Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.10.17
5518 1 Печатать

Майбутнє аудиторської професії в Україні: яким воно буде?

Відповідь на це питання з’ясовували учасники конференції «Майбутнє аудиторської професії: міжнародний досвід та шлях України», яка відбулася у Києві 29 вересня 2017 року.

Роботу над впровадженням реформ у сфері аудиту з метою наближення та гармонізації національного законодавства, яке регулює обов’язковий аудит та аудиторську діяльність, до вимог і положень законодавства ЄС, в Україні розпочато в 2014 р.

Перший варіант законопроекту «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» було оприлюднено на сайті Міністерства фінансів України в серпні 2015 р. Протягом тривалого часу документ доопрацьовувався в Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики робочою групою, до складу якої ввійшли народні депутати, представники професії, експертного середовища. Попри це у Міністерстві фінансів наполягли, щоб у сесійній залі 22 червня 2017 р. розглядався саме урядовий варіант законопроекту. Як наслідок, його відправлено в Комітет для підготовки до повторного першого читання.

За словами Голови Комітету Ніни Южаніної, нова версія напрацьованого законопроекту за № 6016-д є компромісною, сприймається аудиторською спільнотою та є сподівання, що буде прийнятою в парламенті найближчим часом.

На необхідності проведення реформи аудиту в нашій державі наголосив глава представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі. «Наріжним каменем між Україною та ЄС є документ під назвою Угода про асоціацію з ЄС. Основним завданням є стимулювання та гармонізація українського законодавства із такими ж нормами ЄС. Україна потребує реформи аудиту, не тільки для угоди про асоціацію, а й для досягнення доброчесності. Стало катастрофою те, що два роки реформа блокувалася в Україні», — зазначив він.

На прикладах функціонування в різних країнах органу суспільного нагляду у сфері аудиту, який також планується запровадити в Україні, детально зупинився старший експерт з питань бухгалтерського обліку та аудиту Проекту EU-FINSTAR Представництва ЄС в Україні Джон Хупер.

слайд1.jpg

слайд2.jpg

слайд3.jpg

Про модель функціонування органу суспільного нагляду, роль і місце в регулюванні професії Аудиторської палати України, а також переваги майбутньої реформи аудиту йшлося у презентації Міністерства фінансів України.

слайд4.jpg

слайд5.jpg

слайд6.jpg

слайд7.jpg

слайд8.jpg

слайд10.jpg

Чи працюватимуть українські аудитори за європейськими стандартами вже з наступного року, залежить від результатів голосування за законопроект №6016-д. За сподіванням Ніни Южаніної, на розгляд документа варто очікувати орієнтовно в середині листопада.

За підсумками конференції було прийнято Резолюцію про підтримку аудиторською спільнотою гармонізації українського законодавства з законодавством ЄС.

По материалам Офіційний сайт Ніна Южаніна

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ауд
08.10.17 20:13

Коррупция разъела весь аудит аппарат, сами себя финансируют за счет фирм и аудиторов. Честность? Далеко не всегда, бабло решает!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям