Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.02.17
2886 0 Печатать

Уряд продовжує виплату безповоротної грошової компенсації на енергомодернізацію житла

Уряд, відреагувавши на чисельні запити українців, продовжив дію державної програми з енергоефективності, так звані «теплі кредити», на 2017 рік й удосконалив порядок надання грошової компенсації населенню на енергомодернізацію житла. Відповідне рішення прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України 8 лютого 2017 року.

У цьому році, як і раніше, українські сім’ї зможуть отримати безповоротну державну фінансову допомогу на впровадження енергоефективних заходів у розмірі:

  • 20% – на придбання «негазових» котлів;
  • 35% – для утеплення індивідуального житла;
  • 40% – для ОСББ і 70% – для отримувачів субсидій, які входять у склад цих ОСББ. 

Уряд розширив перелік банків-учасників програми. Тепер «теплі» кредити можна буде отримати не лише в Ощадбанку, Укргазбанку та Укрексімбанку, а й в Приватбанку. Завдяки приєднанню ще одного потужного банку з новітніми технологіями буде посилено конкуренцію у банківському секторі, що дасть змогу здешевити вартість кредитів для домогосподарств та ОСББ й залучити більшу кількість учасників.

Цьогоріч стане обов’язковим впровадження комерційного обліку при проведенні заходів з термомодернізації багатоквартирних будинків. Таким чином, ОСББ зможуть контролювати фактичне споживання енергоресурсів у будинку та оцінювати ефективність впровадження енергоефективних заходів. На такі заходи ОСББ зможуть, як і раніше, отримувати 40% безповоротної фінансової допомоги.

Населення та ОСББ, які беруть участь у програмі, можуть отримати компенсацію для  утеплення будинків, встановлення вузлів обліку води та тепла, радіаторів опалення з терморегулятором, заміну вікон на енергоефективні, модернізацію освітлення, облаштування ІТП як з державного, так і місцевих бюджетів.

В Україні наразі працює 204 місцеві програми здешевлення «теплих» кредитів. Одночасна компенсація енергоефективних заходів з державного та місцевого бюджетів у рази здешевлює вартість необхідних матеріалів та обладнання для утеплення. У місті Володимир-Волинський, об’єднані у співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) мешканці скористалися обома компенсаціями і встановлене ними ІТП, завдяки економії енергоресурсів та плати за комуналку, окупилося за один сезон.

Платіжки за опалення енергомодернізованих будинків цього опалювального сезону довели: можна платити вдвічі менше і жити у теплому комфорті. Найпоказовіші результати, безумовно, в ОСББ, які «взяли у свої руки» турботу про свою оселю.

До прикладу, харківське ОСББ «Злагода» минулого року скористалося державною програмою з енергоефективності і на початку вересня 2016 року встановило в будинку індивідуальний тепловий пункт, взявши «теплий кредит» на суму 231 000 грн. Уряд надав безповоротну компенсацію (40%) у розмірі 92 000 грн, допомога від області (20%) склала 46 000 грн, і від міста Харкова (20%) - 46 000 грн. Сума усіх компенсацій для ОСББ «Злагода» склала 185 000 гривень.

Після встановлення ІТП мешканці будинку зекономили (за період жовтень-листопад 2016 року) 40 Гкал, або 50 280 грн, у порівнянні із аналогічним періодом 2015 року, який вони сплачували за лічильником. Це дало змогу ОСББ погасити «теплий кредит через три місяці, а сам ІТП завдяки державній компенсації та економії на платіжках окупився за 2 місяці. Прогнозна економія коштів на опаленні для будинку, за даними експертів проекту «Твоє ОСББ», за 5 років складе 1 500 000 гривень.

По материалам КМУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям