Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.09.17
2916 0 Печатать

Національний банк взяв участь у розробці проекту НАБУ з фінансового моніторингу

Національний банк України взяв активну участь у підготовці проекту Незалежної Асоціації банків України (НАБУ), мета якого - налагодити постійну, оперативну комунікацію та обмін досвідом банків у питаннях фінансового моніторингу.

Першим кроком на шляху реалізації проекту стала публікація найкращих практик банків, зібраних та впорядкованих в одному документі, оприлюдненому на сайті НАБУ.

"Ми підтримуємо ініціативу банківської спільноти та дії Незалежної Асоціації банків, яка взяла на себе важливу місію опрацювати, систематизувати та оприлюднити найкращі практики з досвіду банків, набутого ними під час виконання вимог законодавства з фінансового моніторингу. Це дозволить іншим банкам оперативно отримувати інформацію про такі практики та використовувати її у своїй щоденній роботі. Національний банк вдячний усім, хто допоміг підготувати документ, який, я впевнений, стане гарним практичним "посібником" зфінмоніторингу для банків України", - зазначив директор Департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігор Береза.

Метою застосування банками практичних рекомендацій є попередження проведення клієнтами банків ризикових схемних операцій, аналіз яких має здійснюватися на постійній основі по суті, а не формально. Крім того, практичні рекомендації наглядно ілюструють застосування банками ризик-орієнтованого підходу у різних проекціях.

Ідея заснування інформаційного фінансового посібника не нова. Вона активно використовується у США та Європі. Так, у Великобританії існує об`єднана керівна група по боротьбі з відмиванням коштів (JMLSG), що складається з провідних британських торгових асоціацій в галузі фінансових послуг. Вони збирають кращі практики англійських банків, які дають можливість виявлення схемних операцій виведення капіталу та ухилення від надання джерел надходження коштів.

За словами Ігоря Берези, Національний банк й надалі спільно працюватиме із банківською спільнотою над проектами, що допоможуть удосконалити систему боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму та розповсюдження зброї масового знищення.

Нагадаємо, у 2017 році Національний банк України змінив вимоги щодо управління банками ризиками в сфері фінансового моніторингу. Відповідні зміни передбачено постановою Правління від 25 травня 2017 року №42 "Про затвердження Змін до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу".

По материалам НБУ
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям