Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.08.17
2673 0 Печатать

Нацбанк змінив розміри коригуючих коефіцієнтів для застави

Національний банк затвердив нові розміри коригуючих коефіцієнтів за видами активів, які приймаються ним як забезпечення виконання зобов’язань за операціями з рефінансування, операціями прямого репо та операціями за договорами про зберігання запасів готівки.

Метою застосування коригуючих коефіцієнтів є мінімізація втрат Національного банку України в разі реалізації процентного ризику, валютного ризику та ризику ліквідності, що призводять до зменшення справедливої вартості прийнятої ним застави. Коригуючі коефіцієнти застосовуються до справедливої вартості застави та залежать від її основних характеристик.

Так, Національний банк визначає стандартні коригуючі коефіцієнти для облігацій внутрішньої державної позики, згрупованих за такими характеристиками, як валюта номіналу, залишковий строк до погашення, розмір купону та наявність додаткових умов (наприклад, індексація або погашення шляхом амортизації). Коригуючий коефіцієнт для іноземної валюти та депозитних сертифікатів Національного банку України залишено без змін – 95% та 100% відповідно.

Також затверджено розмір граничного рівня зменшення обсягу заставлених активів (майна) на рівні 5%. Це означає, що Національний банк буде вимагати від банку внесення додаткових активів для забезпечення виконання зобов’язань лише у разі зменшення справедливої вартості застави за операціями з рефінансування, операціями прямого репо або операціями за договорами про зберігання запасів готівки з урахуванням коригуючих коефіцієнтів більше, ніж на 5%. Зменшення справедливої вартості застави в межах 5% буде покриватися за рахунок коригуючих коефіцієнтів.

Нові розміри коригуючих коефіцієнтів набувають чинності з 08 серпня 2017 року і вводяться в дію Наказом Голови Національного банку України від 07 серпня 2017 року № 760-но "Про затвердження розмірів коригуючих коефіцієнтів та граничного рівня зменшення обсягу заставлених активів (майна)".

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям