Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.10.17
5206 0 Печатать

Деякі питання оподаткування податком на доходи фізичних осіб

Начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Інна Андрущак провела сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Питання оподаткування податком на доходи фізичних осіб».

Питання 1. Доброго дня. Чи має право аспірант, який працює та отримує заробітну плату на підвищений розмір податкової соціальної пільги?

Відповідь. Доброго дня. Відповідно до п.п. «г» п.п. 169.1.3 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ), з урахуванням норм абз. 1 п.п. 169.4.1 ПКУ аспірант має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150% суми пільги, яка визначена п. 169.1 ПКУ.

При цьому п.п. 169.2.3 ПКУ передбачено, що податкова соціальна пільга не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

Отже, якщо аспірант отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до заробітної плати такого платника податку не застосовується, якщо аспірант, який не отримує стипендію або отримує спонсорську стипендію і одночасно з навчанням працює та одержує заробітну плату то такий студент має право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 150% при умові, що розмір його заробітної плати на місяць не перевищує  у 2017 році – 2240 гривень.

При цьому він повинен надати працедавцю довідку з навчального закладу або наукової установи про те, що він там навчається та не одержує стипендію з бюджету.

Питання 2. Підкажіть, будь ласка, на який розмір податкової соціальної пільги мають право батьки, які утримують двох і більше дітей до 18 років?

Відповідь. Платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 100відс. суми пільги, яка визначена п.п.169.1.1 ПКУ, у розрахунку на кожну таку дитину (у 2017 році цей розмір складає 800 гривень).

Питання 3. Як оподатковується ПДФО дохід у вигляді спадщини (подарунку), отриманий платником податку від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення - резидентів у 2017 році?

Відповідь. Вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими) від членів першої, другої ступенів споріднення, оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб (п.п. «а» п.п. 174.2.1 ПКУ).

Фізичні особи - резиденти, які отримують спадщину (подарунок) від фізичної особи - резидента, які не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % від вартості будь-якої спадщини (подарунку) та військовий збір за ставкою 1,5%.

Питання 4. Таке питання. Як проводиться оцінка вартості об’єктів нерухомого майна для розрахунку ПДФО при отриманні фізичною особою спадщини (подарунку)  від родичів першого та другого ступеня споріднення?

Відповідь. У разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

В інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена згідно із законом. При цьому, питання оцінки вартості об’єктів спадщини (подарунку) відноситься до компетенції Фонду державного майна України.

Питання 5. Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати платник податку до контролюючого органу щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки, щодо суми коштів, сплачених за навчання?

Відповідь. Відповідно до ст. 166 ПКУ платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено п. 166.3 ПКУ.

Отже, фізична особа, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання, на вимогу контролюючого органу, крім декларації про майновий стан і доходи, надає: відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери; договір з навчальним закладом; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення); тощо.

Для прискорення проведення контролюючим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до контролюючого органу копії зазначених документів.

По материалам ГУ ДФС у Дніпропетровській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям