Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.09.17
4103 7 Печатать

Визначено головні напрямки роботи з комплексної реформи ДФС

В рамках Проекту з комплексної реформи Державної фіскальної служби визначено 4 головні напрямки роботи в короткостроковій перспективі. Це було затверджено 31 серпня на засіданні Комітету управління Проекту з комплексної реформи ДФС на чолі з Міністром фінансів Олександром Данилюком та за участі в.о. Голови ДФС Мирослава Продана, представників Мінфіну та ДФС.

Напрямки визначили за результатами 6-тижневої діагностики основних функцій та сервісів Державної фіскальної служби. Ключовою задачею Робочої групи у складі представників Мінфіну, ДФС і міжнародної консалтингової компанії був пошук шляхів підвищення ефективності операційної діяльності ДФС.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк наголосив, що для наближення роботи ДФС до світових стандартів та перетворенню її в сервісну організацію необхідно зменшити людський фактор, автоматизувати процеси та перейти до моделі роботи, коли більшість послуг платники податків можуть отримати в он-лайн режимі. «Цей підхід дав позитивні результати в інших державних відомствах в Україні та широко використовувався при наданні послуг фіскальними службами в світі, тому ДФС потрібно продовжувати осучаснювати свої підходи до роботи. Для кожного платника податків робота з ДФС має стати зручнішою,» – зазначив міністр.

Що було встановлено?

Функціонування ДФС можна зробити ефективнішим для держави та зручнішим для платників, сфокусувавшись на таких основних напрямках:

1. Обслуговування платників:
Близько 60% контактів платників з ДФС здійснюється через ЦОПи, що в три рази перевищує середній показник розвинених країн, де 20% - фізичні контакти, 20% - контакти через контактний центр (call-центр), 60% - контакти через електронні сервіси. В розрізі ЦОПів, близько 50% звернень - подача податкової звітності і платежі.

Працівників ЦОПів, які займаються обслуговуванням платників податків, можна розвантажити завдяки збільшенню кількості адміністративних послуг онлайн через ЕКП (електронний кабінет платника), тим самим полегшуючи взаємодію платників з ДФС (35 з 55 адмінпослуг податкового напрямку можуть повністю надаватись онлайн, інші можуть частково надаватись онлайн).

Наразі, лише 2,4% контактів з ДФС здійснюється через call-центр, що в 24 рази менше, ніж кількість фізичних контактів через ЦОПи. В той час, коли в середньому, в розвинених країнах співвідношення кількості фізичних контактів та контактів через call-центр - 1:1. Водночас, на сьогодні Національний контактний центр ДФС технічно в змозі обслуговувати лише 50% вхідних дзвінків (близько 5,5 тис. з 10 тис. вхідних дзвінків щодня).

2. Податкові перевірки:
- Можливо частково автоматизувати процес камеральних перевірок для ефективнішого використання наявних ресурсів.
- Якість документальних перевірок можливо вдосконалити шляхом оновлення та деталізації моделі податкових ризиків та чіткішим відбором підприємств для планових перевірок. Зараз модель видає до 10 разів більше підприємств, ніж можливо перевірити поточними ресурсами, а це передбачає ручне коригування.
- Вирішення цих питань зробить призначення і результати перевірок об’єктивнішими.

3. Погашення боргу:
- Через високе навантаження на одного податкового керуючого (близько 800 юридичних осіб та ФОПів-боржників) велика кількість боржників відправцьовується неефективно, або не відпрацьовується взагалі.
- Більше 50% обсягу податкового боргу має надзвичайно низьку ймовірність стягнення (підприємства без активів, банкроти, ліквідовані банки, тощо).
- Вирішення зазначених проблем дозволить збільшити надходження до бюджету.

4. Робота з персоналом:
- Виявлено потенціал для ефективнішого розподілу функцій між працівників (приклад: в розвинених країнах погашенням боргу в середньому займається 13% всього персоналу податкових, у той час як в українській ДФС - 4%).
- Недостатньо інструментів направлених на підвищення мотивації персоналу.
- Скорочення персоналу було нерівномірним (~25% в одних областях і більше 50% у інших), що призводить до різного навантаження в залежності від регіону.
- Вирішення цих питань дозволить краще мотивувати працівників та ефективніше розподілити обов’язки.

Що далі?

Комітет управління Проектом погодив першочергові кроки за кожним з напрямків. Це перелік швидких змін, що вже в короткостроковій перспективі підвищать ефективність операційних процесів у ДФС, полегшать процес сплати податків для платників, і які стануть запорукою подальших перетворень. Серед них:

1. Обслуговування платників:

Систематизувати та пришвидшити процес розвитку онлайн-послуг.

Почати розширення та вдосконалення контактного центру ДФС (call-центру), щоб будь-який платник податків міг отримати якісну консультацію по телефону, а в майбутньому й замовити адміністративну послугу.

Проаналізувати перспективи та шляхи розвитку ІТ-систем ДФС для того, щоб зробити ДФС захищеною та провідною установою в ІТ.

2. Податкові перевірки:

Розробити логіку та алгоритм автоматизації камеральних перевірок.

Вдосконалити моделі визначення податкових ризиків використовуючи розширену аналітику.

3. Погашення боргу:

Розробити і впровадити системи пріоритизації та сегментації боржників, що дозволить скеровувати ресурси податкових керуючих на боржників з високою ймовірністю стягнення.

Запустити спеціальний підрозділ для контакту з активними боржниками за прикладом банківського сектору (контактний центр для вихідних дзвінків).

4. Робота з персоналом:

Розробити та впровадити ініціативи для підвищення мотивації.

Детально проаналізувати розподіл функцій між працівниками та розробити рішення для підвищення їхньої ефективності.

Проаналізувати та впровадити найкращі світові методологічні практики навчальних програм.

Комітет управління зустрічатиметься регулярно і затверджуватиме подальші кроки для впровадження комплексної реформи ДФС.

Нагадаємо, що Проект з комплексної реформи ДФС був запущений Міністерством фінансів та ДФС за підтримки Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та за участі провідної міжнародної консалтингової компанії у червні 2017 року.

ЗАВАНТАЖИТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ

По материалам Мінфін

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • 111
06.09.17 08:55

Міністр фінансів України Олександр Данилюк коли ты вже поймеш що для того щоб ДФС наблизити до світових стандартів, та й взагалі усю країну, потрібно в першу чергу ЗАРПЛАТУ наблизити до світових стандартів.

Ответить
  • Ольга
06.09.17 16:50

111, До каких свитовых стандартов? В странах нет нигде дфс

Ответить
  • Лорик
06.09.17 09:08

И не только зарплату. Экономику поднять из руин нужно. Все разворовали, заводы на метал пустили, поля заростают сорняками, лес вывозят. Реки цветут, скоро вода станет на вес золота. Все делается только ради наживы. Когда уже понажираются? А они думают о том что бы колличество инспекторов увеличить для выбивания долга, и неподьемными штрафами пытаются наполнить бюджет.

Ответить
  • аля-ля
06.09.17 09:20

Зараз взагалі крайніх не знайдеш. Була заборгованість по податку. При реорганізації відділення податкової , нова податкова ще раз нарахувала податок. Реальна заборгованість давно сплачена. А безпідставну заборгованість ніхто і не збирається зменшувати. Куди тільки не зверталися. Повний безлад, які там спеціалісти?

Ответить
  • Ия
06.09.17 10:02

Через три с половиной года после прихода к власти наконец-то определились с главными направлениями реформирования ДФС. А до этого были переименование этого фискального органа, реорганизация районных отделений, в которых остались только функции по приему отчетности и канцелярия, контактный центр ДФС (0-800-501-007) не так давно объединили с другими службами, теперь не так просто туда дозвониться. Теперь будут его расширять. И т.д. и т.п. Не знаю, какие поколения бухгалтеров дождутся всех изменений, чтобы можно было работать спокойно, уверенно, не боясь, что за малейшую ошибку, исправляя ее, нужно заплатить не хилые штрафы. А нам только и сообщают о том, какие последствия за ошибки в форме 1-ДФ, какие штрафы за не уведомление о приеме на работу сотрудника. В какой-либо европейской стране,куда мы идем семимильными шагами и с которых берем пример, есть такие поборы? Бухгалтер, как сапер, не имеет права на ошибку. Почему эти вопросы никогда не пересматриваются нашими законодателями?

Ответить
  • Буржуй
07.09.17 12:50

Да везде дикий бардак. В какую госслужбу не посмотри. Везде "покращення" выливаются накрученными проблемами. На словах улучшают , а на деле только ухудшают.

Ответить
  • ТАНЯ
08.09.17 17:08

Меня всегда умиляют эти наши реформаторы, которые сначала шашкой машут а потом думают И так везде Сократили- некому работать, опять набираем Полицию -милицию реформировали реформировали,люстрировали люстрировали, селфи устраивали , а в итоге получили еще хуже ,чем было

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям