Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.03.17
2531 1 Печатать

Коментар Національного банку України щодо рівня інфляції у лютому 2017 року

У лютому 2017 року споживча інфляція в річному вимірі очікувано прискорилася – до 14.2% (з 12.6% у січні). У місячному вимірі індекс споживчих цін зріс на 1.0%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Зростання цін прогнозовано прискорилося за більшістю основних складових споживчого кошика на тлі збільшення виробничих витрат та низької бази порівняння. Однак фактична інфляція виявилася трохи нижчою за траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в Інфляційному звіті (січень 2017), що передбачає уповільнення споживчої інфляції до 9.1% на кінець 2017 року. Стримували зростання цін у лютому висока пропозиція окремих товарів, а також покращення ситуації на світових товарних ринках, яке зумовило зміцнення обмінного курсу гривні у лютому.

Базова інфляція прогнозовано пришвидшилася до 6.4% р/р (у місячному вимірі становила 0.7%). Прискореними темпами зросли ціни на продукти харчування з високим ступенем обробки внаслідок підвищення цін на сирі продукти, зокрема молоко. Також швидше зростали ціни на деякі послуги, що входять до базової інфляції. Так, підвищилися тарифи на послуги закладів відпочинку, культури та спорту, фінансові та страхові послуги, що може бути відображенням зростання витрат. Водночас на тлі зміцнення обмінного курсу гривні у лютому 2017 року сповільнилися річні темпи зростання цін на окремі імпортовані товари (одяг та взуття), а на деякі товари ціни в річному вимірі навіть знизилися (автомобілі, аудіотехніка).

Ціни на сирі продовольчі товари прискорили зростання до 4.7% р/р у лютому (за місяць ціни підвищилися на 1.7% м/м). Це відбулося насамперед на тлі низької бази порівняння - минулого року в цей період ціни на сирі продукти харчування стрімко знижувалися внаслідок торговельних та транзитних обмежень з боку РФ не лише для українських, а й для турецьких товарів. Як наслідок, у лютому ціни на овочі та фрукти хоч і залишалися нижчими, ніж рік тому, але знижувалися повільніше, як і очікувалося. Водночас, пришвидшилося зростання цін на свинину та яловичину внаслідок збільшення виробничих витрат та скорочення поголів’я. Ці ж чинники, а також активний експорт зумовили прискорене зростання цін на молоко.

Однак у цілому темпи зростання цін на сирі продукти були нижчими, ніж прогнозувалося, через дію інших факторів пропозиції. Так, у лютому суттєво знизилися ціни на яйця в місячному вимірі внаслідок збереження обмежень на експорт продукції птахівництва з окремих регіонів до низки країн через нестабільну епізоотичну ситуацію. Попри низьку базу порівняння ціни на яйця залишилися нижчими, ніж минулого року.

Ціни та тарифи, що регулюються адміністративно, прискорили зростання до 38.1% р/р (за місяць становило 1.4% м/м). Як і минулого місяця, вагомим чинником такого прискорення стало підвищення плати за проїзд у автодорожньому пасажирському транспорті внаслідок зростання собівартості, у тому числі через подорожчання палива. Крім того, суттєво зросли ціни на тютюнові вироби через низьку базу порівняння та підвищення акцизів з початку року. Водночас підвищення акцизів на алкогольні напої мало значно менший ефект – річні темпи зростання цін навіть сповільнилися, що може бути пов’язано з реалізацією накопичених раніше запасів цієї продукції, а також наявністю маржі від підвищення мінімальних цін у грудні минулого року.

Ціни на паливо прискорили зростання до 28.4% р/р (збільшилися на 2.1% м/м). Це відображало відкладений ефект від підвищення цін на нафту на світових ринках у попередні місяці.

Поточна динаміка споживчої інфляції та її складових підтверджує досяжність інфляційної цілі за результатами 2017 року в межах цільового діапазону 8% ± 2 в.п., який визначено Основними засадами грошово-кредитної політики на 2017 рік та середньострокову перспективу.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Виталий
13.03.17 09:01

Какой 1%??????? Хотелось бы увидеть их расчет, что они там сравнивают?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям