Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.12.16
3687 1 Печатать

Відпустка, гнучкий графік роботи чи надомна робота під час карантину: що обирати

Мінсоцполітики в листі від 29.04.2016 р. № 245/13/116-16 розставило акценти в питанні встановлення роботодавцем режиму роботи працівників на час карантину.

1. На період оголошення на відповідній території карантину надається відпустка без збереження заробітної плати в обов'язковому порядку.

Крім того, батьки малолітніх дітей у період оголошення карантину, окрім згаданої вище відпустки можуть скористатись іншими правами й гарантіями, передбаченими законодавством про працю, зокрема:

  • оформити в медичному закладі листок непрацездатності, що оплачується в установленому порядку, якщо дитина захворіла в період карантину;
  • використати щорічну відпустку, а також додаткову соціальну відпустку, якщо вони мають на них право;
  • отримати відпустку без збереження заробітної плати, що надається за угодою сторін тривалістю до 15-ти календарних днів;
  • працювати на умовах неповного робочого часу.

2. Якщо організовується надомна робота, тоді трудовим законодавством не заборонено укладати як під час прийняття на роботу, так і згодом, трудові договори про роботу вдома з дотриманням норм чинного законодавства. Оплата праці надомників провадиться за відрядними розцінками за фактично виконані роботи чи вироблену продукцію, що відповідає встановленим вимогам до її якості. За погодженням сторін надомнику можуть відшкодовуватися витрати, пов'язані з виконанням для підприємства роботи вдома (електроенергія, вода тощо).

Оскільки надомники розподіляють робочий час на власний розсуд й оплата праці провадиться за фактично виконану роботу, табель обліку робочого часу на таких працівників не ведеться.

Водночас роботодавець зобов'язаний вести облік усіх надомників, яким він надає роботу, і вести реєстраційні листи робочих завдань, доручених надомнику, із зазначенням часу, відведеного для виконання завдань; тарифних ставок оплати праці; витрат, пов'язаних із виконанням для підприємства роботи вдома (електроенергія, вода тощо).

3. Установлення гнучкого режиму робочого часу чи укладення трудового договору про роботу вдома на час карантину належить до компетенції роботодавця. Порядок й умови згаданих режимів роботи мають бути врегульовані в колективному чи трудовому договорі.

По материалам Інтерактивна бухгалтерія

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Матрос
08.12.16 13:28

Правильно, это пережиток зарплата, зачем ее платить. Не надо жрать во время карантина.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям