Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.10.17
5494 7 Печатать

Кіберполіція розповіла про нові схеми смс-шахрайств

Однією із таких «новинок», які використовують зловмисники, є підміна перших трьох цифр номеру телефону (відповідного коду оператора чи стаціонарних номерів). Кіберполіція радить у жодному випадку не повідомляти стороннім особам дані, за допомогою яких шахраї можуть отримати доступ до вашого особистого банківського рахунку, а у випадку надходження подібних СМС-повідомлень – по інформацію звернутися за номерами, вказаними на підтверджених офіційних джерелах.

Зловмисники діють зазвичай за наступною схемою: використовуючи послугу телекомунікаційних операторів, щодо підміни номеру (перших трьох цифр коду оператора), під виглядом банківської установи розповсюджують СМС-повідомлення з інформацією про блокування банком платіжної картки. Для вирішення питання щодо «розблокування» картки, вони пропонують зателефонувати на вказані у СМС номери телефонів.

Коли власник платіжної картки телефонує за цим номером, шахраї, видаючи себе за працівників банківської установи, дізнаються інформацію про номер банківської картки, CVV-код, пароль до Інтернет-банкінгу та інші дані. Під час телефонної розмови вони розповідають, що на номер мобільного телефону клієнта буде надіслано смс-повідомлення, за допомогою якого картку буде розблоковано.

Маючи всю цю інформацію злодії отримують доступ до банківських рахунків потерпілого, звідки знімають усі заощадження, перераховуючи їх на підконтрольні банківські рахунки.

Звертаємо увагу, що здебільшого шахраї використовують номери різних операторів мобільно зв’язку та стаціонарних телефонів. Слід зазначити, що практика виявлення злочинів такої категорії свідчить про те, що геолокація більшості номерів телефонів, які використовуються злочинцями знаходиться на тимчасово-окупованій території Донецької та Луганської областей.

Зважаючи на це, спеціалісти з Департаменту кіберполіції рекомендують не надавати свої персональні дані, номер та строк дії банківської картки, PIN-код, CVV2/CVC2 коди або іншу інформацію відносно себе стороннім особам. Особливо, не рекомендується надавати цю інформацію, реагуючи на СМС-повідомлення, нібито, надіслані від імені банку.

У разі отримання подібного СМС-повідомлення поліція радить у першу чергу телефонувати за номером телефону банківської установи, який зазначений безпосередньо на Вашій картці чи номери телефонів зазначені на офіційних сайтах банківських установ, в яких Ви обслуговуєтесь.

По материалам Кіберполіція
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • SHADOW
01.10.17 08:24

каким надо быть "лохом", чтобы все это рассказывать посторонним людям? мне как то тоже звонили, все интересовались в каком банке карточка(а то мол платеж с нее сделали), а они очень переживают в 2 часа ночи. )))) были посланы на йух.

Ответить
  • Ольга1989
02.10.17 12:26

SHADOW, я отримала повідомлення ніби від "Ощадбанку", що моя картка заблокована. Найсмішніше те, що в "Ощаді" в мене не відкрито жодних рахунків, відповідно і блокувати нічого))). А чоловікові надіслали повідомлення з проханням набрати відповідну комбінацію цифр для того, щоб активувати послугу "Повірена особа", ніби-то хтось хоче промоніторити його рахунки. Послали їх туди ж, куди і ви своїх.

Ответить
  • Марина
02.10.17 14:06

Ольга1989, "Ощадбанк" всей Украине шлет, как я выясняла (правда, не в банке), была у нас у всех история "Юлина тысяча", кто-то подавал документы для открытия карточки, а большинство - нет, но как будто, должны были открыть всем "заочно", а теперь срок действия истек. Всем моим знакомым и мне приходили эти уведомления о блокировке карты (хотя в Ощадбанке ничего даже не платили), в моем окружении нашелся даже тот, кто оформлял карточку для получения тысячи, ему так же пришло это уведомление. Но это всё наши домыслы, в банк никто не ходил, поэтому нельзя исключить и "шахрайство".

Ответить
  • ок
02.10.17 15:08

Марина, у отца карточка Ощадбанка для получения пенсии. приходило такое СМС о блокировке, и не один раз с разных номеров. звонил в банк, зачитывал им номера, всё записали, сказали, что мы к этим номерам отношения не имеем

Ответить
  • SHADOW
02.10.17 13:45

данные мошенники стараются звонить или ночью или сразу "ошарашивать", типа ребенок сбил кого то или в милицию забрали. многие ведутся, особенно если с детьми связано.

Ответить
  • Натали
02.10.17 17:11

SHADOW, только если это не откровенная хрень. Моей маме, например, позвонили и сказали, что, мол, ваш сын в милиции. А чтобы вы понимали, я одна в семье))) Так что иногда эти "шахраї" дают-таки маху

Ответить
  • SHADOW
02.10.17 20:08

Натали, а моей маме пришлось валерьянку пить, когда за внука позвонили. связи с ним нет. в трубке плачущий голос (похож на него). штуку зеленых хотели. я сразу сказал, что это развод. а у него просто телефон сел, а он у соседей был.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям