Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.07.17
3579 2 Печатать

Яким чином зареєструвати в Єдиному реєстрі акцизних накладних акцизну накладну, якщо на момент її складання покупець (отримувач) був платником акцизного податку, а на момент її реєстрації анульовано реєстрацію платником акцизного податку отримувача?

Відповідно до п. 231.3 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) акцизна накладна складається платником податку в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального.

 Пунктом 8 наказу Мінфіна від 25.02.2016 р. № 218 (далі – наказ) визначено, що в акцизній накладній, розрахунку коригування акцизної накладної вказуються основні реквізити особи (платника податку), що реалізує пальне, та особи - отримувача пального:

для юридичної особи - найменування та код за ЄДРПОУ;

для фізичної особи - прізвище, ім’я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (серія та номер паспорта зазначаються фізичними особами - підприємцями, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта).

Обов’язкові реквізити акцизної накладної, що ідентифікують отримувача пального, визначені підпунктами «г» та «ґ» п. 231.1 розд. VI ПКУ (код за ЄДРПОУ (для юридичних осіб), або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серія та номер паспорта (для фізичних осіб), повна чи скорочена назва юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податків), не вказуються при складанні акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної у разі:

реалізації отримувачам, що не є платниками акцизного податку з реалізації пального (кінцевим споживачам та суб’єктам господарювання, які відсутні у Реєстрі платників акцизного податку);

відвантаження пального на умовах, встановлених ст. 229 розд. VI ПКУ;

відвантаження пального з метою власного споживання;

втрати пального як в межах, так і понад встановлені норми втрат, псування, знищення пального, включаючи випадки внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з іншої причини, пов’язаної з природним результатом, а також внаслідок випаровування в процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого пального.

Таким чином, у рядку «Особа – отримувач пального» акцизної накладної зазначається код ЄДРПОУ або реєстраційний номер облікової картки платника податків – для фізичної особи платника акцизного податку з реалізації пального, який на дату складання акцизної накладної зареєстрований як платник такого податку, відомості про що занесені до Реєстру платників акцизного податку з реалізації пального.

Отже, якщо покупець на момент складання акцизної накладної був платником акцизного податку, то продавець пального повинен зареєструвати акцизну накладну в Єдиному реєстрі акцизних накладних із зазначенням покупця як платника акцизного податку.

 

По материалам Категорія 116.13.03 «ЗІР»
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • ксена
08.11.17 17:18

а якщо акцизна складена на неплатника і зареєстрована з порушенням терміну реєстрації, штраф буде нараховано?

Ответить
  • ксена
08.11.17 17:18

а якщо акцизна складена на неплатника і зареєстрована з порушенням терміну реєстрації, штраф буде нараховано?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям