Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.01.17
2118 0 Печатать

В якій графі КОРО відображається сума виданих коштів при наданні фінансових послуг (позика, кредит, заставні кошти) ломбардами, небанківськими фінансовими установами?

Згідно з ст. 1 Закону України від 12 липня 2001 року № 2664-ІІІ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» із змінами та доповненнями ломбарди належать до фінансових установ і здійснюють свою діяльність у сфері надання фінансових послуг, зокрема, надання коштів у позику.

     При цьому, враховуючи вимоги ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями суб’єкти господарювання, які здійснюють свою діяльність у сфері надання фінансових послуг, зокрема надання коштів у позику ломбардами, повинні проводити розрахункові операції із застосовуванням реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО).

     Відповідно до п. 6 глави 4 розд. II Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547, із змінами та доповненнями (далі – Порядок), використання книги обліку розрахункових операцій (далі – книга ОРО), зареєстрованої на РРО передбачає, зокрема:
     - наявність книги ОРО на місці проведення розрахунків, де встановлено РРО;
     - підклеювання фіскальних звітних чеків до відповідних сторінок книги ОРО;
     - щоденне виконання записів про рух готівки та суми розрахунків.

     Пунктом 8 глави 4 розд. II Порядку передбачено, що за бажанням суб’єкта господарювання у графах 5 - 10 розділу 2 книги ОРО, зареєстрованої на РРО, можна створювати додаткові графи для зазначення сум розрахунків, суми податку на додану вартість, суми акцизного податку або іншого податку (збору) та виданих при поверненні товару коштів, які отримані (видані) з використанням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо. Крім того, у цьому розділі книги ОРО на РРО можна виконувати додаткові записи, що підсумовують дані за розрахунками за день чи за місяць.

     Враховуючи викладене вище, оскільки форма книги ОРО, зареєстрованої на РРО, не передбачає окремої графи для зазначення суми наданих коштів у позику, то суб’єкт господарювання, який надає фінансові послуги, вправі у графах 5 – 10 розд. 2 книги ОРО вводити додаткові графи для зазначення сум виданих коштів (позика, кредит, заставні кошти тощо).

 
По материалам Категорія 109.07 ЗІР

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям