Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.10.17
3175 0 Печатать

Нацбанк посилює вимоги до інформаційної безпеки та кіберзахисту в банках України

Правління Національного банку України 28 вересня 2017 року прийняло постанову № 95, якою затвердило Положення про організацію заходів із забезпечення інформаційної безпеки в банківській системі України (далі – постанова № 95).

Постановою № 95 вперше передбачається регулювання Національним банком питань безпеки інформації та кіберзахисту банківської системи України шляхом визначення обов’язкових вимог щодо організації заходів інформаційної безпеки, які поетапно мають впроваджуватися банками:

1-й етап (основний – впровадження базових заходів інформаційної безпеки) – до 01 березня 2018 року,

2-й етап (впровадження додаткових заходів – для підвищення рівня зрілості інформаційної безпеки) – до 01 вересня 2019 року.

Зокрема вказані заходи безпеки інформації включають в себе:

  • захист від зловмисного коду,
  • заходи безпеки при використанні електронної пошти,
  • контроль доступу до інформаційних систем банку,
  • заходи безпеки в мережі банку,
  • криптографічний захист інформації тощо.

Також постановою № 95 визначається поняття критичних бізнес-процесів банку з точки зору інформаційної безпеки та сфера застосування банками системи управління інформаційною безпекою (СУІБ).

Крім того, відповідно до провідного світового досвіду з питань інформаційної безпеки, документ передбачає призначення в банках відповідальної особи за інформаційну безпеку (Chief Information Security Officer, CISO) та наділення її повноваженнями, достатніми для прийняття управлінських рішень. Також банки повинні сформувати окремі підрозділи з інформаційної безпеки виключно зі штатних працівників банку, які безпосередньо підпорядковуються CISO.

Імплементація норм постанови № 95 дасть можливість:

  • посилити вимоги до захисту інформації в інформаційних системах банків з урахуванням актуальних кіберзагроз;
  • визначити принципи управління інформаційною безпекою в банках;
  • визначити принципи криптографічного захисту інформаційних систем Національного банку України;
  • установити обов’язкові мінімальні вимоги щодо організації заходів із забезпечення безпеки інформації;
  • установити вимоги до інформаційних систем банків, що взаємодіють з інформаційними системами Національного банку України.

Постанова № 95 визначає принципи забезпечення та управління інформаційною безпекою, які базуються на нових, уведених в дію з 1 січня 2017 року, національних стандартах України з питань інформаційної безпеки, та принципах забезпечення інформаційної безпеки і кіберзахисту, що притаманні міжнародній практиці.

Постанова № 95 набирає чинності з 1 березня 2018 року, крім розділу V "Додаткові заходи безпеки інформації", вимоги якого наберуть чинності з 1 вересня 2019 року.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям