Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.10.16
2443 0 Печатать

Збереження мiсця роботи мобiлiзованого працiвника, який працював за строковим трудовим договором

Чи дiйсно мобiлiзованому працiвниковi, який працював за строковим трудовим договором, роботодавець зобов'язаний зберiгати мiсце роботи i середнiй заробiток тiльки впродовж строку чинностi цього договору?

 Відповідь надає начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Олена Хіміч.

 За частиною 2 ст. 23 КЗпП строковий трудовий договiр укладається у випадках, коли трудовi вiдносини не можуть бути встановленi на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або iнтересiв працiвника та в iнших випадках, передбачених законодавчими актами.

Частиною 3 ст. 119 КЗпП передбачено, що за працiвниками, призваними на строкову вiйськову службу, вiйськову службу за призовом пiд час мобiлiзацiї, на особливий перiод або прийнятими на вiйськову службу за контрактом у разi виникнення кризової ситуацiї, що загрожує нацiональнiй безпецi, оголошення рiшення про проведення мобiлiзацiї та (або) введення воєнного стану на строк до закiнчення особливого перiоду або до дня фактичної демобiлiзацiї, зберiгаються мiсце роботи, посада i компенсується iз бюджету середнiй заробiток на пiдприємствi, в установi, органiзацiї, фермерському господарствi, сiльськогосподарському виробничому кооперативi незалежно вiд пiдпорядкування та форми власностi й у фiзичних осiб - пiдприємцiв, у яких вони працювали на час призову.

Ця норма передбачав, що мiж роботодавцем та працiвником, призваним на вiйськову службу пiд час мобiлiзацiї, на особливий перiод, зберiгаються трудовi вiдносини, а працiвник лише увiльняється вiд виконання виробничих або службових обов'язкiв. Якщо працiвник пiсля закiнчення такого перiоду не стане до виконання виробничих або посадових обов'язкiв, трудовi вiдносини з ним мають бути припиненi.

Вiдповiдно до п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП однiєю з пiдстав припинення трудового договору є закiнчення строку. Укладаючи строковий трудовий договiр, працiвник надає добровiльну згоду на його припинення v визначений сторонами в трудовому договорi строк.

У разi закiнчення термiну строкового трудового договору, укладеного з працiвником, вiн може бути припинений.

Обмеження щодо звiльнення працiвникiв, призваних на вiйськову службу за призовом пiд час мобiлiзацiї, на особливий перiод, поширюються на звiльнення працiвникiв за iнiцiативою роботодавця (крiм лiквiдацiї пiдприємства, установи, органiзацiї).

По материалам Управління Держпраці в Кіровоградській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям