Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.12.16
1974 4 Печатать

НБУ: Капіталізація державою ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" не матиме значного впливу на макрофінансову стабільність

Ризики порушення макрофінансової стабільності є мінімальними за поточного стану економіки, яка виходить на траєкторію сталого зростання і характеризується стабілізацією інфляційних та курсових очікувань. Рішення про перехід ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" у державну власність дозволило усунути системний ризик для фінансової стабільності і  водночас не матиме значного впливу на валютний ринок України та макроекономічні показники.

Для поповнення капіталу ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" Міністерство фінансів України здійснить випуск облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) обсягом 116,8 млрд. грн. Але в результаті капіталізації не відбувається випуск в обіг грошей.  Випущені ОВДП стануть надійним активом, який гарантує виконання зобов’язань банку перед вкладниками. Дохід за даними цінними паперами (близько 10% річних) виступатиме постійним джерелом доходів для банку.

Водночас, ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК", як і будь-який інший український банк, може звернутися до Національного банку за підтримкою ліквідності. Так, Національний банк 20 грудня 2016 року з метою підтримки ліквідності, забезпечення безперебійного обслуговування клієнтів, роботи відділень та банкоматів, своєчасного здійснення розрахунків надав ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" кредит рефінансування на 15 млрд. грн. У подальшому, Національний банк, у випадку необхідності, також підтримуватиме ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" ліквідністю як шляхом надання кредитів під заставу ОВДП, так і їх викупу.

Національний банк контролює потенційні наслідки монетизації ОВДП, випущених Міністерством фінансів для ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК".

У випадку надання банку підтримку ліквідності:

  • збільшення грошової пропозиції через цей канал буде суттєво розтягнуте в часі.
  • обсяг монетизації ОВДП буде суттєво меншим за обсяг капіталізації банку, оскільки потреби ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" у додатковій ліквідності не будуть значними, за оцінками Національного банку. Банк швидко відновлює свою роботу в нормальному операційному режимі. Вже спостерігаються ознаки стабілізації очікувань громадськості та учасників ринку, завдяки чому обсяг відтоку коштів з рахунків поступово знижується.

Крім того, як свідчить останній досвід поповнення Міністерством фінансів капіталу інших державних банків, монетизується лише незначна частина – близько 6% - випущених для цих цілей ОВДП.

Водночас, Національний банк має повний комплекс інструментів для того, щоб операції з підтримки ліквідності ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" не призводили до тиску на інфляцію та валютний ринок.

По-перше, вільна ліквідність банківської системи регулярно вилучається за допомогою депозитних сертифікатів Національного банку. Рівень відсоткових ставок за такими операціями вже враховує необхідність нівелювання інфляційних та девальваційних ризиків. На відміну від минулих років процентна політика Національного банку наразі є дієвим механізмом впливу на стан грошово-кредитного ринку. 

По-друге, Національний банк накопичив достатній обсяг міжнародних резервів – близько 15.4 млрд. дол. США – для того, щоб використовувати їх для згладжування функціонування валютного ринку в разі необхідності. Так, 20 грудня 2016 року, у відповідь на появу дисбалансів на міжбанківському валютному ринку Національний банк провів аукціон з продажу іноземної валюти і задовільнив заявки учасників ринку на 28.4 млн. дол. США.

Стабільному функціонуванню економіки та грошово-кредитного ринку наразі сприяють фундаментальні умови, які сьогодні покращуються.

Наразі зберігається сприятлива для українських експортерів кон’юнктура на світовому ринку чорних металів та залізної руди, показники врожайності зернових і інших культур є найвищими за останні роки. У цих умовах Національний банк впродовж року мав змогу проводити інтервенції з викупу валюти на ринку. Більш того, ці фактори дозволили Національному банку відновити купівлю валюти вже після того, як ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" став державним. 22 грудня Національний банк придбав під час аукціону валюти на 28.4 млн дол. США.

 

Економіка України відновлюється, зростання реального ВВП за ІІІ квартал становило 2% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Драйвером економіки є інвестиції – зростання валового нагромадження основного капіталу прискорилося до майже 25% р/р.

Монетарна політика є виваженою та спрямованою на забезпечення цінової стабільності. Про це свідчать її результати – зниження інфляції з 43% на кінець 2015 року до 12,1% у листопаді 2016 року, що відповідає проголошеній цілі – 12% +/- 3 в.п.  В наступному році монетарна політика буде спрямована на зниження споживчої інфляції до 8% +/- 2п.п.

Більш того, перехід ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" у державну власність покращує перспективи  отримання чергового траншу за програмою розширеного фінансування з Міжнародним валютних фондом вже на початку 2017 року. Цей крок вже отримав схвальні відгуки й інших міжнародних фінансових організацій, міжнародних партнерів України, інвесторів і експертів.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • бублик
23.12.16 09:33

макрофинансовая стабильность не пострадает от увеличения госдолга?А нужна ли нам такая стабильность?

Ответить
  • Психолох:)
23.12.16 11:03

круговорот ...го...бабла в природе

Ответить
  • Джур
23.12.16 11:33

"....Випущені ОВДП стануть надійним активом, який гарантує виконання зобов’язань банку перед вкладниками..," - выпуск бумажек в на грани дефолтной стране станет гарантией???!!))))))))))))))))))))) Смеётесь?))))))))

Ответить
  • Оптимист
23.12.16 16:16

Ага, не будет иметь влияние. Уже http://zik.ua/news/2016/12/22/natsbank_vvede_kupyuru_nominalom_u_1000_gryven_1013983

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям