Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.01.17
2408 0 Печатать

УКБС: скасування 2% збору з валютних операцій поверне населення до банків

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» вважає, що рішення Верховної Ради про скасування з 01 січня 2017 року 2%-го пенсійного збору з купівлі населенням готівкової інвалюти сприятиме детінізації валютного ринку, оскільки ліквідує основні переваги тіньового сектору.

УКБС зазначає, що скасування вказаного збору Парламентом (законопроект реєстр. № 5232, готується на підпис Президента України) відповідає міжнародній практиці та сприятиме розвитку і лібералізації валютного ринку України. Адже підвищить привабливість легальних операцій з інвалютою, які проводяться банками та іншими фінустановами. А також зменшить масштаби тіньових валютообмінних операцій, обсяг яких фахівці оцінюють вже у 70% або не менше 1 млрд. доларів на місяць.

Так, з часу запровадження у 2014 р. обмежень на валютному ринку та на фоні девальвації й падіння купівельної спроможності населення, обсяг операцій купівлі-продажу фізособами готівкової інвалюти через банки суттєво скоротився. Наприклад, згідно даних НБУ, у 2013 р. середньомісячний обсяг цих операцій складав 2 961,6 млрд. доларів, а у 2016 р. - 331,8 млн. доларів (менше майже в 9 разів).  

УКБС неодноразово аргументував, що від спрощення легальних валютообмінних операцій та виведення валютного ринку з тіні, держава матиме більше вигод, ніж від оподаткування населення при купівлі валюти. В результаті, було скасовано сплату пенсійного збору фізособами, які купують інвалюту для погашення кредитів. Також банки були звільнені від сплати пенсійного збору під час утримання податку з процентів за валютним депозитом та конвертації суми податку у гривню (НБУ скасував п. 2 «Щодо операцій, пов’язаних з купівлею та продажем іноземної валюти» свого роз’яснення від 22.08.2014 № 12-111/46867).

«Скасування пенсійного збору з купівлі валюти є важливим кроком для  ліквідації переваг тіньового сектору, в т.ч. щодо ідентифікації клієнтів, сплати податків та обмеження суми операцій, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер.Одночасно, хоча населення не є основним джерелом девальваційних ризиків в країні, Нацбанк безстроково продовжив дію обмежень щодо обсягу купівлі готівкової валюти фізособами та зняття готівки з валютного рахунку (Постанова НБУ № 410 від 13.12.2016)».

По материалам Український кредитно-банківський союз

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям