контролюючим органом декларації, до бюджетного відшкодування на поточний рахунок платника податку та/або сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету шляхом заповнення рядка 20.2 та відповідно рядків 20.2.1 та/або 20.2.2 декларації, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість» (далі – Порядок № 21).
     
Згідно з п.п. 4 п. 5 розд. V Порядку № 21 при заповненні рядка 20.2 декларації обов’язковим є подання додатку 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування» (Д3) (далі додаток 3).
     
Таблиця 1 додатку 3 до декларації заповнюється наступним чином:
     
в графі 1 зазначається сума від’ємного значення, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200 прим.1.3 ст. 200 прим.1 ПКУ на момент подання декларації, за вирахуванням суми, зарахованої у зменшення суми податкового боргу з ПДВ (рядок 20 – рядок 20.1 декларації);
     
в графі 2 відображається сума з рядка 1, що є фактично сплаченою у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України;
     
в графі 3 зазначається сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню та яка переноситься до рядка 20.2 декларації 0110. Значення цього рядка не може перевищувати значення рядка 2.
     
Розшифровка суми податку, фактично сплаченої у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України здійснюється в таблиці 2 додатку 3 до декларації. В таблиці зазначається індивідуальний податковий номер контрагента, за рахунок якого виникла сума від’ємного значення, виходячи з хронології її виникнення, починаючи зі звітного періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний період) та закінчуючи найбільш давнім звітним періодом.

 

По материалам Категорія 101.20 "ЗІР"

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Margarita
23.09.16 09:37

І що роз'яснили, переписали Податковий кодекс і сам додаток 3, але як заповнювати табличку 2 не зрозуміло. Розшифровувати тільки суму бюджетного відшкодування, чи весь мінус, який тягнеться з минулих періодів і не виставлений до відшкодування, а переходить до ПК наступних періодів? Навіщо тоді, взагалі додаток 2?

Ответить
  • 1+2
23.09.16 11:53

Margarita, малого тоді не зрозуміло для чого додаток 2, так шо змінилося вцілому: все шо було у додатку 2 тепер перенести у додаток 3, до для чого були ці зміни? де спрощення? І як зрозуміти що я заявляю до бюджетного відшкодування? сам додаток звучить "Розрахунок суми бюджетного відшкодування", всі логічно зрозуміли, що розшифровуємо заявлену суму. А для чого дублювати все: спочатку у додатку 2 по місяцях, а у додатку 3 - все те саме, оплачене, по контрагентах, а може і не тільки оплаченге, а все: і оплачене, і вт.ч. неоплачене. Що удосконалили? де покращення?

Ответить
  • Елена ES
07.10.16 11:04

Индивидуальная консультация от журнала Дебет-Кредит: в гр.2 пишем оплаченную часть из гр.1 и расшифровываем её всю в табл.2 не зависимо от суммы возмещения

Ответить
  • Наталі
23.09.16 09:55

Ни о чем

Ответить
  • maria
23.09.16 11:38

Как результат всех этих ненормальных "покращень" - вместо одной длиннющей таблицы (дод.2) теперь заполняем 2 таблицы (дод.2 и дод.3). Я вынуждена была в дод.3 расшифровать всех контрагентов с 2012года т.к написано:"розшифровка суми податку, фактично сплаченої у попередніх та звітному (податкових) періодах" . В прошлые месяцы налоговая потребовала подать уточненки с рашифровкой дод.2 по контрагентам, а иначе отказались давать возмещение НДС. Думала хоть сейчас упростят, да где там. Как уже задолбали их бестолковые "покращення"

Ответить
  • 1+2
23.09.16 12:01

maria, а у мене з 2010 року.Хоч і оплачене, але право на бюджетне відшкодування втрачено, то смисл розшифровувати. Але сума підтверджена перевірками, суми у свій час були на картотеці (особовому рахунку) у рахунок сплати майбутніх платежів, які можливо і ніколи не настануть. Таке враження, нас намагаються не тільки заплутати, щоб ми побільше помилок наробили, витріпати нерви і щоб ми добровільно відмовилися від прострочених сум, які хтось відмив собі. Але ж ті суми за 2010, 2012 ... роки і так уже знецінилися, дайте хоч погасити поточні зобов"язання ними (в принципі податкова ніби дає таке право, але вони натякають на те, що Мінфін такої можливості не дає і не передбачає у Порядку заповнення дки по ПДВ, і хоч і є листи ДФС, але чи в результаті пропустять, зараз же буде черговий повод для штрафів за завищення бюджетного відшкодування і судових процесів, вони ж вміють не тільки відкликати свої листи, а їх же і ігнорувати). Одним словом, не дбають про бізнес, треба ж рятувати економіку!!!!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям