Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.09.16
2248 0 Печатать

Щодо нарахування пені по контракту по якому припинилися грошові зобов’язання по причині зараховання зустрічних однорідних вимог

Питання: чи нараховується пеня передбачена ст. 4 Закону України від 23.09.1994 № 185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» у випадку, якщо до настання кінцевої дати для проведення розрахунків за експертним контрактом між сторонами такого експортного контракту укладена угода про зарахування зустрічних однорідних грошових вимог, за якою припинилися грошові зобов’язання по даному контракту, шляхом зарахуванням зустрічної однорідної вимоги?

 Відповідь: Закон України від 23 вересня 1994 N 185/94-ВР "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" із змінами та доповненнями (далі – Закон №185/94) регулює порядок та механізм розрахунків при здійсненні суб'єктами господарської діяльності експортно-імпортних операцій у зовнішньоекономічній сфері.

Законом №185/94  передбачено надходження виручки за експортними договорами (контрактами) в іноземній валюті (грошова форма розрахунків) на рахунки підприємств в уповноважених банках за поставлену продукцію, за імпортними договорами (контрактами) надходження товару (продукції) в законодавчо встановлений термін, а у разі несвоєчасного надходження виручки або товару (продукції) цим Законом встановлена відповідальність, яка застосовується до суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності.

При здійсненні зовнішньоекономічних операцій у відносинах між резидентами і нерезидентами можуть виникати зустрічні вимоги щодо оплати заборгованості, яка виникла при виконанні зовнішньоекономічних договорів (контрактів).

Закони України "Про зовнішньоекономічну діяльність", "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті", Декрет Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" та Цивільний кодекс України не виключають можливості припинення зобов'язання зарахуванням зустрічної однорідної вимоги за зовнішньоекономічними договорами.

Водночас, Головним органом валютного контролю згідно зі ст. 13 Декрету Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" є Національний банк України (далі - НБУ).

Нормативно-правові акти Національного банку видаються у формі постанов Правління Національного банку, а також інструкцій, положень, правил, що затверджуються постановами Правління Національного банку. Вони не можуть суперечити законам України та іншим законодавчим актам України і не мають зворотної сили, крім випадків, коли вони згідно з законом пом'якшують або скасовують відповідальність.

Постановою Правління Національного банку України «Про врегулювання ситуації на валютному ринку України» від 14.09.2016 № 386 встановлено, що розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів, передбачені в статтях 1 та 2 Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті", здійснюються у строк, що не перевищує 120 календарних днів (п. 1)

Відповідно до п. 4 даної Постанови уповноважені банки не можуть знімати з контролю експортні операції клієнтів на підставі документів про припинення зобов'язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог:

– в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора/російських рублях (незалежно від суми операції);

– в інших валютах (якщо загальна сума зобов’язань, що припиняються зарахуванням у межах одного договору щодо експорту товарів, перевищує в еквіваленті 500 000 доларів США).

Надходження в іноземній валюті за експортними операціями клієнтів банку мають бути продані згідно з порядком, визначеним у пункті 2 цієї постанови.

Тобто, проведення зарахування зустрічних однорідних грошових вимог буде порушенням нормативно-правових актів, виданих головним органом валютного контролю.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України від 23.09.1994 № 185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» порушення резидентами строків, передбачених статтями 1 і 2 цього Закону або встановлених Національним банком України відповідно до статей 1 і 2 цього Закону, тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка суми неодержаної виручки (вартості непоставленого товару) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Національно банку України на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаної виручки.

У разі прийняття до розгляду судом, Міжнародним комерційним арбітражним судом чи Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України позовної заяви резидента про стягнення з нерезидента заборгованості, яка виникла внаслідок недотримання нерезидентом строків, передбачених експортно-імпортними контрактами, строки, передбачені статтями 1 і 2 цього Закону або встановлені Національним банком України відповідно до статей 1 і 2 цього Закону, зупиняються і пеня за їх порушення в цей період не сплачується.

Таким чином, у разі встановлення органами державної податкової служби під час документальної перевірки випадків припинення зобов'язань за зовнішньоекономічними договорами шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог без дотримання наведених вище умов та з порушенням встановленого Законом №1 85/94 терміну розрахунків в іноземній валюті, до таких суб'єктів господарської діяльності застосовуватиметься відповідальність, передбачена статтею 4 Закону № 185/94.

По материалам ГУ ДФС у Чернівецькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям