Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.07.17
2435 0 Печатать

Як повернути зайво сплачений ПДФО з доходу від продажу нерухомого майна

Не оподатковують дохід фізичної особи від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного року нерухомого майна, яке перебуває у власності платника податку понад три роки

Не оподатковують дохід фізичної особи від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного року нерухомого майна, яке перебуває у власності платника податку понад три роки. Зазначена норма стосується продажу житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку та земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України, залежно від її призначення (п. 172.1 Податкового кодексу України; ПК).

Черговість продажу об’єктів нерухомого майна визначає фізична особа, що продає такі об’єкти (ст. 655 Цивільного кодексу України).

Якщо стороною договору купівлі-продажу, міни об’єкта нерухомого майна є юрособа чи підприємець, така особа є податковим агентом платника податку щодо нарахування, утримання та сплати ПДФО від такого продажу/обміну (п. 172.7 ПК).

Податковий агент має право проводити перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого ПДФО за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування (пп. 169.4.3 ПК).

Результати перерахунку ПДФО, зокрема з доходів у вигляді продажу нерухомого майна, відображають у формі № 1ДФ того періоду, в якому зробили перерахунок. А саме, суму надміру утриманого ПДФО зазначають у рядках 4 «Сума нарахованого податку» та 4а «Сума перерахованого податку» зі знаком «мінус».

Податковий агент може повернути або врахувати в рахунок сплати наступних платежів суму надміру сплачених податків, перераховану до бюджету понад нараховані суми грошових зобов’язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату.

Лист ДФС від 26.06.2017 р. № 828/6/99-99-13-01-01-15/ІПК

По материалам Головбух24

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям