Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.11.17
2865 1 Печатать

Дохід у вигляді інвестиційного прибутку, отриманий фізичною особою від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, ПДФО не оподатковується

Відповідно до ст. 10 Закону України від 23.02.2006 р. № 3480-IV «Про цінні папери та фондовий ринок» облігації внутрішніх державних позик України – це державні цінні папери, що розміщуються виключно на внутрішньому фондовому ринку і підтверджують зобов’язання України щодо відшкодування пред’явникам цих облігацій їх номінальної вартості з виплатою доходу відповідно до умов розміщення облігацій.

Постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 80 «Про випуски облігацій внутрішніх державних позик» встановлено, що Мінфін виступає емітентом державних облігацій.

Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі – ПКУ), відповідно до п.162.1 якого платником податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Статтею 165 ПКУ визначено виключний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Законом України від 21.12.2016 р. № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», який набрав чинності 01.01.2017 р. внесено зміни, зокрема, до п.п.165.1.52  ПКУ.

Так, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема інвестиційний прибуток від операцій з державними цінними паперами, емітованими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, з урахуванням курсових різниць (п.п.165.1.52 ПКУ).

Отже, з 01.01.2017 р. дохід, отриманий фізичною особою – резидентом у вигляді інвестиційного прибутку від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, емітованих Міністерством фінансів України, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, тобто не оподатковується податком на доходи фізичних осіб

По материалам ГУ ДФС у Дніпропетровській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Nadin
04.11.17 08:16

А вот и скрытые льготы для богатых!!! Стоимость одной облигации составляет не менее 100 000,00 грн!!! Кто может себе позволить вкладывать ТАКИЕ деньги в облигации??? Это выгодно, это надежно, но это слишком дорого для обычных граждан. Покупают облигации только супер богатые люди... Вот для них то и придумали еще одну льготу. Это, наверное, после того, как наш президент дополнительно задекларировал еще дополнительный доход в 1 млн грн полученных процентов... И зачем платить лишнее в доход??? Ведь эта льгота коснется только избранных... Так и живем...в справедливом государстве...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям