Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.04.17
2472 4 Печатать

Щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності за день, у який застрахована особа померла

Абзацом третім пункту 10 частини першої статті 1 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 р. № 1105-ХIV (далі - Закон N 1105) визначено, що страховий випадок із соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності - подія, з настанням якої виникає право застрахованої особи, членів її сім'ї чи іншої особи на отримання відповідно до цього Закону матеріального забезпечення.

Відповідно до статті 19 Закону № 1105 право на матеріальне забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи випробувальний термін і день звільнення), якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до частини другої статті 22 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальної експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Оскільки чинним законодавством не передбачено обмежень виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності в разі смерті застрахованої особи, допомога має надаватися за весь період захворювання, включаючи останній день хвороби, в який застрахована особа померла.

По материалам Фонд соцстраху з ТВП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Вера
24.04.17 08:55

Кто может получить это начисление ?? Если работник умер... Или ждать вступления а права наследования-полгода...

Ответить
  • бурундук
25.04.17 17:44

Вера, получают близкие родственники, кто принесет оригинал свидетельства о смерти

Ответить
  • мимокрокодил
24.04.17 15:20

Обожаю эти официальные ответы. Начинают издалека, вместо того, чтобы сразу и по факту объяснить. В конце ожидал чего то такого: "Оскільки чинним законодавством не передбачено обмежень виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності в разі смерті застрахованої особи, допомога має надаватися за весь період смерті, включаючи останній день смерті, в який застрахована особа померла."

Ответить
  • Одесса
24.04.17 17:46

в наше случае все выплаты получала жена, при этом под РКО подложены ее заявления с просьбой о выплате, копии паспорта, ИНН, свидетельства о браке. Также был случай когда сотрудник был разведен, тогда выплаты получал сын (единственный) соответственно вместо свидетельства о браке было свидетельство о рождении.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям