Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.11.17
4328 0 Печатать

У Віснику НБУ: про співпрацю фірм та банків, банківські ризики та зміну обмінного курсу

Актуальні проблеми управління ліквідністю, взаємозв’язку між ризиком ліквідності та кредитним ризиком у банківській сфері, а також ефекти зміни обмінного курсу вивчаються дослідниками у статтях, опублікованих у Віснику НБУ.

  • Співпраця фірм з банками та її вплив на запаси готівки корпорацій

У статті "Чи впливають зв'язки між фірмами і банками на корпоративні запаси готівки?" начальник відділу наукових досліджень НБУ Андрій Цапін вивчає вплив співпраці фірм з банками на запаси готівки корпорацій. Для цього автор досліджує дані понад 4000 українських компаній за період з 2008 до 2015 року. Емпіричні дані свідчать про те, що тривала співпраця з банками та наявність декількох банків-партнерів суттєво впливають на формування фірмами запасів готівки. Зокрема, збільшення тривалості відносин фірми з основним банком-партнером спочатку дозволяє компанії знизити потребу в акумуляції готівкових резервів, але подальше поглиблення співпраці змушує компанію нарощувати обсяги готівки на рахунках. Автор підкреслює, що компанії, які додатково залучають банки для обслуговування, зберігають більше готівки, тоді як висока конкуренція між банками дозволяє фірмам зменшити потребу у готівці. Результати дослідження також свідчать, що зв'язки банків з фірмами сприяють останнім у вирішенні агентських конфліктів та дозволяють фірмам знизити їх фінансові обмеження.

  • Вплив кредитного ризику на рівень ліквідності

Представники Школи менеджменту Університету Шефілду (Сполучене Королівство) Рую Цай та Мао Чжан у статті "Як кредитний ризик впливає на ризик ліквідності? На прикладі українських банків" досліджують зв'язок між двома основними видами ризику у банківської діяльності – ризиком ліквідності та кредитним ризиком. На основі сформованої авторами вибірки даних українських банків за період з І кварталу 2009 року до IV кварталу 2015 року встановлено пряму залежність між кредитним ризиком та ризиком ліквідності. Результати дослідження засвідчують, що банки зі значною питомою вагою непрацюючих кредитів можуть виявитися неспроможними своєчасно виконувати вимоги вкладників щодо зняття депозитів. Це призводить до зростання ризику ліквідності. Результати дослідження свідчать, що виявлений зв’язок між кредитним ризиком та ризиком ліквідності є суттєвим для банків з іноземним капіталом та великих банків.

  • Вплив зміни обмінного курсу на макроекономічні показники

У статті "Вплив передбачуваних і непередбачуваних змін обмінного курсу в Україні" професор Львівського торгово-економічного університету Віктор Шевчук здійснив оцінку впливу передбачуваної і непередбачуваної компонент номінального ефективного обмінного курсу на основні макроекономічні показники економіки України (за квартальними даними за 1999 ‒ 2016 роки). Автор  робить висновки, що девальвація гривні прискорювала інфляцію оптових цін, погіршувала динаміку ВВП та промислового виробництва. Зазначені ефекти помітні переважно після фінансової кризи 2008 ‒ 2009 років. Водночас встановлено, що на рівень виробництва в аграрному секторі впливали лише непередбачувані зміни обмінного курсу.

З вересня 2015 року «Вісник Національного банку України» публікується на сторінках Офіційного інтернет-представництва НБУ зі щоквартальною періодичністю в електронному форматі українською та англійською мовами.

Редакційна колегія видання запрошує науковців, експертів, фінансистів та представників банківської академічної спільноти долучитися до наукових пошуків у межах тематики журналу та надсилати дослідницькі матеріали для розгляду і публікації на адресу: journal@bank.gov.ua.

Детальну інформацію про видання та вимоги до статей можна отримати за посиланнями:

"Вісник Національного банку України"

Visnyk of the National Bank of Ukraine

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям