Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.02.17
2788 5 Печатать

Про питання надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду особам, які працюють за цивільно-правовими договорами

Виконавча дирекція Вінницького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності враховуючи численні звернення громадян та страхувальників щодо права на матеріального забезпечення  за рахунок коштів Фонду осіб, які виконують роботи, надають послуги за цивільно-правовим договором, роз’яснює наступне.

Вiдповiдно до чинного законодавства виконувати роботи, надавати послуги громадянин може як на пiдставi трудового договору, так i на пiдставi цивiльно-правового договору.

Згiдно зi ст. 21  Кодексу законів про працю трудовий договiр є угодою мiж працiвником i власником пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноваженим ним органом чи фiзичною особою, за якою працiвник зобов'язується виконувати роботу, визначену цiєю угодою, з пiдляганням внутрiшньому трудовому розпорядковi, а власник пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноважений ним орган чи фiзична особа зобов'язується виплачувати працiвниковi заробiтну плату i забезпечувати умови працi, потрiбнi для виконання роботи, передбаченi законодавством про працю, колективним договором й угодою сторiн.

Порядок укладення цивiльно-правових договорiв регулюється нормами цивiльного законодавства.

Згідно зі статтею 837 Цивільного кодексу України за договором підряду (цивільно-правовим договором) одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу,.

Пiд час укладання договору пiдряду працiвник не подає заяву про прийняття його на роботу, роботодавець не видає наказ про зарахування його на певну посаду i не вноситься запис до трудової книжки.

Підрядник не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, не може вимагати гарантій, передбачених для суб’єктів трудових відносин, оскільки він не має статусу працівника, сам організовує свою роботу і виконує її на власний ризик.

За цивільно-правовим договором оплачується не процес праці, а її результати, котрі визначають після закінчення роботи і оформляють актами виконаних робіт, на підставі яких провадиться їх оплата.

 Визначення правових, фінансових та організаційних засад загальнообов’язкового державного соціального страхування, гарантій працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами здійснюється відповідно до  норм Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 №1105 (далі – Закон №1105).

Згідно із частиною другою статті 1 Закону №1105 застрахована особа – фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок (пункт 3 частини 1 статті 1 Закону №2464).

Відповідно статті 18 Закону №1105 страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах.

Відповідно до частини 1 статті 19 Закону №1105 право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачено законом.

Враховуючи зазначене, особи, які виконують роботи, надають послуги за цивільно-правовими договорами, відповідно до норм Закону №1105, не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, а також добровільному страхуванню, а отже не мають права на отримання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Інформація по темі:

Цивільно-правові договори на окремі роботи/послуги: наші поради
Трудовий чи цивільно-правовий договір? Обираємо з Розумом
«У вас ЦПД? Ми йдемо до вас!», або Хто може засумніватися в ЦП-відносинах?

По материалам Фонд соцстраха з ТВП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ева
02.02.17 06:50

Напрашивается один вопрос: а почему по ГПД мы платим тоже 22%? Получается, что в эти 22% больничные не входят, выплаты по несчастному случаю наверно тоже не входят. То есть, страховую выплату в составе ЕСВ платим, а "застрахованным" не являемся. Какого хрена тогда 22%?

Ответить
  • Нина 1801
02.02.17 08:07

Есть договора на очень большие суммы,на них начислется 22%, из которых определенные проценты идут в другие фонды,а в конечном итоге,как всегда-полный абсурд-дыра в пенсионном. И куда не глянь-сплошно абсурд.

Ответить
  • Jack
02.02.17 11:32

По добровольному страхованию тоже самое. Платишь 22% с минималки, но больничные не оплачиваются.

Ответить
  • UA-Kyiv-Acc
02.02.17 12:19

ааааааааааааааа! какая дурацкая страна лохотрона =((((((((((((((((

Ответить
  • Бухгалтер90
07.02.17 10:25

Насколько я помню, они и раньше не имели права на обеспечение от ФСС.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям