Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.03.17
2181 0 Печатать

Суд: При оподатковуванні об'єкта спадщини, що успадковується членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, який є нерезидентом, не може застосовуватись нульова ставка

(Київський апеляційний адмісуд , справа № 826/2112/14 від 08.07.14)

Автор: Олександр Боков

Фабула судового акту: Особа (позивач) звернулась до Міністерства доходів і зборів України (відповідач) із заявою про надання податкової консультації, в якій просила відповідача надіслати письмову податкову консультацію з наступного питання практичного використання норм п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України: «За якою ставкою - нульовою чи ставкою, визначеною в п. 167.1 ст. 167 ПК України - оподатковується об'єкт спадщини, що успадковується членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, якщо при цьому спадкодавець є нерезидентом?»

 Позивачу було надано податкову консультацію, з якої вбачається, що до вартості будь-яких об'єктів спадщини, одержаних у звітному податковому році спадкоємцем від спадкодавця - нерезидента, незалежно від їх ступеня споріднення, застосовуються ставки податку 15 (17) %, передбачені п. 167.1 ст. 167 Кодексу.»

Не погоджуючись із  наведеним, позивач звернувся до суду першої інстанції з позовом, в якому просила: визнати протиправною означену консультацію відповідача. Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 09.04.2014 в задоволенні позову відмовлено, з чим також погодився і Київський апеляційний адміністративний суд.

Колегія суддів прийшла до висновку, що в даному конкретному випадку кваліфікуючою ознакою при оподаткуванні доходу у вигляді спадщини є статус спадкодавця, який є нерезидентом, незалежно від його ступеню спорідненості зі спадкодкоємцем, а тому до даних правовідносин слід застосовувати положення пп.174.2.3 п.174.2 ст.174 Податкового кодексу України та оподатковувати об'єкт спадщини  відповідно до положень п.167.1 ст.167 Податкового кодексу України, тобто за ставкою  податку 15 (17) %».

Суд також зазначив, що можливість застосування спеціальних норм Податкового кодексу України в залежності від наявності тієї чи іншої кваліфікаційної ознаки у платника податку не є неоднозначністю (множинністю) трактування прав та обов'язків платника податку, а тому висновки позивача про порушення відповідачем пп.4.1.4 п.4.1 ст.4 Податкового кодексу України є необґрунтованими.

Довідка: Судову практику на цю тему не можна назвати поширеною. Навіть, відсутні рішення ВАСУ з цього питання. Тому наведене судове рішення не втратило своєї актуальності.

Враховуючи спорідненість питань, доцільно поінформувати, що  відповідно до листа ДФС України від 07.10.2016 р. № 10619/Е/99-99-13-02-03-14 до вартості будь-якого об'єкта спадщини, одержаного спадкоємцем - нерезидентом в Україні від спадкодавця - резидента, незалежно від їх ступеня споріднення зі спадкодавцем, застосовується ставка податку на доходи фізичних осіб 18 відс. та військового збору 1,5 відсотка (відповідно до редакції ПКУ на час надання роз’яснення). При цьому спадкоємець - нерезидент зобов'язаний сплатити податок та збір до нотаріального оформлення об'єкта спадщини.

По материалам «Протокол» інтернет-ресурс

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям