Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.12.16
42786 90 Печатать

ПДВ та податок на прибуток. Податкові новації 2017

Законопроект №5368 в разі прийняття у другому читанні внесе суттєві зміни у розділи Податкового кодексу, які стосуються податку на прибуток та податку на додану вартість.

Податок на прибуток

Коригування на податкові різниці

Для тих платників податку на прибуток, які складають декларацію з урахуванням податкових різниць, діятиме уточнений порядок обліку невиробничих основних засобів та нематеріальних активів. Раніше результати операцій з цими активами не впливали на коригування фінансового результату до оподаткування.

У разі проведення поліпшень (ремонт, реконструкція, модернізація) невиробничих активів фінансовий результат до оподаткування збільшуватиметься на суму відповідних витрат, тобто витрати на поліпшення невиробничих активів не зменшуватимуть оподатковуваний прибуток.

У разі продажу невиробничих активів їхня первісна вартість та витрати на поліпшення зменшуватимуть фінансовий результат від продажу з метою оподаткування. Але у разі ліквідації таких активів їхня балансова вартість додаватиметься до фінансового результату до оподаткування, тобто в результаті самостійної ліквідації невиробничих основних засобів та нематеріальних активів оподатковуваний прибуток не зменшуватиметься.

Знято обмеження на врахування з метою оподаткування негативного результату від переоцінки інвестиційної нерухомості та біологічних активів, які оцінюються за справедливою вартістю. Отже, тепер збитки від зменшення справедливої вартості цих активів зменшуватимуть оподатковуваний прибуток.

Обмеження на врахування окремих витрат

Як і раніше, фінансовий результат до оподаткування збільшуватиметься на 30% вартості товарів, робіт та послуг, придбаних у неприбуткових організацій на суму більше 50 мінімальних заробітних плат за рік, а також придбаних у нерезидентів, зареєстрованих у юрисдикціях, що входять до списку Кабміну. Це правило, як і раніше, не розповсюджуватиметься на контрольовані операції. Але тепер існуватиме додаткова можливість для платника податку повністю обійти цю вимогу або зменшити відсоток коригування витрат. Для цього він має підтвердити ціну придбання за принципом "витягнутої руки" у порядку, що застосовуватися до контрольованих операцій. Подання звіту про контрольовані операції в цьому разі не вимагається. Такий порядок застосовуватиметься також і до витрат із сплати роялті на користь нерезидентів, в тому числі нерезидентів, зареєстрованих у юрисдикціях зі списку КМУ.

Введені додаткові обмеження на витрати, які зменшують оподатковуваний прибуток.

Тепер оподатковуваний прибуток не зменшуватиметься на суми безповоротної фінансової допомоги, безоплатно наданих товарів, робіт, послуг, нарахованих штрафів, пені, неустойок, на користь:

• юридичних осіб, що не є платниками податку на прибуток, крім неприбуткових організацій (до цієї категорії, зокрема, належать юридичні особи – платники єдиного податку);

• платників податку на прибуток, на яких розповсюджуються «податкові канікули».

Заборгованість фізичних осіб, які перебували у трудових відносинах з кредитором, якщо з дати припинення трудових відносин до дати прощення заборгованості минуло більше трьох років, вважатиметься безнадійною. А отже, така заборгованість у разі її списання зменшуватиме оподатковуваний прибуток.

Прискорена амортизація

Нові (ті, що раніше не були у експлуатації) основні засоби 4-ї групи, що придбані та введені в експлуатацію у період з 01.01.2017 по 31.12.2018 можуть амортизуватися протягом двох років за лінійним методом, якщо вони використовуються у господарській діяльності, не продаються та не надаються в оренду.

Зміни в обчисленні податку

Скасована норма, відповідно до якої сума податку на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету, зменшувалась на суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Податкові канікули для малого бізнесу

На 2017 – 2021 роки вводиться нульова ставка податку на прибуток для платників податку, у яких річний дохід не перевищує 3 млн. грн. та розмір заробітної плати кожного з працівників є не нижчим за дві мінімальні зарплати. Ця пільга поширюється на юридичні особи, зареєстровані після 01.01.2017, на діючі юридичні особи, у яких протягом попередніх трьох років середньооблікова кількість працівників становила від 5 до 20 осіб, а також для платників єдиного податку, у яких протягом попереднього року середньооблікова кількість працівників становила від 5 до 50 осіб.

Встановлений цілий ряд видів діяльності, в разі здійснення яких нульова ставка податку на прибуток не застосовується.

До них належать:
• Діяльність у сфері розваг;
• Операції з підакцизними товарами;
• Виробництво та продаж паливно-мастильних матеріалів;
• Операції з дорогоцінними металами та камінням;
• Фінансова та страхова діяльність, обмін валют;
• Видобуток корисних копалин загальнодержавного значення;
• Операції з нерухомістю;
• Поштова та кур’єрська діяльність;
• Аукціонна діяльність з предметами мистецтва та антикваріатом;
• Послуги телебачення та радіомовлення;
• Охоронна діяльність;
• Зовнішньоекономічна діяльність (крім ІТ);
• Виробництво продукції на давальницькій сировині;
• Оптова торгівля та посередництво в оптовій торгівлі;
• Виробництва та розподілення електроенергії, газу та води;
• Діяльність у сферах права та бухгалтерського обліку;
• Діяльність у сфері інжинірингу.

Звітність сільгоспвиробників

Сільгоспвиробники, які обрали річний податковий період, що починається з 1 липня і закінчується 30 червня наступного року, подають разом з податковою декларацією фінансову звітність за перше півріччя минулого року, за минулий звітний рік та за перше півріччя поточного звітного року.

Неприбуткові організації

Неприбуткові організації, разом із звітом про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації тепер будуть зобов’язані подавати також річну фінансову звітність.

Посилена відповідальність неприбуткових організацій за нецільове використання коштів. Раніше неприбуткова організація сплачувала податок на прибуток до кінця року, у якому було вчинене порушення. Тепер вона повинна подавати декларацію з податку на прибуток та сплачувати податок також протягом усього наступного року.

Для неприбуткових організацій, які повинні привести свої установчі документи у відповідність з вимогами пункту 133.4 Кодексу, строк внесення змін до установчих документів подовжено до 1 липня 2017 року.

Податок на додану вартість

Зміни у електронному адмініструванні ПДВ

Зупинення реєстрації податкової накладної

Введено нову процедуру зупинення реєстрації у ЄРПН податкової накладної (розрахунку коригування).

Зупинення реєстрації буде відбуватися на підставі даних автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних та розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризику. Самі критерії ще мають бути розроблені Мінфіном.

В разі, якщо ступінь ризику буде визначено як високий, реєстрація податкової накладної або розрахунку коригування у ЄРПН буде автоматично заблоковано.

В разі зупинення реєстрації податкової накладної платнику ПДВ буде надходити квитанція з повідомленням про відповідність податкової накладної критеріям оцінки ступеня ризиків, вимогою про підтвердження посадовою особою платника податку накладення нею електронного цифрового підпису та вимогою про надання копій первинних документів, що підтверджують відповідну операцію.

Для розблокування реєстрації податкової накладної платник податку повинен буде надати до податкового органу заяву з доданням письмової заяви посадової особи платника ПДВ про підтвердження накладення нею електронного підпису та копій первинних документів, які підтверджують операцію. Протягом 5 календарних днів з дня подання заяви податковий орган має розглянути її та або задовольнити, або надати відмову. Відмова може бути оскаржена у адміністративному або судовому порядку.

Якщо протягом 5 днів податковий орган не прийме рішення, реєстрація податкової накладної автоматично розблокується.

У разі зупинення реєстрації податкової накладної штрафи за несвоєчасну реєстрацію не застосовуватимуться на період зупинення реєстрації.

Вимоги до податкових накладних

Зазначення коду УКТ ВЕД для товарів та коду ДКПП (ДК 016:2010) для послуг віднині є обов’язковим для всіх товарів та послуг, а не тільки підакцизних та імпортованих товарів. Але для більшості випадків, а саме коли товар не є імпортованим або підакцизним, достатньо буде зазначити лише перші 4 цифри коду. Штрафи за помилки у коді товару або послуги не застосовуватимуться до кінця 2017 року.

У п.201.10 Кодексу з’явилася норма про те, що податкові накладні та розрахунки коригування, складені та зареєстровані в ЄРПН після 1 липня 2017 року є достатньою підставою для нарахування податкового кредиту та не потребують будь-якого іншого додаткового підтвердження.

Одночасно з Кодексу зникла норма про те, що податкова накладна, що містить помилки в реквізитах, які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, період, сторони та суму податкових зобов'язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту.

Виглядає так, що податкові накладні, зареєстровані до 1 липня 2017 року можуть бути визнані недійсними, якщо вони містять незначні помилки у обов’язкових реквізитах. Немає сумніву, що податкові органи почнуть активно користуватися цією можливістю для невизнання сум податкового кредиту та нарахування штрафних санкцій. Хоча, з нашої точки зору, у платників ПДВ є шанси відстояти у суді податковий кредит, який виник до 1 січня 2017 року, оскільки закон не має зворотної дії.

Зміни порядку реєстрації податкових накладних

Як і раніше, право на включення податкових накладних до податкового кредиту зберігатиметься протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної, але цей термін може бути подовжений у разі зупинення реєстрації податкової накладної.

Платники податку матимуть право зареєструвати податкові накладні та розрахунки коригування протягом 365 календарних днів за датою їх складення. Раніше цей термін складав 1095 днів. Це, зокрема, унеможливить реєстрацію розрахунків до податкових накладних, складених до 1 лютого 2015 року, які на той час не підлягали обов’язковій реєстрації у ЄРПН.

Розрахунки коригування до податкових накладних, складених до 1 липня 2015 року, що передбачають зменшення податкового зобов’язання, тепер також підлягатимуть реєстрації покупцем, як і розрахунки до податкових накладних, складених після 1 липня 2015 року.

Змінені строки реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування. Якщо раніше вони мали бути зареєстровані протягом 15 календарних днів, то тепер податкові накладні, складені з 1 по 15 число мають бути зареєстровані до кінця місяця, а складені з 16 числа по кінець місяця – не пізніше 15 числа наступного місяця. Безумовно, ця норма допоможе зменшити вилучення обігових коштів платників ПДВ – продавців. Але одночасно вона може негативно вплинути на платників ПДВ – покупців.

У разі, якщо у платника податків виникло перевищення задекларованого податкового зобов’язання над сумою податкового зобов’язання у зареєстрованих податкових накладних (тобто якщо платник податку задекларував, але не зареєстрував видані податкові накладні), то він матиме право зареєструвати ці податкові накладні незалежно від суми ліміту реєстрації (суми Σ накл).

Після набрання законом чинності ліміт реєстрації податкових накладних буде одноразово збільшений на суму коштів, що були перераховані платником ПДВ з поточного рахунку безпосередньо до бюджету, а потім в період з 01.01.2016 по 01.01.2017 повернуті як надміру сплачені на спецрахунок у СЕА ПДВ.

Штрафні санкції за порушення реєстрації податкових накладних

Штрафні санкції за порушення строків реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування не застосовуватимуться, додатково до випадку коли податкова накладна або розрахунок коригування не надається покупцю, також у разі постачання товарів (послуг), що звільнені від оподаткування чи оподатковуються за нульовою ставкою. Хоча фактично штраф у цьому випадку і раніше неможливо було застосувати, оскільки такі документи не містять суми ПДВ, з якої розраховується сума штрафу.

Змінений порядок накладення штрафу за відсутність реєстрації податкової накладної (розрахунку коригування). Раніше штраф у розмірі 50% суми ПДВ накладався у разі відсутності реєстрації протягом 180 календарних днів з дати складання податкової накладної. Тепер цей штраф накладатиметься, якщо на момент проведення перевірки з питань своєчасності реєстрації податкових накладних податкова накладна або розрахунок коригування не зареєстровані у ЄРПН, незалежно від терміну прострочення, про що складається податкове повідомлення-рішення. Якщо протягом наступних 10 календарних днів платник податку зареєструє податкову накладну, вказану у податковому повідомленні-рішення, то додатковий штраф за несвоєчасну реєстрацію не застосовуватиметься. Якщо ж ні, то окрім штрафу у розмірі 50% суми ПДВ до нього застосовуватиметься ще додатковий штраф у розмірі 50%.

Штрафи не накладатимуться у випадку зупинення реєстрації.

Зменшений максимальний розмір штрафу, який накладається за невиконання податкового повідомлення-рішення про необхідність виправлення помилок при зазначенні обов'язкових реквізитів податкової накладної. Тепер він становитиме 50% суми ПДВ та застосовуватиметься у разі прострочення більше ніж на 181 календарний день.

Відшкодування ПДВ

Відновлено проведення документальних позапланових виїзних перевірок з питань відшкодування ПДВ.

Документальна перевірка з питання відшкодування ПДВ може бути назначена не пізніше 30 календарних днів після граничного терміну подання податкової декларації. Раніше цей термін не був обмежений. Документальна перевірка з питання відшкодування ПДВ проводиться лише в тому випадку, коли до відшкодування заявлене від’ємне значення, сформоване:

• за періоди до 1 липня 2015 року, що не підтверджені документальними перевірками, або

• за рахунок придбання товарів (послуг) у сільгоспвиробників, що використовували спеціальний режим оподаткування, до 1 січня 2017 року.

Сума, заявлена до бюджетного відшкодування вважатиметься узгодженою та автоматично підлягатиме відшкодуванню, якщо в результаті камеральної або документальної перевірки не виявлено порушень, якщо податковий орган не вніс до Реєстру заяв дані щодо призначення перевірки, про складення акту або про надсилання податкового повідомлення-рішення, або якщо податкове повідомлення-рішення скасоване. Надання податковим органом висновку на відшкодування не потребуватиметься.

Замість двох реєстрів створюється єдиний реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування. Скасовані критерії для внесення платника податку до «привілейованого» реєстру. До 10 січня 2017 року існуючі реєстри мають бути об’єднані в один у хронологічному порядку надходження заяв про відшкодування. Невідшкодовані суми, що були заявлені до відшкодування до 01.02.2016, мають бути включені до Тимчасового реєстру та відшкодовані не пізніше 02.02.2017.

Заяви про повернення сум бюджетного відшкодування автоматично будуть вноситися до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування у хронологічному порядку їх надходження. Повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування також здійснюватиметься у хронологічному порядку внесення заяв до Реєстру.

Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування має бути розміщений на сайті Мінфіну.

Надміру сплачені суми податку на додану вартість можуть тепер бути повернені на банківський рахунок платника податків, а не на спецрахунок у системі електронного адміністрування ПДВ, якщо на момент звернення з заявою про повернення коштів платник податку не є платником ПДВ та відповідно не має рахунку у СЕА ПДВ.

Пільги з ПДВ

Продовжена на 2017-2018 роки дія звільнення від ПДВ операцій з відходами та брухтом чорних та кольорових металів та макулатурою.

Дія касового методу визначення податкового зобов’язання та податкового кредиту за операціями з постачання електроенергії та вугілля подовжена на 2017 – 2018 роки та розширена на операції з централізованого водопостачання та водовідведення.

Інформація по темі

До Верховної Ради внесено проект податкової реформи
Нина Южанина: "Зрады" в законопроекте нет, в нем нормы, которые крайне необходимы бизнесу
Н.Южанина: Гройсман еще не представляет, что можно получить от налоговой реформы

 

По материалам Перша Консалтингова Компанія

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Буржуй
14.12.16 06:49

А примут вечером 30 декабря?!

Ответить
  • ольга
14.12.16 06:57

Чем дальше тем страшнее. Уже бы сразу написали "всех расстрелять".С кодами в нн и "почерком и запятыми в тексте" это полное попадалово. "пополним бюджет ща счёт штрафов". Про блокировку я вообще молчу. Одни будут бегать доказывать, что они "не рисковые", а другие будут обязаны пополнять счёт, потому что им не зашёл НК, т.к. Поставщика заблокировали. В итоге и деньги в бюджет и развлечение. Все приделе.

Ответить
  • Светлана
14.12.16 16:26

Полностью согласна с Ольгой.

Ответить
  • Оксана
14.12.16 08:29

Подскажите, где искать эти коды для НН. Или хотя бы, как этот справочник называется. У нас услуги и не было никогда этих кодов. Мало того, у нас услуги измеряются в кв.м., а не в процентах и не в штуках.

Ответить
  • Ирина
14.12.16 09:35

Оксана,Справочник ДК 016:2010 он есть в интернете .ищете там свои коды.

Ответить
  • лю-лю
14.12.16 08:59

и снова бухгалтера будут доказывать друг другу у кого правильнее код (как было с деницами измерений - долго спорили штуки, послуги или др. вариант).

Ответить
  • Ева
14.12.16 09:09

Скажите, а много ли вновь созданных предприятий могут сразу поставить каждому работнику ЗП более 6400 грн, что бы применить "налоговые каникулы"?

Ответить
  • Лилия
14.12.16 15:26

Ева, так еще и сотрудников должно быть от 5 до 20 чел.)))

Ответить
  • достали
14.12.16 10:17

Ева, так специально же так делают )). Как когда-то в вечернем квартале было: "Вроде и не отказали, а информацию передали".

Ответить
  • Алла
14.12.16 09:10

http://dkpp.rv.ua/

Ответить
  • Ирина
14.12.16 09:34

Для оксаны открываете справочник ДК 016:2010 (это для услуг и ищете там свои коды.

Ответить
  • Киев
14.12.16 10:21

Чует мое сердце, что нас ждет веселый январь....

Ответить
  • Кузя
14.12.16 14:07

Киев, да это уже "золотой стандарт". Январь, потом обязательно на день Дурака - свой проф. праздник , фискалы чего-то отчебучат в тестовом режиме. Ну и с 01.07 у нас начинается... Не первый год, в общем.

Ответить
  • Виктория
14.12.16 10:24

Подскажите, за несвоевременную регистрацию НН не будут штрафовать?

Ответить
  • 911
14.12.16 10:36

Виктория, да нет конечно будут премию виписивать

Ответить
  • UA-Kyiv-Acc
15.12.16 19:17

911, ахахахахаааа))))))))

Ответить
  • Оксана
14.12.16 10:28

Виктория. Это если вы не зарегистрировали по причине отключения электронки т.е по их вине.

Ответить
  • 777
14.12.16 10:33

Підкажіть, а який код ставити, коли ПН складена за щоденним підсумком (11)? Раніше я нічого не ставила, хто як думає.

Ответить
  • Анжела
14.12.16 10:33

"не перевищує 3 млн. грн. та розмір заробітної плати кожного з працівників є не нижчим за дві мінімальні зарплати.". Т.е если 5 сотрудников с з/п 6400 работает 12 месяцев, то ФОТ составляет 384000 и плюс ЕСВ 22% 84480, это затраты на з/п 468480 при обороте 3,6 млн с НДС. Интересно, есть ли такие предприятия с такой рентабельностью. Это значит 0% никому не светит. Но реформа проведена. Ставим выполненное 145 требование Евросоюза.

Ответить
  • Shadow
14.12.16 13:38

Анжела, надо считать, я вот думаю над этим как раз. вроде все подходит. поднять до 6500 не проблема(меньше девидентов будет) но и прибыль платить не надо.но сегодня приняли, завтра отменили. надо думать...

Ответить
  • Анн
14.12.16 11:25

Анжела, да, еще учтите, что потом после использования "налог.каникул" нужно будет написать типа "как я провел лето"

Ответить
  • 911
14.12.16 10:46

Анжела, ну чому ні - можна відщіпнути від великого підприємства певний відділ - звичайно для цього потрібно платити людям білу зарплату а з цим у нас в країні проблеми...... Чи наприклад проганяти через нього(підприємство) певні активи -сировину чи готову продукцію, і прибуток залишати виключно там - але межа в 3 млн - не знаю чи варто з тим гратися

Ответить
  • Людмила
14.12.16 13:03

911, да не вопрос поганять, только у бедного бухгалтера мозги кипять от этих "гонялок"

Ответить
  • Киев
14.12.16 10:39

Анжела, это, в разных вариантах, ходит чуть ли не с времен Клименко. Желающих не будет, если не убьют ЕН для юриков - тогда туда переползет сфера услуг.

Ответить
  • шел мимо
14.12.16 14:26

Киев, эх вернуть бы те времена с клименко

Ответить
  • West
14.12.16 10:44

Посмотрела справочник 95.11.10-00.00Ремонтування комп'ютерів і периферійного устатковання - кода УКТ ЗЕД на данный момент нет. Интересно, появится он там с 01/01/17? ...................Да, январь будет цикавым.... оно как бы не привыкать, но "стабильности нет" ))))

Ответить
  • Мары
15.12.16 13:07

West, Ремонтування компютерів - послуга, а на послуги інший довідник.

Ответить
  • ольга
14.12.16 11:00

на аренду тоже кода нет . Тоже вопрос появится ли к 1 января. Я так понимаю туда войдет и аренда жилья/нежилья и возмещение коммунальных, с ед.измерения и м2, и грн, и послуги, в зависимости от того кто в чем измеряет... И опять же как правильно писать надо будет. Как раньше или "Аренда. ( название объекта) , (возмещение коммунальных)".. И вот тоже, чтобы налоговая недоделанная программа правильно отслеживала точки и запятые на " рискованность" все должно быть унифицированного. Ведь по содержанию это аренда например, а формально - бухгалтернегуманитарий или творческая личность ))) и как следствие блокировка.

Ответить
  • Нона
14.12.16 10:57

"Зупинення реєстрації буде відбуватися на підставі даних автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних та розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризику. Самі критерії ще мають бути розроблені Мінфіном." - далі немає сенсу читать Це як "Я тебе буду бить - тільки незнаю за що"

Ответить
  • ольгаэх
14.12.16 11:01

Нона, зато со всей страстью ))) до изнеможения )

Ответить
  • Елена
14.12.16 11:03

По поводу справочника с кодами.А вам не кажется, что ДК 021:2015 более свежий справочник?

Ответить
  • Lumiers
14.12.16 11:25

Елена, Насколько я понимаю, то все должны пользоваться именно тем справочником, который указан в законе-ДКПП (ДК 016:2010), во избежание путаницы.

Ответить
  • Женяж
14.12.16 11:52

Lumiers, это ОНО?? http://index.kr.ua/?s=58.29.5&type=name2010, я как-то особо им не заморачивалась

Ответить
  • Людмила
14.12.16 11:19

пипец,веселье продолжается,когда они уже нажрутся и успокоятся

Ответить
  • Машуня
14.12.16 11:19

"... Для розблокування реєстрації податкової накладної платник податку повинен буде надати до податкового органу заяву з доданням письмової заяви посадової особи платника ПДВ про підтвердження накладення нею електронного підпису та копій первинних документів, які підтверджують операцію..."........ Т.е. налогоплательщикам даже не светит такой сервис, как заверение сканкопий первички с помощью ЭЦП должностных лиц и отправка этих сканкопий в ГФС с помощью своей программы для сдачи отчетности.... Жуткая смесь передовых технологий и каменного века!!!

Ответить
  • Кузя
14.12.16 14:18

Машуня, ну вот теперь директора, если они ответственные (их ЭЦП на НН) и попробуют побыть в нашей шкуре. Ни тебе в отпуск нормально сходить, ни в командировку уехать. Потому что нужно будет постоянно заявления подписывать в ГФС о том что, да, подписал. Хорошо что хоть не личную явку предусмотрели. И все СРОЧНО! Вот это - дерегуляция! Вот это - реформа!

Ответить
  • Машуня
14.12.16 14:55

Кузя, я по безнадеге может и позлорадствовала бы насчет "директор в шкуре бухгалтера", но у меня один дир 11,5 месяцев в году живет в Испании.... и при необходимости личной явки как бы мне не пришлось в его шкуру влазить ))) или организовывать конференцию в скайпе ))) ..... Люблю черный бухгалтерский юмор, но даже для меня уже "вечер перестает быть томным" (с).

Ответить
  • Анни
14.12.16 17:24

Машуня, аналогично, с разницей, что дир все-таки в Украине, но в другом городе.... Весело!

Ответить
  • Ольга
14.12.16 11:40

зато обеспечат работой инспекторов, а то все электронкой да электронкой )). А то же бедным делать нечего при раздутом штате, все программа делает. А консультации они не дают потому что или сами не знают или язык отвалится. Вот бумажки собирать, это да... Работа закипит. "Нет, клеить ярлыки на ящики мы обезьянам не доверим" (с)

Ответить
  • ***
14.12.16 11:35

как заявила Макеева (http://finance.liga.net/economics/2016/12/14/opinion/51020.htm) грядет революция в бухучете. По ее словам первичный документ только содержит сведения о хоз. операции и не требует подтверждения ее осуществления. Теперь счет-фактура становится первичным документом, заменяя акт вып. работ. (описано кратко). Чем тогда будем подтверждать, что хоз. операция все же существовала в реальности для разблокировки НН? Какую траву они там все курят?

Ответить
  • Кузя
14.12.16 14:21

О! Реформа - была. Дерегуляция - была. Революции - не было еще в учете.

Ответить
  • Нона
14.12.16 11:53

Жуткая смесь передовых технологий и каменного века!!!Мені це нагадує історію з пластиковими паспортами - ми вам зробимо чіповій суперсвоєчасний революційний паспорт (за грубенькі гроші)- але оскільки немає в державних установах пристроїв для зчитування інформації - при собі необхідно мати папірець для підтверження чіпу )))))

Ответить
  • Учетное Дело
14.12.16 11:59

Всё плохо, мы все умрем. А налоговая накладная останется.

Ответить
  • Ольга
14.12.16 12:00

А як це розуміти: "Платники податку матимуть право зареєструвати податкові накладні та розрахунки коригування протягом 365 календарних днів за датою їх складення. Раніше цей термін складав 1095 днів." ?Тобто, звідки взялося ось це : "Раніше цей термін складав 1095 днів." ? Адже зараз можна зареєструвати ПН тільки протягом 180 днів!

Ответить
  • Cвітлана, Запоріжжя
14.12.16 12:06

При прочтении всех этих "покращень для ведення бізнесу" почему-то вспоминается одна фраза : " мы их душили, душили..." ( слова Шарикова "Собачье сердце") А применимо к отношение власти к бизнесу

Ответить
  • 555
14.12.16 12:26

если у меня КВЭД 71.20 , то в справочнике ДК 016:2010 нахожу свой КВЭД 71.20 а там есть код 70, то что этот код 70 указывать в НН?

Ответить
  • бух
15.12.16 11:07

555, не об этих кодах речь!не путайте ничего-это про код на товары и услуги,который будет стоять на каждой строчке в НН!

Ответить
  • 555
14.12.16 12:31

код 71 ошиблась

Ответить
  • Виктория@
14.12.16 12:42

Меня пугает блокирование ЕЦП. я уже єто проходила. а сейчас с каждой НН нести в налоговую док-тіы и доказывать что ты не идиот. ВОПРОС зачем тогда электронное администрирование НДС,если все равно в ручном режиме. Сельхозники не дадут соврать , мы и так каждый месяц оправдываемся. по рискам.и ценам.

Ответить
  • Виктория@
14.12.16 12:51

а что делать сельхозникам, у нас пол года відємне значення в декларації ? налогового инспектора брать в штат?????

Ответить
  • Мирра
14.12.16 12:56

ну и повеселимся же................

Ответить
  • Виктория@
14.12.16 13:05

И опять же о коррупции НДС, сделані все условия чтобы регистрировать НН тогда выгодно. Все только упрется в ЦЕНУ ВОПРОСА!

Ответить
  • САР
14.12.16 13:05

как уже заебали!!!

Ответить
  • Людмила
14.12.16 13:08

курят "веселенькую" травку, приближаемся до МСБО, счет -это уже документ, вот, а проверять будем по ПСБО,и доказывать что мы не "слоны"

Ответить
  • Виктория@
14.12.16 13:10

И еще Вопрос если введут коды УКТ ВЕД- зачем нужна статистика? все будет в базе минфина. Смысл статистической отчетности????????

Ответить
  • Игоревна
14.12.16 13:22

Это просто БЕЗОБРАЗИЕ!!! Теперь жди своего НК,вдруг у поставщика ступінь ризику великий. Просто издевательство какое-то. Теперь вместо работы нужно "зависать" на телефоне и выяснять когда зарегят НН. :(

Ответить
  • Виктория@
14.12.16 13:36

И еще вопрос, не найду ответа . С 01.01.2017 спецрежима по НДС не будет эл. счета закрывают и обнулябт. ВОПРОС что с налоговым кредитом??? и с остатками готовой продукции?????

Ответить
  • Лека
14.12.16 13:55

ух ты, сто пудов в ручном режиме будут блокировать. Будет писулька сверху - кого не трогать, кого щимить. Интересненький источник дохода.....

Ответить
  • Svetik
14.12.16 14:23

А в какую строку писать код услуги, если в НН есть только " Код товару згідно з УКТ ЗЕД"? И кто эти коды проверять будет, опять бухгалтер.То буквы и адреса проверяли, теперь коды. Страна дураков.

Ответить
  • ЛИЗА
14.12.16 14:58

Уважаемые коллеги не по теме : напишите пожалуйста документы проверены бухг. после 3 лет прошли архив и сдаем макулатуру .Нужно ли платить НДС. СПАСИБО.

Ответить
  • Татка
15.12.16 09:59

ЛИЗА, Такие документы в макулатуру сдавать не можно, их надо уничтожать (сжечь), причем создать комиссию и заактировать

Ответить
  • Ирина .
14.12.16 15:12

Добрый день! вопрос бухгалтерам с Киева и Киевской обл,скажите пожалуйста, как у вас вчера работал ЕГРЕ? регистрация НН была без проблем ?

Ответить
  • Игоревна
14.12.16 16:53

Ирина ., с регистрацией нормально вчера. Сегодня запросы зависали.

Ответить
  • Елена
14.12.16 15:35

В разделе "Вимоги до податкових накладних" два раза идет речь о дате 1 липня 2017 и потом тут же 1 січня 2017, так и не поняла ничего, впрочем как обычно, понаписывают свои формулировки как у кличка, а ты сиди думай, что это значит.

Ответить
  • Irena
14.12.16 16:44

Елена, для Вас: 1) податкові накладні та розрахунки коригування, складені та зареєстровані в ЄРПН після 1 липня 2017 року є достатньою підставою для нарахування податкового кредиту та не потребують будь-якого іншого додаткового підтвердження. 2)податкові накладні, зареєстровані до 1 липня 2017 року можуть бути визнані недійсними, якщо вони містять незначні помилки у обов’язкових реквізитах. 3)є шанси відстояти у суді податковий кредит, який виник до 1 січня 2017 року, оскільки закон не має зворотної дії.

Ответить
  • Катя
14.12.16 17:12

Для ЛИЗА: Переходные положения НКУ подр.2 п.23-освобождаються от НДС операции по поставке лома.. и макулатуры, но только если в накладной указано конкретно (макулатура).

Ответить
  • вик
14.12.16 19:05

по поводу блокировки НН "Якщо протягом 5 днів податковий орган не прийме рішення, реєстрація податкової накладної автоматично розблокується" ... Даааааа... конееееечно... вот я прям сплю и вижу, как они сами разблокируют! ск! издеваются прям

Ответить
  • Мария
14.12.16 19:18

Погодите, это законопроект, может и не прийдут ещё, таких писулек много и 5130, и тот что по фопам.... товарищи не паникуйте, как с бенефициарами

Ответить
  • /+/
14.12.16 20:17

Самі критерії ще мають бути розроблені Мінфіном. ..............Телега впереди лошади. С...ки

Ответить
  • /+/
14.12.16 20:21

Козлы полные, слов нет .........Одночасно з Кодексу зникла норма про те, що податкова накладна, що містить помилки в реквізитах, які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, період, сторони та суму податкових зобов'язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту.

Ответить
  • Мария
14.12.16 21:02

/+/, сегодня была на семинаре нам такого не говорили

Ответить
  • ок
14.12.16 21:33

Мария, семинар - это чье-то субъективное мнение. Давайте читать сам законопроект. /+/ прав (или права), норму эту действительно тихонько потеряли

Ответить
  • Мария
14.12.16 21:04

Говорили что ошибки которые не влияют на идентификацию налогоплательщика и то что вы перечислили не повод снимать нк

Ответить
  • ИринаМ
14.12.16 22:51

будем над всем этим ужасом думать, когда ЭТО примут. Мне только интересно, кто и как при таких условиях будет работать? И сколько нужно штата сотрудников, что б весь это цирк обрабатывать

Ответить
  • Ольга
15.12.16 09:23

Как сколько? как всегда один бухгалтер.

Ответить
  • ЛИЗА
15.12.16 10:01

КАТЕ! СПАСИБО,

Ответить
  • леля
15.12.16 10:28

кто-то вообще заглядывал в этот ДК 016-2010? я искала услуги по ремонту автотранспорта, и нашла 45.31 = Оптова торгівля ...., это наш КВЕД! так что же, Оптова торгывля - это услуга ??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ответить
  • Елена Е.
15.12.16 10:37

Я по поводу нести первичные документы в налоговую при блокировке регистрации НН как доказательство совершения операции: а интересно где сразу взять подписанный двумя сторонами акт или накладную (первичный документ), если их рассылаешь по всей Украине и ждешь обратно ну как минимум 1 месяц.?!

Ответить
  • Ксенія
15.12.16 21:12

Елена Е., це точно. Ми наприклад багато актів закриваємо в кінці місяця. І що тепер ?

Ответить
  • Елена Е.
15.12.16 10:40

И еще: а какие первичные нести им сволочам при рознице-если НН по итогу дня пробитой суммы по РРО?!

Ответить
  • Кузя
15.12.16 11:10

Елена Е., думаю розницу (продажи конечному потребителю) не тронут. Ибо там нет скрутки даже при самом больном воображении - потребитель оплачивает НДС деньгами в момент покупки, не требует возмещения из бюджета и не занижает свои обязательства. Требовать первичку - бессмысленно по данной операции.

Ответить
  • Виктория
15.12.16 11:14

И не только обрабатывать, но и штрафы платить. Какая сложилась статистика по оплате штрафа за несвоевременную регистрацию по вине невнимательности бухгалтера? Знаю историю с взысканием с бухгалтера штрафа в 30000,00, по другому не смогла дату выписки НН изменить. Ошибку нашла через пол года, убрала РК старую НН и выписала новую правильной датой.

Ответить
  • Кузя
15.12.16 11:18

Блокировка НН больно аукнется всем, кто продает по предоплате и под заказ. Потому что это всегда будет выход без входа. И беги в ГФС с договором, выпиской.

Ответить
  • Ксеніяс
15.12.16 21:15

Кузя, а ми не продаємо ,надаємо послуги (перевозки)по предоплаті, а акт в кінці місяця. Інтересно що всі ттн тягти їм ?

Ответить
  • Инна_Бух
15.12.16 16:39

Вот уже пугает дата...........01.07.17 ..... что они такого придумают что що податкові накладні та розрахунки коригування, складені та зареєстровані в ЄРПН після 1 липня 2017 року є достатньою підставою для нарахування податкового кредиту та не потребують будь-якого іншого додаткового підтвердження."

Ответить
  • Катя
16.12.16 14:22

Никто не знает, почему никто не сокращает налоговиков? отчетность электронная, а они как сидели так сидят. Хотя работы для них стало в 50 раз меньше?

Ответить
  • Катя
16.12.16 14:42

Никто не знает, почему никто не сокращает налоговиков? отчетность электронная, а они как сидели так сидят. Хотя работы для них стало в 50 раз меньше?

Ответить
  • Ф
18.12.16 08:06

А если подать уточненку с пропущенной НН за 1095 дней, проверка припрётся?

Ответить
  • Катерина
27.01.17 12:16

Разовое увеличение лимита на возвращенные в 2016-м суммы «бюджетных» переплат. Внимание всем, кто в 2016-м возвращал НДС-переплату из бюджета на НДС-спецсчет (согласно п. 43.4 НКУ). 20 января 2017 года такую сумму вам прибавят к реглимиту (ведь прежде в 2016-м реглимит на нее не увеличивали). Теперь восстановят справедливость и разово увеличат реглимит на сумму средств, возвращенных в 2016-м из бюджета на НДС-спецсчет (п. 53 подразд. 2 разд. ХХ НКУ).

Ответить
  • Катерина
27.01.17 12:17

У кого нибудь лимит 20.01.17г. увеличили

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям