Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.05.17
5481 7 Печатать

Яким чином здійснюється підписання податкової звітності у паперовому вигляді, у разі тимчасової відсутності керівника або головного бухгалтера?

Відповідно до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. № 1588, при взятті платника податку на облік в контролюючому органі, подається заява за формою №1-ОПП, в якій зазначаються дані про керівників, головного бухгалтера чи іншу особу, на яку покладено обов’язки з ведення бухгалтерського обліку платника податків.

Згідно із п.48.5 ст.48 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ (далі – ПКУ) податкова декларація повинна бути підписана керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до контролюючого органу.

У разі ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податку така податкова декларація підписується таким керівником.

Достатнім підтвердженням справжності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису у відповідності до п.48.5 ст.48 ПКУ:

уповноваженої особи на документі у паперовій формі або наявність в електронному документі електронного цифрового підпису платника податку;

фізичної особи - платника податків або його законного представника;

особи, відповідальної за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації згідно із договором про спільну діяльність або угодою про розподіл продукції.

Якщо податкова декларація подається податковими агентами - юридичними особами, вона повинна бути підписана керівником такого агента та особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації такого агента, а якщо податковим агентом є платник податків - фізична особа – таким платником податків (п.48.6 ст.48 ПКУ).

Якщо установчими документами платника податків не передбачено покладання на іншу особу організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських обов’язків на випадок відсутності керівника або головного бухгалтера з об’єктивних причин (відпустка, відрядження, лікарняний тощо), то відповідними організаційно-розпорядчими документами підприємства тимчасово призначається особа, уповноважена на виконання таких функцій.

Отже, у разі відсутності керівника та головного бухгалтера юридичної особи на роботі з поважних причин, податкова декларація може бути підписана іншими особами, які уповноважені виконувати обов’язки керівників на час їх відсутності, за умови, що повноваження особи, яка підписала податкову декларацію, підтверджені відповідними документами (установчими, наказами чи розпорядженнями тощо), які подаються разом з податковою декларацією до контролюючого органу.

По материалам ГУ ДФС у Львівській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • бух-бух
19.05.17 08:13

В электронном виде тоже могут не признать отчетность, если директор или бухгалтер в отпуске. Пережитки прошлого! Интернет есть везде, ключи на флешке. Подписал, отправил - загораешь дальше... Кто сталкивался с такой проблемой? Поделитесь опытом

Ответить
  • Виталий
19.05.17 08:53

бух-бух, интернет есть и в отпуске. Каким законом запрещено подписывать документы когда ты в аотпуске?

Ответить
  • Ева
19.05.17 08:45

Керівник підприємства є виконавчим органом управління юридичної особи, який діє на підставі Статуту і повноваження його припиняються у спосіб, визначений у Статуті. З часу його призначення (обрання) на посаду та до звільнення з посади його службові повноваження не припиняються. Факт надання відпустки керівнику, крім випадку, коли його повноваження передаються іншому працівникові у порядку тимчасового заміщення, не припиняє його посадових повноважень.

Ответить
  • ок
19.05.17 09:06

Колеги! Підкажіть, будь ласка,в кого є такий досвід - чи обов"язково міняти ключі і робити два підписи при прийнятті на роботу бухгалтера, чи можна залишити один підпис директора хоча б до закінчення дії нинішніх ключів? Зарані вдячна за підказки.

Ответить
  • Бух
19.05.17 23:03

ок, ключі не треба міняти, навіть, якщо головного прийняли. Якщо з правом підпису, то треба спочатку 1-опп подати. А потім зробіть ключ на буха, подайте повідомлення в податкову про реєстрацію ключів і все. Після того, як податкове прийме повілрмлення - можна пвдписувати. Договір також не потрібно новий відсилати

Ответить
  • Тім
19.05.17 10:34

ок, а може ваш бухгалтер - не головний, і не відповідає за весь бухоблік.

Ответить
  • Светлана
19.05.17 09:14

Не обязательно. Напишите что принят без права подписи

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям