Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.02.17
6722 3 Печатать

Зміна назви юридичної особи (назви підприємства) 2017

Артур Кір’яков, юрист

До Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» у 2016 році внесено біля 60 змін, які відображені у процедурі державної реєстрації змін щодо найменування юридичної особи.

Внесені законодавцем зміни пов’язані зі зміною територіальності та вимог до документів, необхідних для проведення реєстраційних дій, сплатою адміністративного збору та здійсненням контрольних функцій Міністерством юстиції України.  

Необхідність нотаріального засвідчення підписів на статутних документах - це вимушена міра законодавця пов’язаною з захистом бізнесу від рейдерських захоплень, які в 2016 році (до ведення засвідчення підписів) були актуальними та 90% з яких були успішними.

До того, Наказом Міністерства юстиції України від 18.11.2016   № 3268/5 затверджено нові форми заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. 

1. НЕОБХІДНІ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ВНЕСЕННЯ ЗМІН В ЄДИНИЙ ДЕРЖАВНИЙ РЕЄСТР:

  • Протокол загальних зборів засновників (справжність підписів повинна бути нотаріальна засвідчена).
  • Статут викладений в новій редакції (справжність підписів повинна бути нотаріальна засвідчена).
  • Заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за Формою № 3.
  • Квитанція про сплату адміністративного збору.
  • Довіреність, при подачі документів уповноваженим представником.

2. ВАРТІСТЬ:

  • Адміністративний збір – 480 грн. + комісія банку (орієнтовно до 20 грн.).
  • Нотаріальна засвідчення підписів – орієнтовно 350 грн. (250 грн. статут + 100 протокол).
  • Сплата додаткових платежі, у випадку проведення реєстраційної дії не державним реєстратором.

  3. АЛГОРИТМ ДІЙ:

  1. Перевірити найменування юридичної особи на відповідність вимог діючого законодавства (Наказ Міністерства юстиції України від 05.03.2012  № 368/5).
  2. Не пізніше трьох днів з дати прийняття рішення подати державному реєстратору пакет документів, визначений п. 1, враховуючи принцип територіальності.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (далі – ЗУ «Про державну реєстрацію») державну реєстрацію можливо провести незалежно від місця знаходження юридичної чи фізичної особи в межах області, міст Києва та Севастополя, крім державної реєстрації на підставі документів, поданих в електронній формі.

  1. Розгляд документів реєстратором протягом 24 годин після надходження документів.
  2. Отримати виписку з державного реєстру у паперовій формі з підписом та печаткою державного реєстратора.

  4. ЗАВЕРШАЛЬНА СТАДІЯ:

  1. Зміна печатки (при наявності).
  2. Відкриття нового банківського рахунку.
  3. Отримання нового електронного цифрового підпису.
  4. Повідомлення контролюючих / дозвільних органів.
  5. Повідомлення контрагентів (якщо передбачено Договором).

Підсумовуючи викладене, процедура зміни найменування юридичної особи в Єдиному державному реєстрі зазнала змін, які пов’язані з застосування принципу територіальності та збільшенням затрат пов’язаних з нотаріальним засвідченням підписів.  

По материалам Ліга.Блоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Шура
28.02.17 08:20

1. Конкретно та стисло. Це "+" автору.2. Контролюючим органам повідомляти зайве - це зробить реєстратор. Це "-" автору.

Ответить
  • Кузя
28.02.17 11:45

Шура, контролирующие/ разрешительные органы - не только ведь ГФС. Лицензирование, переаккредитация на таможне и т.п. - этим органам регистратор не сообщает. Хотя, если меняет наименование плательщик НДС, то шевелиться и подавать соответствующие документы и в ГФС нужно. В конце 2015 мы прошли всю эту процедуру. Так что, минус автору не за что ставить.

Ответить
  • таня
28.02.17 10:32

Это значит если в садовом товариществе все основатели, и под протоколом стоит 200 подписей то как нотариус будет заверять эти подписи?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям