Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.05.17
2640 0 Печатать

Подарунок нерезиденту: правила оподаткування та відображення у звітності

Доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховують (виплачують, надають) на користь нерезидентів, оподатковують за правилами та ставками, визначеними для резидентів (пп. 170.10.1 Податкового кодексу України; ПК).

Так, до оподатковуваного доходу платника включають вартість подарунків, у розмірі, що у розрахунку на місяць не перевищує 25% мінзарплати (у 2017 році — 800,0 грн), за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (пп. 165.1.39 ПК).

Якщо доходи з джерелом їх походження в Україні виплачує нерезиденту резидент — юрособа або самозайнята фізособа, такий резидент є податковим агентом нерезидента щодо таких доходів (пп. 170.10.3 ПК).

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, а також відобразити таку суму у звіті за формою № 1ДФ. У графі 2 форми № 1ДФ відображають, зокрема, реєстраційний номер облікової картки платника податків, про якого надають інформацію в податковому розрахунку. При цьому фізособа — платник податків (як резидент, так і нерезидент), для якої раніше не формувалася облікова картка платника податків, зобов’язана подати до органу ДФС облікову картку фізособи — платника податків та пред’явити документ, що посвідчує особу. Такі дії вважають водночас заявою для реєстрації в Державному реєстрі (п. 70.5 ПК).

Фізособа зобов’язана подавати інформацію про реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) юрособам, що виплачують їм доходи (пп. 70.12.1 ПК).

Отже, вартість подарунка, отриманого фізособою-нерезидентом від юрособи-резидента, включають до загального місячного оподатковуваного доходу нерезидента та оподатковують ПДФО на загальних підставах. Податковий агент, який нараховує (виплачує) на користь нерезидента дохід у вигляді подарунка, у формі № 1ДФ зобов’язаний відобразити РНОКПП.

Лист ДФС від 26.04.2017 р. № 9030/6/99-99-13-02-03-15

По материалам Головбух24

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям