Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.01.18
37544 9 Печатать

Затверджено Порядок призначення соц.допомоги непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсію

Постановою КМУ від 27 грудня 2017 р. № 1098 затверджено Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Соціальна допомога призначається непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсію у зв’язку з відсутністю страхового стажу, за наявності в неї не менш як 15 років страхового стажу.

Розмір тимчасової допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, і середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не може перевищувати 100 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Тимчасова допомога не призначається у разі, коли:

  • середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців перевищує 100 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
  • особа одержує пенсію або державну соціальну допомогу, що призначається відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам” або “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”;
  • особа або члени її сім’ї протягом 12 місяців перед зверненням за наданням тимчасової допомоги здійснили купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, іншого транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатили послуги (одноразово) з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, іншого транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв’язку, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень;
  • особа працює, провадить іншу діяльність, пов’язану з отриманням доходу;
  • за результатами вибіркового обстеження матеріально-побутових умов сім’ї виявлено, що особа має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно (здавання в найм або в оренду житлового приміщення (будинку) або його частини; один чи кілька членів сім’ї працюють без оформлення трудових відносин в установленому порядку; можливість отримання доходу від утримання худоби, птиці, інших тварин; дохід від народних промислів, використання наявної сільськогосподарської техніки, вантажних машин, мікроавтобусів тощо);
  • у власності особи або членів її сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. метр на одного члена сім’ї та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю, чи більш як один автомобіль, інший транспортний засіб (механізм).

До складу сім’ї включаються:

  • чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені, віком до 18 років, які перебувають на їх утриманні;
  • діти — студенти закладів вищої освіти I—IV рівнів акредитації та закладів професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання віком до 23 років, які не мають власних сімей, у тому числі ті, що одержують стипендію, незалежно від того, де вони проживають (разом із батьками чи перебувають на навчанні в іншому населеному пункті);
  • особи, які спільно проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

До складу сім’ї не включаються:

  • батьки, дід, баба, брати, сестри;
  • батьки, позбавлені батьківських прав;
  • опікуни, піклувальники та члени їх сімей;
  • діти, які перебувають на повному державному утриманні;
  • діти, які перебувають під опікою чи піклуванням.


Інформація по темі:
Зміни у пенсійному забезпеченні громадян з 1 січня 2018 року
Питання зарахування навчання у вишах до страхового пенсійного стажу залишається відкритим - Рева
Інформація щодо зарахування до стажу роботи періоду догляду за дитиною у контексті пенсійної реформи

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • )))
18.01.18 12:27

все посчитали, и даже мопед учли)))

Ответить
  • TEA
18.01.18 12:49

А тем, у кого нет 15 лет стажа ничего вообще не дадут?

Ответить
  • **
18.01.18 13:08

TEA, это ж как раз про тех у кого нет 15 лет стажа написано.

Ответить
  • ок
18.01.18 13:38

**, это как раз про тех у кого есть 15 лет стажа, но нет 25 для пенсии. 

Ответить
  • михаил
18.01.18 17:46

проще говоря - хрен вам, а не деньги

Ответить
  • Ирина
21.01.18 11:45

Т.е.  если  семья из  трех человек (папа,  мама,  сын),  сын  ученик,  папа  уже  достиг  пенсионного,  мама  еще  работает и получает 5500грн(например)  то делим 5500/3=1833,33,  что превышает 1373грн с 01.01.2018, а потому  ни о какой  "пенсии" не может быть и речи. Правильно?

Ответить
  • Наташа
21.01.18 20:56

Ирина, если у мужа нет стажа, то да!!!

Ответить
  • Виктория
10.07.18 21:20

Раньше кто смотрел за ребенком инвалидом уходили раньше на социальную пенсию , сейчас так и не поняла я понимаю я уже не претендую?

Ответить
  • Людмила
11.07.18 11:22

Виктория, сейчас уйти на льготную пенсию в 51 год можно. Если ребенок инвалид или если есть 5 детей.Но это смешные деньги.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям