Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.02.17
3585 0 Печатать

Щодо продовження строків подання податкової декларації для фізичних осіб

Порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходу, отриманого платником податку (визначення кола платників податку, об’єкта та бази оподаткування, ставки податку, переліку доходів, які включаються або не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника тощо), та порядок подання податкової декларації фізичною особою-платником податку регламентуються розділом IV Податкового кодексу України. У передбачених цим розділом випадках у фізичної особи-платника податку виникає обов’язок подання податкової декларації.

Податкова декларація платниками податку на доходи фізичних осіб подається за базовий звітний (податковий) період, який дорівнює календарному року, до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених зазначеним вище розділом ПКУ. Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею декларації.

Відповідно, кінцевий термін подання у поточному році податкової декларації за результатами 2016 року - 3 травня 2017 року (з урахуванням п. 49.20 ст.49 ПКУ), граничний термін сплати податкового зобов’язання, визначеного у такій декларації – 31 липня 2017 року.

Разом з тим, п. 102.6 ст. 102 ПКУ передбачено, що граничні строки для подання, зокрема, податкової декларації, підлягають продовженню керівником контролюючого органу (його заступником) за письмовим запитом платника податків, якщо такий платник протягом зазначених строків:

- перебував за межами України;

- перебував у плаванні на морських суднах за кордоном України у складі команди (екіпажу) таких суден;

- перебував у місцях позбавлення волі за вироком суду;

- мав обмежену сводобу пересування у зв’язку з ув’язненням чи полоном на території інших держав або внаслідок інших обставин непереборної сили, підтверджених документально;

- був визнаний за рішенням суду безвісно відсутнім або передбував у розшуку у випадках, передбачених законом.

Наголошуємо, штрафні санкції, визначені ПКУ, не застосовуються протягом строків продовження граничних строків подання податкової декларації згідно з цим пунктом.

Крім того, у разі перебування фізичної особи-платника податку за межами України документальним підтвердженням є, зокрема, паспорт громадянина України для виїзду за кордон або інший документ, що дає право на виїзд з України і в’їзд в Україну, з візами та без віз (для країн, в’їзд громадян України на території яких не потребує наявності візи (дозволу на виїзд)) і відповідними позначками органів державної прикордонної служби (за наявності).

По материалам ГУ ДФС у Закарпатській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям