Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.12.16
10702 34 Печатать

Щодо підтвердження господарської операції копією товарно-транспортної накладної

Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні затверджені Наказом Міністерства транспорту України від 14.10.1997 №363 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 20.02.1998 за №128/2568 (далі – Правила перевезень вантажів).

Товарно-транспортна накладна – єдиний для всіх учасників транспортного процесу юридичний документ, що призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, обліку на шляху їх переміщення, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, а також для розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи (пункт 1 Правил перевезень вантажів).

Товарно-транспортна накладна може оформлюватись суб'єктом господарювання без дотримання форми, наведеної в додатку 7 до Правил перевезень вантажів, за умови наявності в ній інформації про назву документа, дату і місце його складання, найменування (прізвище, ім'я, по батькові) перевізника та/або експедитора, замовника, вантажовідправника, вантажоодержувача, найменування та кількість вантажу, його основні характеристики та ознаки, які надають можливість однозначно ідентифікувати цей вантаж, автомобіль (марка, модель, тип, реєстраційний номер), причіп/напівпричіп (марка, модель, тип, реєстраційний номер), пункти навантаження та розвантаження із зазначенням повної адреси, посади, прізвища та підписів відповідальних осіб вантажовідправника, вантажоодержувача, водія та/або експедитора (підпункт 11.1 Правил перевезень вантажів).

Товарно-транспортна накладна відноситься до первинних документів, на підставі яких ведеться бухгалтерський облік, розрахунки за перевезення вантажу та облік виконаної роботи перевізника, експедитора тощо.

Відповідно до підпункту 11.4 Правил перевезень вантажів товарно-транспортну накладну на перевезення вантажів автомобільним транспортом Замовник (вантажовідправник) повинен виписувати в кількості не менше чотирьох екземплярів. Замовник (вантажовідправник) засвідчує всі екземпляри товарно-транспортної накладної підписом і при необхідності печаткою (штампом).

Згідно підпункту 11.6 Правил перевезень вантажів перший екземпляр товарно-транспортної накладної залишається у Замовника (вантажовідправника), другий – передається водієм (експедитором) вантажоодержувачу, третій і четвертий екземпляри, засвідчені підписом вантажоодержувача (у разі потреби й печаткою або штампом), передається Перевізнику.

В зв’язку з тим, що нормами ПКУ, Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»  не передбачено можливість складання (отримання) саме копій первинних документів для підтвердження здійснення господарської операції, в договорі між перевізником та замовником (вантажовідправником) може бути зазначено про складання додаткового екземпляру товарно-транспортної накладної для експедитора.

Таким чином, з урахуванням вищезазначеного, для підтвердження факту здійснення господарської операції експедитору недостатньо копії товарно-транспортної накладної, завіреної перевізником, так як копія не відповідає визначенню первинного документа у розумінні норм чинного законодавства.

По материалам ДФС у Дніпропетровській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • сх
01.12.16 08:06

зае....ли

Ответить
  • Оксана
01.12.16 08:13

ну когда ты перевозчика нанимаешь-тогда понятно... А если тебе везет поставщик товар через деливири-то деливири отказивается нам/покупателю товара а не их доставки/ давать ттн.Мы просим у поставщика их доки и они нам заверяют.... По статье понятно что так делать нельзя...ЛЮДИ ! ПОДСКАЖИТЕ ! КАК ВЫ ЭТО ДЕЛАЕТЕ???

Ответить
  • Ольга
01.12.16 14:03

Оксана, ми працюємо в такому порядку .1.Постачальник виписує та оформляє ттн , де вказує перевізника Делівері без вказівки автомобіля,водія і т.д 2. Надаємо в Делівері ці ттн та копії їх квитанцій до цих перевезень з супроводжуючим листом про надання даних про перевізника . 3. Делівері надає усі недостаючі реквізити . Тоді ттн містить всі необхідні обов'язкові реквізити .Для підтвердження перевезення є акт виконаних робіт , квитанції,ттн .

Ответить
  • Тішка
01.12.16 10:40

нічого... скоро будуть ТТН електронними

Ответить
  • Гоша
01.12.16 08:50

Пунктом 1 ст. 9 Закону України від 16 липня 1999 року N 996-XIV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", зі змінами та доповненнями, визначено, що підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи. Перелік документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 25 лютого 2009 року N 207, відповідно до п. 1 якої для водія юридичної або фізичної особи - підприємця, що здійснює вантажні перевезення на договірних умовах, в наявності серед інших документів має бути товарно-транспортна накладна. В тоже время - Форма бланка путевого листа автомобиля законодательством Украины не определена. В этом случае налоговики рекомендуют предприятиям самостоятельно создать соответствующую форму и утвердить ее приказом об учетной политике. При этом специалисты ГФСУ напомнили, что такая форма должна содержать все признаки первичного документа, а также сведения о хозяйственной операции и подтверждении ее осуществления. Письмо от 02.11.2015 г. № 23178/6/99-99-19-02-02-15.

Ответить
  • Andrew
01.12.16 08:56

То есть при восстановлении учета и получении заверенных копий первичных документов их можно в топку отправлять???

Ответить
  • Тішка
01.12.16 10:43

якщо операція була - то вона була і крапка, і це підтведжено у проводках інших контрагентів-учасників процесу: у Замовника (Клієнта, Перевізника, Експедитора. Для того існують запити!!!!

Ответить
  • Тішка
01.12.16 10:46

до речі, ПриватБанк активно працює із скан-копіями. Наприклад, по операціям зовнішньо-економічної діяльності зараз Клієнти підтягують кольорові скан-копії документів у приват-24. І ніхто нічого навіть не завіряє. І проходить....крупний банк, а то голову морочать....

Ответить
  • Оксана
01.12.16 09:14

Спасибо ,Гоша. -но я подчеркиваю:нюанс- у меня- факт -приходная накладная от поставщика .с перевозчиком у меня нет отношений."оброблення даних на підставі первинних документів" у меня на основании прих накладной от поставщика.как в таком случае-нужна ли мне не копия ттн?

Ответить
  • Галина
01.12.16 10:21

Оксана, честно говоря, я думала, что ТТН больше нужна той стороне, которая платит перевозчику, для подтверждения понесенных затрат. А так есть расходная от поставщика и хорошо. Получается, что приход товара подверждает расходная от поставщика, а эту расходную, в свою очередь, должна подтверждать ТТН? Сам факт наличия расходной от поставщика не может быть подверждением того, что ты ПРАВДА получил товар и служить основанием для его приходования??? С ума сойти ((((((

Ответить
  • Вики
01.12.16 09:45

А если клиент приезжает и забирает товар своим транспортом, ТТН не нужно?

Ответить
  • Тішка
01.12.16 10:47

ні, клієнт сам собі виписує шляховий лист (довільна форма)

Ответить
  • Галина
01.12.16 10:38

Вики, смотрите, читала недавно разъяснения Львовской ДФС, исходя из которого ТТН нужна если есть факт оказания услуг перевозки и оплата перевозчику за перевозку груза, в противном случае перевозка груза считается перевозкой для собственных нужд и для ее подтверждения достатчно расходной накладной или др.документа, который бы подверждал право собственности того, кто перевозит товар, на этот товар. Т.е. если покупатель сам забирает товар, получается, ТТН не нужна, ибо он это делает для собственных нужд, факта оказания услуг перевозки нет и платить за перевозку некому, просто покупатель ставит на расходы то, что он там потратил на доставку груза - это как я поняла

Ответить
  • Джаконда
01.12.16 09:50

Мне тоже интересно ,если клиент приезжает сам забирает товар, как быть с ТТН????

Ответить
  • Нона
01.12.16 09:59

ДжакондеВ таком случае клиент должен оставить один из четырех экземпляров ВамНо честно говоря - первый комент самый емкий, хотя и некультурный

Ответить
  • Оксана
01.12.16 10:53

Мы говорим о том --- что фискали часто говорят нет ТТН-нет поставки.ТАК ВСЕ таки нужна ттн с мокрой печатью если нет денежних отношений с перевозчиком???

Ответить
  • Галина
01.12.16 11:03

Оксана, в общем, распечатала я себе эту консультацию Львовской ДФС, маркером подкрасила нужные места, будет мне утешение что ли )))))

Ответить
  • ок
01.12.16 10:57

Оксана, если исходить из прочитанного, а написано все правильно, то ТТн нужна для подтверждения расходов на доставку. Но это по правильному. А по факту без ТТн налоговая тулит безтовар и доказывать это приходится в суде.

Ответить
  • Галина
01.12.16 11:09

ок, что попало ((((( чем больше бумажек на одну операцию, тем достовернее она считается, а был ли на самом деле "мальчик" или нет - главное, бумажек побольше, дурня какая-то. когда уже действительно упростят ведение бизнеса по бух и налоговому учету, заколебали. Бумажки, бумажки, одни бумажки - это и есть основная деятельсность, а не, собственно, торговля или производство.

Ответить
  • Maks
01.12.16 16:32

ТТН - підверджує реальність подїі. Без ТТН можуть просто між собою перекмнутися бумажками, попереганяти гроші, а потім шукай вітра у полі. Добре, якщо ви не зловживаєете і добросовісні, але ж є і жуліки.....от і маємо те шо маємо

Ответить
  • Maks
01.12.16 16:36

просто іноді простота настільки спростилася, що вже перекладають папірці - переганяють гроші - відмивають гроші, ну і самі бачите: країна розвалена

Ответить
  • Оксана
01.12.16 10:58

да ,Галина

Ответить
  • дина
01.12.16 11:00

2017 год-на подходе ,но снова и снова перепечатывается этот не прекращающийся бред...:"Товарно-транспортна накладна – єдиний документ, що призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, , оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, а також для розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи "шок...... зачем говорить о потеплении инвестиционного климата..козырять отменой..367 умерших давно нормативов.. зато ТТН-постоянный козырь и ловушка налоговиков..

Ответить
  • Галина
01.12.16 11:02

дина, опять же - первый комментарий к статье самый правильный ))))))

Ответить
  • цветмет
01.12.16 11:56

так уже напугали бухгалтеров этими ттн, что при каждом случае (нужно или не нужно) постоянно выписываем и следим за наличием, названиваем, требуем... сколько времени впустую... а самое усложняющее процесс, что практически все перевозчика работают за нал.

Ответить
  • Днепр.
01.12.16 13:07

А сколько монополистов вообще её не выписывают, даже если это подакцыз.Напр.ТОВ Тедис-Украина.Вообще-то причем налоговая к транспортному процессу доставки груза. И если бланк утвержден Мин.транспорта он бух.первичка?

Ответить
  • ***
01.12.16 13:55

Взять в аренду грузовичок и рисовать ТТН хоть по 40 экз. Главное, что усилия направлены не на производство, а на бумаготворчество и крючкотворство.

Ответить
  • буух
01.12.16 13:59

Коли складання товарно-транспортної накладної є обов'язковимДФС у Рівненській області у листі від 07.10.2016 р. №2388/10/17-00-12-02-10 нагадує, що відповідно до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, товарно-транспортна накладна - це єдиний для всіх учасників транспортного процесу юридичний документ, що призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, обліку на шляху їх переміщення, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, а також для розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи.Відповідно до п. 1 Переліку № 207 для водія юридичної або фізичної особи – підприємця, що здійснює вантажні перевезення на договірних умовах, в наявності серед інших документів має бути товарно-транспортна накладна (далі – ТТН). Тому саме кожна надана перевізником послуга з перевезення має бути підтверджена актом щодо надання послуги з перевезення та відповідної ТТН.А ось власний вантаж підприємство може провозити, не складаючи ТТН. Це видно з переліку обов’язкових документів, зазначених у п. 2 Переліку № 207.

Ответить
  • юля
01.12.16 14:01

я как то купила МАЗ. налоговая проверяла эту сделку.говорят "где ТТН к этой накладной?".я - нету, он сам приехал.они "нужна ТТН"я - "МАЗ никто не вез, он приехал сам"они "я посоветуюсь с руководством"посоветовались, отстали )

Ответить
  • Ксенія
01.12.16 17:29

юля, це ще Вам повезло. Ми купили два автонавантажувачі, при перевірці податківці требували свідоцтва про реєстрацію і номера! Мусили брати в даі справку що їх не треба ставити на облік. Ось так.

Ответить
  • Економіст
01.12.16 14:44

Колізійні ситуація щодо ТТН вирішилась 14 січня 2014 року. Наказом №983 від 05.12.2013 року затверджено нову форму ТТН, додаток №7 до Правил №363.Відповідно до п. 11.1. змінених Правил №363 основним документом на перевезення вантажів є товарно-транспортна накладна, форму якої наведено в додатку 7 до цих Правил.Варто також відзначити, що в Переліку документів, необхідних для здійснення перевезення вантажів №207, закріплена необхідність наявності ТТН лише для водіїв або фізичних-осіб підприємців при виконання вантажних перевезень на договірних умовах. При здійсненні перевезення власним транспортом наявність ТТН не є обов’язковою

Ответить
  • Катя
01.12.16 15:18

юля. Если такие вопросы надо "посоветоваться", представьте уровень их разъяснений.

Ответить
  • Вит
01.12.16 17:45

а если отправлять груз через транспортную компанию? Новая почта, Деливери? Я как отправитель не знаю, не номера машины, не водителя, на каком авто груз повезут и т.д. Их ТТН подходят?

Ответить
  • Оксана
01.12.16 19:47

да -а если Деливири???

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям