Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.07.17
3208 16 Печатать

Часті запитання щодо обчислення та сплати податку з об'єктів житлової та нежитлової нерухомості фізичними особами

Чому я маю платити податок на своє майно?

Згідно з нормами Податкового кодексу України, податок на майно сплачується фізичними та юридичними особами, у тому числі нерезидентами, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. При цьому необхідно враховувати, що сума сплаченого податку на майно направляється до місцевих бюджетів та є однією зі складових їхньої дохідної частини. Тому від своєчасної сплати податку залежить розподіл та виділення коштів на реалізацію соціальних  програм.

Яким чином здійснюється обчислення суми податку до сплати?

Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів житлової  та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості, виходячи із загальної площі кожного з об'єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку. Ця ставка встановлюється за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад.

Чи можу я скористатися пільгою і не сплачувати цей податок?

При обчисленні суми податку з об'єктів житлової нерухомості застосовуються пільги, визначені п.п.266.4.1 п.266.4 ст.266 ПКУ, тобто, оподатковувана площа житлового об’єкта/об’єктів зменшується на:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

           Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Хто має сплачувати податок, якщо я – співвласник житлового приміщення?

Якщо житлова та/або нежитлова нерухомість належить кільком особам, то сплатити податок має кожна з них за належну їй частку.

Якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості також належить кільком особам, але не поділений в натурі, то платником є одна з таких осіб-власників, визначена за їхньою згодою, якщо інше не встановлено судом. У разі, якщо такий об’єкт перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб та поділений ними в натурі, то кожна з цих осіб сплачує податок на належну їй частку.  

Коли я отримаю повідомлення-рішення про сплату суми податку?

Податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

          Чи потрібно мені сплачувати такий податок, якщо я – власник житла у новобудові?

У цьому випадку податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

   У який спосіб мені діяти, якщо в отриманому повідомленні-рішенні є розбіжності?       

Ви маєте право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем свого проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у вашій власності;

розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у вашій власності;

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

У який термін я маю сплатити податок? 

Податок необхідно сплатити протягом 60 днів з дня вручення (отримання) податкового повідомлення-рішення.

Де мені здійснити оплату податку?

Сплачується податок за місцем розташування об'єкта/об'єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.

Сплатити податок у сільській та селищній місцевості можна через каси сільських (селищних) рад або рад об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про прийняття податків.

По материалам ГУ ДФС ДФС у Київській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ева
02.07.17 06:02

Такое впечатление, что авторы сами себе задают "удобные" для них вопросы. А ответить нужно на простой вопрос: В квартире 70 кв.м. проживает 5 человек. Считаются ли для них 10 кв.м. "лишними" - хоть конем гуляй?

Ответить
  • Сомневающийся
02.07.17 10:55

Ева, считаются, если собственник один

Ответить
  • z
04.07.17 07:36

Нет действительно ответа, если квартира больше 60кв. А собственников несколько. Сколько не читала,инфа размыта-там разные виды того как поделена недвиж.У меня напр.написано 1/2 квартиры

Ответить
  • данет
02.07.17 11:37

Чому я маю платити податок на своє майно?

Ответить
  • Сомневающийся
03.07.17 10:56

данет, потому что это прописано в НКУ

Ответить
  • клякса
02.07.17 12:05

повідомлення-рішення не пришло... идти самому в налоговую?

Ответить
  • ХМ
03.07.17 06:41

клякса, нет, не стоит идти. У них бардак в реестрах. Та недвижимость, с которой ничего не происходило лет двадцать, не внесена в электронные реестры. Пока они ее не обнаружат - налог не насчитают.

Ответить
  • оля
03.07.17 14:14

ХМ, поддерживаю, долго работала в бюро техинвентаризации, так вот, по сельской местности до 70% недвижимости нет в реестре, в реестре есть те объекты, по которым были сделки (купля-продажа, дарение), наследство, ввод в эксплуатации или добровольное внесение в реестр после 2004 года (когда этот реестр и заработал). В некоторых вообще до 100% недвижимости не в реестре, строились в 50-80 годах и живут, есть максимум техпаспорта, которых было достаточно для проведения света/газа. Поэтому спешить в налоговую не стоит

Ответить
  • z
04.07.17 07:38

оля, мне здается,что реестр заработал позже.Я оформляла наследство в 2010 году-данных в реестре нет

Ответить
  • ""
03.07.17 11:18

ХМ, а потом насчитают и еще со штрафом?

Ответить
  • Ольга
03.07.17 16:33

"", в минулому році сама (дура) намагалася перед державою прогнутися, заплатити податки (а на разі тисяч 32). щоб не бути винною, по ходу (знову ж таки дура) вибила з податкової рахунок на оплату, правда, видали його не до 1 липня, і мала змогу відстрочити платіж, (оов'язково вказуйте в повідомленні-рішення дату отримання!!!!), а цього року мовчу, районна інспеція розформована. все керівництво в області, коли "роздупляться" - моя фішка!!! А в попередніх коментарях - а чи дійде до мене черга? Не факт, по ходу це їхні проблеми, не наші, Вам повинні видати рішення повідомлення, Ви повинні в ньому розписатися, а факт відправлення Вам на поштову адресу- якщо отримали без повідомлення(бо я вже чула. що у них є фішка по факту поштового відправлення, дуже "розмито", отримали в поштовій скриньці - до свідос, ніхто не бачив що Ви його забрали, відбитки пальців ніхто не братиме, я ж кажу - проблеми їхні, ми намагаємося допомогти державі, а їй по...х

Ответить
  • оля
03.07.17 14:19

"", не будет штрафа, кроме того, пока там они Ваше имущество разыщут, а если оно не в реестре, как это сделать налоговики и сами не знают, потому как механизма получения информации из архивов бти (местных советов) пока нет, просто пройдет срок исковой давности, сэкономите налог за пару-тройку лет

Ответить
  • Виктория
03.07.17 12:17

"", штраф будет, только если вы получили уведомление и не уплатили в срок. Других оснований для штрафа в НКУ нет.

Ответить
  • olga
02.07.17 14:02

клякса, да, для сверки

Ответить
  • Ольга
03.07.17 16:27

olga, не варто. в минулому році сама (дура) намагалася перед державою прогнутися, заплатити податки (а на разі тисяч 32). щоб не бути винною, по ходу (знову ж таки дура) вибила з податкової рахунок на оплату, правда, видали його не до 1 липня, і мала змогу відстрочити платіж, (оов'язково вказуйте в повідомленні-рішення дату отримання!!!!), а цього року мовчу, районна інспеція розформована. все керівництво в області, коли "роздупляться" - моя фішка!!! А в попередніх коментарях - а чи дійде до мене черга? Дай Боже

Ответить
  • Было дело
04.07.17 13:33

В прошлом году не получили повідомлення до 01 июля. В декабре пришло со штрафом 100%. ДПИ аргументировала-что почта "Не нашла адресата". ЕСли БЫЛО отправлено, но вернулось как не врученное-ДПИ рассчитывает как врученное. Заметьте: повідомлення приходит на адрес недвижимости. (прецидент по нежитловой недвижимомти был)

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям