Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.02.17
3660 0 Печатать

Щодо оформлення листка непрацездатності при порушенні режиму

Згідно частини першої статті 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-ХІV (далі - Закон №1105) підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Порядок оформлення листків непрацездатності визначено Інструкцією про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406 (далі – Інструкція № 532).

Пунктом 3.5 Інструкції № 532 передбачено, що у графі "Відмітки про порушення режиму:" зазначається дата порушення режиму, що засвідчується підписом лікаря. Види порушень режиму вказуються у графі "Примітка" з обов'язковим записом у медичній карті амбулаторного чи стаціонарного хворого.

У Пункті 4.1 Інструкції № 532 зазначені види порушень режиму (наприклад, несвоєчасна явка на прийом до лікаря, алкогольне, наркотичне, токсичне сп’яніння, під час лікування вихід на роботу без дозволу лікаря, самовільне залишення закладу охорони здоров’я, виїзд на лікування в іншому закладі охорони здоров’я без відмітки про дозвіл виїзду, відмова від направлення або несвоєчасна явка на МСЕК та ін.).

Пунктом 10 Інструкції № 532 передбачено, якщо при черговому відвідуванні хворим лікаря має місце порушення режиму у вигляді несвоєчасного прибуття хворого до лікаря, то:

- у разі визнання хворого непрацездатним продовження листка непрацездатності здійснюється з дня його відвідування лікаря;

- у разі визнання хворого працездатним у графі «Стати до роботи» пишуться літерами число і місяць та здійснюється запис «з’явився працездатним».

Закриття листка непрацездатності здійснюється датою, установленою лікарем, для прибуття хворого.

Згідно із частиною другою статті 23 Закону № 1105 застраховані особи, які в період отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності порушують режим, встановлений для них лікарем, або не з'являються без поважних причин у призначений строк на медичний огляд, у тому числі на лікарсько-консультативну комісію (ЛКК) чи медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), втрачають право на цю допомогу з дня допущення порушення на строк, що встановлюється рішенням органу, який призначає допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Таким органом є комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства, організації, установи.

Частиною 3 статті 30 Закону № 1105-ХІV визначено, що рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації. Комісія (уповноважений) із соціального страхування здійснює контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення, приймає рішення про відмову в його призначенні, про припинення виплати матеріального забезпечення (повністю або частково), розглядає підставу і правильність видачі листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг.

Враховуючи вищевикладене, відмітка у листку непрацездатності про порушення режиму, встановленого лікарем, є підставою для відмови у наданні матеріального забезпечення відповідно до вимог частини другої статті 23 Закону № 1105 з дня допущення порушення на строк, визначений комісією із соціального страхування підприємства.

 

Начальник відділу ЕТН та ЯМП Харківського ОВ ФСС з ТВП Т.В. Щербань

По материалам Фонд соцстраха з ТВП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям