Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.11.17
10989 21 Печатать

Об индексации зарплаты новопринятых работников

Пунктом 5 Порядка проведения индексации денежных доходов населения, утвержденного постановлением Кабинета Министров Украины от 17.07.2003 г. 1078 определено, что значение индекса потребительских цен принимается за 1 или 100 процентов в месяце, в котором происходит повышение тарифных ставок (окладов). Исчисление индекса потребительских цен для проведения дальнейшей индексации осуществляется с месяца, следующего за месяцем повышения тарифных ставок (окладов).

Пунктом 102 Порядка предусмотрено, что для работников, которые переведены на другую работу на том же предприятии, в учреждении или организации, а также переведенные на работу на другое предприятие, в учреждение или организацию либо в другую местность и в связи с изменениями в организации производства и труда в случае продолжения такими работниками работы, для новопринятых работников исчисление индекса потребительских цен для проведения индексации осуществляется с месяца, следующего за месяцем повышения тарифной ставки (оклада), по должности, которую занимает работник.

Учитывая изложенное и приведенные в письме данные, для новопринятых работников и работников, принятых на работу в порядке перевода с другой должности, исчисление индекса для проведения индексации должно осуществляться с месяца, следующего за месяцем повышения тарифной ставки (оклада) согласно решению правительства.

Письмо Минсоцполитики от 25.10.2017 г. № 97/0/66-17

По материалам: Buhgalter.com.ua

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Бух2
22.11.17 08:39

"с месяца, следующего за месяцем повышения тарифной ставки (оклада) согласно решению правительства."А де "по должности, которую занимает работник.". Що змінився Порядок чи підхід? Пишіть краще.

Ответить
  • Тетяна
22.11.17 09:11

Бух2, все ж написано в абзаці другому, читайте п. 10.2 Порядку 1078. Діє з 01,12,2015,

Ответить
  • Бух2
22.11.17 13:10

Тетяна, без цієї фрази, останній абзац все змінює.

Ответить
  • Ира
22.11.17 09:54

А как определить базовый месяц?Например у меня для должности продавца базовый месяц январь.Я 1 октября приняла на работу еще одного продавца получается для нового базовый тоже будет январь но индекс я начисляю в ноябре или для нового базовым будет октябрь. не могу разобраться.

Ответить
  • Бух2
22.11.17 13:13

Ира, все залежить від того, коли ви ввели посаду нового продавця чи може вона у вас була введена одночасно зпосадою старого продавця. Була вакансія?

Ответить
  • Бух2
22.11.17 13:13

Ира, все залежить від того, коли ви ввели посаду нового продавця чи може вона у вас була введена одночасно зпосадою старого продавця. Була вакансія?

Ответить
  • юлия
22.11.17 12:48

Ира, Ира, базовый тоже будет январь но индекс начисляете с ноября,сума индексации будет у обоих продавцов одинаковая в ноябре

Ответить
  • Марія
22.11.17 12:21

Ира, для нового буде базовим теж січень, а сума індексації буде як і в "старого" продавця, тобто розрахунок буде однаковий для обох. Зараз не має значення місяць прийняття, а має значення останнє підвищення за посадовим окладом в цілому по підприємству для визначення базового місяця.

Ответить
  • Наталья
22.11.17 10:01

Если повышение зарплаты (3200грн.)состоялось в январе,то какой месяц считается базовым для "старого" работника-январь или февраль?

Ответить
  • 911
22.11.17 10:35

Хтось може пояснити який взаємозвязок із "посадою" та "окладом"? Чуому не можна на одну і туж посаду прийняти людей з різними окладами в залежності від їх кваліфікації. В якому документі врешті решт можна побачити звязок посади та оклада тільки не кажіть що в "штатному розписі" - форми такого документа взагалі в природі не існує.....

Ответить
  • ^^^
22.11.17 16:15

911, можете платить в зависимости от квалификации, создайте аттестационную комиссию, установите разрядность, например может быть слесарь 1 разряда, 2 разряда с разными окладами или бухгалтер, бухгалтер 2 категории, ведущий бухгалтер, старший бухгалтер, принцип вы поняли. Либо еще как-то разделите, по участкам например, тогда можно без комиссии, будет подразумеваться, что люди на одной должности выполняют разную работу, потому и разная зарплата, допустим на производстве те же слесаря работают на разных участках.

Ответить
  • Лорик
22.11.17 14:19

911, Вы правы. как озвучили на семинаре, Штатное расписание принципе только для удобства бух-ра, но не является на сегодняшний день обязательным. Сегодня важно иметь Схему должносных окладов, где прописаны по группам ( а их 9) должность и коэффициент к мин зарплате. ( и отсюда формируется оклад) за несоблюдение квалификац соотношений 32000 штраф на каждого работающего, у кого это соотношение нарушено

Ответить
  • а у нас
22.11.17 10:58

911, ""штатному розписі" - форми такого документа взагалі в природі не існує"" А відповідно якого документу ви приймаєте на роботу, встановлюєте посаду і нараховуєте заробітну плату? Для цього і існує штатний розпис. В штатному розписі може бути кілька однакових посад з різними окладами. Якщо ви добавлєте штатні одиниці до існуючої посади , то базовим буде місяць як і для "старих" працівників, якщо вводите ту ж посаду, але з іншим посадовим окладом, базовим буде місяць введення посади.

Ответить
  • 911
22.11.17 11:12

а у нас, Ще раз повторю, форма штатного розпису НЕ ЗАТВЕРДЖЕНА - перелік посад в стовпчик теж можна назвати штатним розписом, без всяких там окладів і що і як тоді? ЗП може зазначатись в наказі про прийняття на роботу. Посадовий оклад теж не догма, продевець чи менеджер можа працювати на % від продажів при підняті цін відповідно підіймається з/п. І як тоді? Є також відрядна оплата праці там в принципі можна привязатись до розцінок за той чи інший вид робіт/продукції, але що якщо припустимо різноробочий сьогодні копає грунт за розцінками які останній раз підіймали в квітні, а завтра засипає яму за розцінками які підіймали в жовтні, а післязавтра возить цеглу ще за третіми розцінками.І як тоді? ЗП це як прописано в КзПП " винагорода" поняття набагато ширше, а творці закону привязали індексацію до візького поняття посадового окладу посилаючись на документ форму якого не затверджено

Ответить
  • Бух2
22.11.17 13:16

911, Спочатку треба визначитися, яка у вас форма оплати праці і від того виходити. А ви тут навалили і відрядну і грейдову...

Ответить
  • 911
22.11.17 13:56

Бух2, ну то все для прикладу, але так для різних категорій працівників може бути різна форма оплати праці наприклад адміністрація на окладах виробництво на відрядній відділ продіжів на % то нормально

Ответить
  • Я
22.11.17 13:11

911, на самом деле даже если у вас %,то какой-то-минимльный оклад должен быть+%.От него и надо плясать

Ответить
  • 911
22.11.17 14:17

Я, мінімальний оклад повинен бути? чому ?- бо так прописано в нормативці? - ні таке ніде не прописано? бо так було в СССР? ну тоді да - я розумію що для 90% бухгалтерів зп= оклад/норма днів*відпрац.днів і коли вони думають що може бути по іншому то їх лякає. Але креативна фантазія керівників не завжди обмежується поняттям оклад, це може бути як вище згадувалось і % і відрядна і бонуси та що завгодно в принципі керівник може щомісяця домовлятись з працівником про зп -і все це буде вкладуватись в норми КзПП як винагорода. Наприклад в свій час робив в будівництві і там була слідуюча форма оплати праці назвемо її "бригадна" - бригада виконувала будівельні роботи а в кінці місяця виконані роботи "процентувались" та складався акт КБ-2 де окремою сумою прописувалась зп, ця сума доводилась до прораба який уже "ділив" її між працівниками бригади і ділив не просто порівно а з урахуванням того як хто працював (коефіцієнт трудової участі) ну і який базовий місяць в якогось конкретного працівника повинен бути?

Ответить
  • eMelya
23.11.17 01:28

911, зарплата, гарантована законодавством завжди повинна бути, а виплати, нараховані з використанням КТУ вже йдуть як додаткова оплата. Жоден роботодавець не може порушити вимоги законодавства в частині обов'язкових державних гарантій в оплаті, які б фантазії в нього не були. В трудовому договорі зазначаються основні форми оплати праці: тарифна, погодинна або відрядна. Немає штатнокго розпису - є трудовий договір та накази на підвищення тарифів та розцінок, табель - всі дані для нарахування зарплати, індексації та доплати до мінімалки.

Ответить
  • а у нас
22.11.17 15:13

911, а як ви тоді дотримуєтеся норми закону щодо мінімальної заробітної плати? Адже, як не крути, це закон і тут нікуди не дінешся

Ответить
  • юлия
22.11.17 12:03

911, это какой то, кашмар. Как всё это вы считаете)

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям