Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.11.16
4041 11 Печатать

Асоціація платників податків України презентувала проект ліберального Податкового кодексу

23 листопада 2016 року Асоціацією платників податків України разом з Юридичною компанією «ICF Legal Service» було проведено Міжнародний бізнес-форум «УКРАЇНА - LEVEL UP: Битва за бізнес: податкова реформа чи хаос?», на якому Президент АППУ Грігол Катамадзе презентував проект ліберального Податкового кодексу України.

Новий ліберальний Податковий кодекс України передбачає скорочення кількості податків з 13 до 9, підтримку алкогольного виробництва, а також створення однієї служби, що займається фінансовим контролем. Про це заявив Президент Асоціації платників податків України Григол Катамадзе, презентуючи проект.

Документ пропонується прийняти як мінімум за півроку до кінця 2017 року, щоб він запрацював з 2018 року. 

Щодо оподаткування суб’єктів малого та середнього бізнесу, який в даний час застосовує спрощену систему оподаткування:

 Проектом Податкового кодексу пропонується особливий режим оподаткування з наданням суб’єктам підприємництва статусу мікробізнесу та малого бізнесу. 

Статус мікробізнесу можуть набувати фізичні особи-підприємці, які:
- здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках;
- займаються традиційними народними промислами;
- здійснюють господарську діяльність з надання побутових послуг населенню; 
- кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 5 осіб;
- річний обсяг доходу не перевищує 1 млн. грн. 
Пропонується виважена ставка податку у розмірі 8 % від мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, з розрахунку на місяць.

Статус малого бізнесу можуть набувати фізичні особи-підприємці, які:
- здійснюють господарську діяльність з надання послуг населенню та платникам, на яких поширюється особливий режим оподаткування згідно з цим розділом;
- здійснюють виробництво або продаж товарів;
- кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 25 осіб;
- річний обсяг доходу не перевищує 5 млн. гривень.
У такому випадку пропонується ставка податку 3 % від доходу. При цьому суб’єктам малого бізнесу надається право добровільної реєстрації платником ПДВ і вони повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій. 

Асоціацією платників податків України пропонується нова зважена Концепція стосовно оподаткування фізичних осіб

З метою комплексного зменшення податкового навантаження на оплату праці – як матеріального, так і операційного, виведення доходів з «тіні», забезпечення якісної зайнятості працездатного населення, пропонується об’єднати податок на доходи фізичних осіб та єдиний внесок в один податок – податок на доходи фізичних осіб та запровадження його єдиної ставки.

Розмір ставки знижуватиметься поступово:

з 1 січня 2018 року – 32%,
з 1 січня 2019 року – 28%,
з 1 січня 2020 року – 20%. 

Протягом 2018 року податок щодо доходів у формі заробітної плати та доходів у вигляді винагороди за цивільно-правовими договорами за виконання робіт (надання послуг) осіб нараховується, утримується та сплачується наступним чином:
18 % за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі;
14 % податковим агентом (роботодавцем) і за його рахунок.

У період з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року ставка податку на доходи фізичних осіб у розмірі 28 % нараховується, утримується та сплачується в такому порядку:
18 % за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі;
10 % податковим агентом (роботодавцем) і за його рахунок.

Це дасть можливість легалізації трудових відносин, детінізації заробітної плати, збільшення надходжень до бюджетів (фондів) різних рівнів. 

Крім того, з метою зниження податкового навантаження на пересічних громадян, забезпечення соціальної справедливості та зниження соціальної напруги в суспільстві запропонований Проект передбачає:
─ звільнення від оподаткування суми пенсій, щомісячного довічного грошового утримання, не залежно від їх розміру; 
─ звільнення від оподаткування стипендії, яка виплачується з бюджету, не залежно від її розміру;
─ звільнення від оподаткування таких пасивних доходів як проценти на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок;
─ звільнення від оподаткування суму, що сплачується будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за підготовку чи перепідготовку студента чи/або працівника;
─ послаблення умов щодо оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна та звільнення від оподаткування доходу від спадщини, який отримується фізичною особою від членів сім'ї ІІ ступеня споріднення.

Асоціація переконана, що запропоновані зміни, поряд із запровадженням податку на виведений капітал, єдиного податку на доходи фізичних осіб замість двох нині діючих платежів – податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску, довівши його зниження до рівня 20 % у 2020 році, значно зменшать потребу юридичних осіб у застосуванні особливого режиму оподаткування для економії на сплаті податків, поліпшить бізнес-клімат в державі. 
Асоціація також пропонує запровадити мораторій на проведення перевірок суб’єктів, які виберуть особливий режим оподаткування до 2020 року, починаючи з якого запроваджується один податок та єдина ставка на доходи фізичних осіб – 20 %.

Скасовується військовий збір (через негативного фінансового становища населення) і авансовий порядок сплати акцизного податку (для підтримки лікеро-горілчаної промисловості). Підвищення акцизів буде відбуватися не більше ніж на 10% в рік, а виробники зможуть отримувати відстрочення по виплаті акцизного податку шляхом видачі векселя.

Пропонується ввести нульову декларацію: майно, задеклароване протягом першого півріччя 2018 року не оподатковуватимуться.

Під час роботи над текстом проекту Кодексу, спеціалісти також думали над тим, щоб не були зменшені надходження як до державного, так і місцевих бюджетів

Одним із головних компенсаторів у першому півріччі запровадження норм ліберального Податкового кодексу України, тобто з 1 січня до 1 липня 2018 року, в період адаптації до нових умов оподаткування, вважаю, що повинні бути надходження від приватизації державних підприємств. В зв’язку з цим Урядом повинна бути проведена значна підготовча робота щодо активізації процесів приватизації та визначення найбільш привабливих об’єктів приватизації, як основна умова реформування економіки України та додаткових надходжень до бюджету вже протягом 2017 року.
Крім того, додатковим джерелом надходжень є детінізація всіх економічних процесів, зокрема:
- детінізація ринку алкогольних напоїв не менше 6 млрд. грн.;
- легалізація трудових відносин, детінізація фонду заробітної плати;
- оздоровлення інвестиційного клімату шляхом введення податку на виведений капітал;
- встановлення обмеження в частині застосування особливого режиму оподаткування, які зменшать ризики використання схем оптимізації сплати податків юридичними особами в значному розмірі надходжень до бюджету;
- розширення бази оподаткування з податку на нерухомість та плати за землю.
- зниження рівня податкового навантаження на фонд оплати праці на 20% дасть можливість збільшення надходжень до бюджету до 25% - приблизно 25 млрд. грн.;
- об’єднання економічних підрозділів Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ і податкової міліції, тобто вивільнення майже 22000 працівників та створення Служби фінансових розслідувань у кількості не більше 6000 працівників;
- встановлення справедливих умов в оподаткуванні сільськогосподарських підприємств шляхом введення сільськогосподарського податку;
- зміна порядку оподаткування використання водних ресурсів дасть позитивний результат за рахунок:
- визначення платником виключно первинних водокористувачів, які отримують дохід від вилученої води;
- запровадження ставки від вартості води як товару (100-125 млн. грн.).

Ця редакція проекту не є остаточною. Протягом 3-х місяців Асоціація планує проведення ряду круглих столів, засідань робочої групи, на яких провести професійне обговорення тексту проекту, роз’яснивши суть передбачених змін та одержати зворотній зв’язок.

По материалам Асоціація платників податків України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Владимир
27.11.16 12:30

то есть, к малому бизнесу не относятся ФОП работающие с юридическими лицами находящимися на общей системе налогообложения ... Мотивацию такой дискриминации не вижу... Даже не пытаются обосновать, рассмотреть вопрос ограничений, если есть претензии... например суммой ежемесячного оборота в операциях с конкретным ФОП, чтобы не обвинять в обналичивании ...Смешно из-за 2-20 тыс. грн. говорить об интересе предприятия с оборотом 100 млн. грн. в месяц обналичить эту сумму через ФОП. Основные потери бюджета не там.... Все говорят о наполнении бюджета, но проблема на самом деле с расходной частью бюджета... Вот где воровство....Сократив воровство из бюджета до 10% от того, что сейчас по карманам расходится - страна сделает невероятный рывок вперед....

Ответить
  • Економіст
27.11.16 16:53

Не бачу логіки - чому за доходи фізичних осіб .податок має утримуватись з роботодавця і особи . Тобто знову залишається стимул для приховування доходу в обох сторін як у працівника .так і в роботодавця.

Ответить
  • маша
27.11.16 17:09

Було 2 інваліда на підприємстві при нормі 1,а зараз обидва звільнились через субсидії і що робити щоб не платити в майбутньому штраф-де взяти інваліда?

Ответить
  • Учетное Дело
27.11.16 18:06

Недолибералы.

Ответить
  • Фоп 3група
27.11.16 22:00

3% без обязаловки ндс хорошо. Но потолок в 5млн не правильно,надо привязывать к минималке.

Ответить
  • Киев
28.11.16 08:43

Как вводу глядела....просто переброшу свой пост из субботнего обсуждения многострадального НДС.....А налог на выведенный капитал - это вообще супер афера: россияне заплатили нашим полезным идиотам за решение своих проблем. Сейчас грузинский посол (2010-2013), при Яныке, возглавивший Ассоциацию налогоплательщиков Украины (с какого перепугу, он не гражданин Украины) борется за этот налог. А знаете почему? Налог на прибыль в Украине платит около 1 тыс предприятий: госсектор (им пофиг) и крупный бизнес (который нашим не принадлежит). Эти с..ки (простите) хотят уменьшить на 30 млрд ( по их оценкам) налог на прибыль для этих компаний,но так как расходы бюджета никто не планирует уменьшать, то варианты: 1. напечатать-одолжить, 2. взять у других налогоплательщиков. Катамадзе и компания предлагают налог на недвижимость (пофиг, что в Грузии его нет, чем всегда хвастался Саакашвили, объясняя как он сделал Батуми). А теперь опровергните (только с ссылками не на заказные статьи, а на сайты налоговых ведомств стран, которые упоминаете) то что я написала. Просто задумайтесь, кто: 1. вначале платил кучу бабок за Балашова: на КАЖДОМ форуме вставали мальчик-девочка и задавали этот вопрос. 2. потом нарисовался 3357: если сравнить их первый вариант и последний - переписали почти все, кроме выведенного капитала, кто платил за прессу и тд.. 3. теперь это чудо: поняли, что малому бизнесу наплевать на налог на прибыль и пытаются протянуть "пакетом". И еще: почему "активные борцы" за все хорошее против всего плохого- это иностранцы, которые к Украине никаким боком - если я кому-то скажу, что по зову сердца планирую возглавить Ассоциацию в Зимбабве, потрать кучу денег на изменение их Налогового Кодекса и прочее - возникнут вопросы или по моей адекватности, или что я нашла интересный способ заработать много и быстро. Сомнений в адекватности этих людей лично у меня нет.....

Ответить
  • С-Т
28.11.16 10:47

Непотизм, кронизм и прочий --изм.

Ответить
  • 1234
28.11.16 17:16

А слабо отменить НДС и ввести налог с продаж и не заморачиваться по поводу мелкотни бизнеса?????

Ответить
  • Киев
28.11.16 19:01

1234, и по отмену НДС:владимир, "все знают, простые люди, роскошь, коррупция" - шикарная логическая цепочка для тупой толпы. А если по существу. Я знаю страны, где есть НДС (их, по-моему, около 160). Всего в мире 197 стран (это чтобы Вы понимали сколько народу в мире мучается). Я знаю страны где вместо НДС налог с розничных продаж - как это работает в жизни я подробно расписала с точки зрения бухгалтера. Есть страны где нет ни того, ни другого. Я бы с удовольствием позаимствовала их модель, но вот незадача - это ОАЭ, Катар, Саудовская Аравия...- найдите в Украине нефть и можно смело отменять НДС. Только я не знаю страны, в которой есть налог с оборота. Может быть Вы мне название подскажите и ссылочку на сайт налогового ведомства? Отож..Столько налогов легко и просто собирать, а все Минфины мира - лохи, возятся с НДС и налогом с розничных продаж.....PS Шеф, Вы на кольцевой? Будьте осторожны! По радио передали: там какой-то идиот едет по встречной... - Идиот?! Да тут их тысячи!!!ОтветитьОценить 11 2

Ответить
  • Киев
28.11.16 18:57

1234, уже просто копирую свой пост: Так как сегодняшний день вынуждена провести на работе, напишу и я. Забудем пока про наш НДС - пишу только про его альтернативу - налог с розничных продаж. Прошу админа не удалять ссылки на первоисточники. Итак: в Америке налог с розничных продаж платит розница. Миф №1. Розничный продавец добавляет 5% к стоимости товара и перечисляет в бюджет. Дело выглядит не так: ставки в штатах разнятся, зависят от типа товаров, да еще и меняются постоянно.Чтобы Вы поняли, характер бухгалтерского бедствия в виде этих изменений: Sales Tax Changes by MonthJune 2016 (2 changes)April 2016 (1 change)March 2016 (3 changes)February 2016 (569 changes)January 2016 (1 change)December 2015 (192 changes). https://www.salestaxhandbook.com/sales-tax-changes Так что бухгалтерам американской розницы спать спокойно не удается. Даю пример по Иллинойсу. Ставка многокомпонентная: State Sales TaxLocal Sales Tax RangeAverage Local TaxAverage Combined TaxMax Combined Tax6.25%0.00% - 4.75%1.299%7.549%11% Чтобы мало не показалось :) По городам тоже разнится: https://www.salestaxhandbook.com/illinois/rates Миф 2. Можно сказать, что бухи розницы работают тяжело (налог-то с РОЗНИЧНЫХ), зато бухгалтера на оптовых компаниях просто наслаждаются жизнью за огромную зп. Но у них есть свое бедствие - наша нн наоборот - называется сертификат перепродажи: вот как выглядит это чудо: https://www.salestaxhandbook.com/illinois/sales-tax-exemption-certificates/il-crt-61 Чтобы не обвиняли в некомпетентности - я помню. что это "чудо" далеко не единственный тип документа, взяла как образец. Суть действий: если Вы поставляете товар не конечному потребителю, то Вы не удерживаете налог с розничных продаж. Для пояснения почему Вы это не делаете, Вы обязаны: идентифицировать себя и покупателя, занести инфу о покупке и пункт, который меня всегда приводил в шок: Line 5 Check the statement that applies to the purchaser’sbusiness, and provide any additional requested information.Note: A statement by the purchaser that property will be sold forresale will not be accepted by the department without supportingevidence (e.g., proof of out-of-state registration). Обязанность продавца проверить утверждение покупателя, что товары ДЕЙСТВИТЕЛЬНО будут использованы для перепродажи, и нулевая ставка не признается без бумажных доказательств, что это так. Причем полного списка этих доказательств нет, только примеры. То есть мы собираем бумажки о реальности поставки от поставщика, а они - о покупателе. Миф 3. Можно жить вообще без косвенных налогов, все дешево будет и рай наступит: а вот таких стран в мире просто нет. Поэтому, я настойчиво предлагаю не мусолить хрень с отменой НДС, а сосредоточится на прессинге ГФС в контексте нормального администрирования (без ограничения по времени), не дать им протащить коррупционную идею с блокировкой нн, объяснить, что всеобщая укдзед-зация не только не даст эффект, а (кроме дурной работы бухов) просто увеличит бардак в их базах, и именно наши производители будут постоянно попадать под блокировку. Меня пугают комменты бухов - если люди с экономическим образованием ничего не понимают, то раскачать Шариковых и повести под Раду с требованием отменить НДС: "Так ведь будет на 20% дешевле" - очень легко!

Ответить
  • цветмет
01.12.16 09:43

А мне нравится. все по сути

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям