Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.04.17
9313 0 Печатать

Яка відповідальність платника, у випадку допущення помилок в обов’язкових реквізитах податкових накладних, які не надаються покупцю?

Враховуючи, що від платника отримано запит про надання податкової консультації до 1 квітня 2017 року відповідно пункту 52.2 статті 52 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ), передбачено, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (в редакції, що діяла до 01.04.2017 року).

Згідно з п. 201.1 ст. 201 ПКУ у податковій накладній зазначаються в окремих рядках такі обов’язкові реквізити:

а) порядковий номер податкової накладної;

б) дата складання податкової накладної;

в) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - продавця товарів/послуг;

г) податковий номер платника податку (продавця та покупця). У разі постачання/придбання філією (структурним підрозділом) товарів/послуг, яка фактично є від імені головного підприємства - платника податку стороною договору, у податковій накладній, крім податкового номера платника податку додатково зазначається числовий номер такої філії (структурного підрозділу);

д) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - покупця (отримувача) товарів/послуг;

е) опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;

є) ціна постачання без урахування податку;

ж) ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні;

з) загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку;

і) код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг – код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг; платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.

Податкові накладні, які не надаються покупцю, а також податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів / послуг, які звільнені від оподаткування, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (п. 201.10 ст. 201 ПКУ).

Помилки в реквізитах, визначених пунктом 201.1 цієї статті (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони на суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних у електронному вигляді.

Типи причин, при складанні податкових накладних, що не підлягають наданню отримувачу (покупцю), визначені п. 8 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України №1307 від -31.12.2015 року.

Відповідно п. 120¹.3 ст. 120¹ ПКУ допущення продавцем товарів /послуг помилок під час зазначення обов’язкових реквізитів податкової накладної, передбачених пунктом 201.1 статті 201 цього Кодексу, виявлених контролюючим органом за результатами перевірки, проведеної за заявою покупця, - тягне за собою накладення на платника податку – продавця штрафу в розмірі 170 гривень та зобов’язання виправити такі помилки.

Згідно п. 35¹ підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ встановлено, що до 31 грудня 2017 року не застосовуються штрафні санкції, передбачені пунктом 120¹.3 ст. 120¹ цього Кодексу, за помилки, допущені в податковій накладній під час зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та /або коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.

Виходячи з вищевикладеного, податкові накладні, що не надаються покупцю мають бути складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних, та не звільняють продавця від нарахування податкових зобов’язань по таких операціях.

При цьому, якщо в податкова накладна, що не надається покупцю, містить помилки в обов’язкових реквізитах, це може бути причиною неприйняття даної податкової накладної в електронному вигляді.

Стосовно відповідальності продавця відповідно пункту 120¹.3 ст. 120¹ ПКУ зазначаємо, що за помилки в обов’язкових реквізитах, допущених в податковій накладній, до продавця застосовується штраф у розмірі 170 грн. лише за результатами перевірки продавця, яка проводиться на підставі заяви покупця. Тобто, норми пункту 120¹.3 ст. 120¹ ПКУ застосовується тільки по відносинах з контрагентами – платниками ПДВ.

По материалам ГУ ДФС у Дніпропетровській області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям