Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


31.10.16
2682 0 Печатать

Орендар тимчасово повертає авто орендодавцеві: як формити

Питання: Ми орендуємо автомобіль у фізичної особи по договору оренди, нотаріально посвідчений, на списання палива оформляється подорожній лист. Підкажіть будь ласка як нам діяти в такій ситуації: за домовленістю з директором орендодавець взяв у користування свій автомобіль, який повернув з кілометражем більшим на 2500 км. Як нам всю цю ситуацію оформити, адже в подорожніх листах розбіжність між показниками?

 Відповідь: Відповідаючи на це запитання, слід наголосити на тому, що прямого врегулювання цієї ситуації чинне законодавство не містить. Отже виходитимемо із його аналізу. Відповідно до ст.626 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. Згідно із ст.627 ЦКУ сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог ЦКУ, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. При цьому зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов’язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Отже, сторони договору оренди транспортного засобу можуть при укладенні договору домовитися про те, що предмет договору – транспортний засіб, у межах строку оренди може бути переданий на певний час орендодавцю для користування з певною метою (наприклад, перевірка технічного стану транспортного засобу). А можна укласти окремий додатковий договір (додаткову угоду) до договору оренди про передачу транспортного засобу орендодавцеві на певний час протягом строку оренди.

Зрозуміло, що в цей час орендар не може користуватися транспортним засобом. Відповідно до ст.762 ЦКУ наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає. Отже, передавши транспортний засіб у користування орендодавцеві на певний час, слід пропорційно зменшити орендну плату та сплатити її за такий період у меншому розмірі.

Саму ж передачу, окрім відповідної умови договору оренди або додаткової угоди до нього, варто оформити відповідним актом, оскільки саме акт, на відміну від договору чи додаткової угоди до нього, буде первинним бухгалтерським документом – підставою для відображення цієї операції в бухгалтерському обліку.

В цьому акті слід вказати показники пробігу на момент передачі орендодавцеві, а в акті про повернення транспортного засобу від орендодавця орендареві, слід зазначити показники пробігу на 2500 км вищі. Таким чином, у подорожньому листі – першому після повернення транспортного засобу орендареві буде зазначено початкове значення пробігу, вище, аніж в попередньому на 2500 км, а вказані акти будуть поясненням цієї різниці.

По материалам Персональний сайт Олександра Єфімова

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям